Homoródmente népviseletben

(0 Szavazat)58 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa, a Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Lövéte Község Önkormányzata, valamint a Felső-Homoródmente Kistérségi Egyesület szervezésében 2014. szeptember 21-én Lövétén kerül sor a Homoródmente népviseletben című rendezvényre, melynek célja a homoródmenti települések népviseletének bemutatása, valamint a figyelem felhívása a székely ruhák használatának fontosságára. 

A rendezvény délelőtt 10 órakor kezdődik, a lövétei Tájház udvarán fogadják a szentegyházi, homoródalmási, homoródkarácsonyfalvi, oklándi, homoródújfalusi, kápolnási, homoródkeményfalvi, abásfalvi, gyepesi, homoródremetei, kénosi, lókodi, homoródszentmártoni, bágyi, homoródszentpáli, homoródszentpéteri, városfalvi, jánosfalvi, égei, valamint a székelydályai viseletbe öltözött csoportokat. 10 óra 30 perckor kezdődik a viseletbe öltözött csoportok, valamint a meghívott vendégek felvonulása a lövétei templomba zenei kísérettel, majd 11 órától ökumenikus istentiszteletet tartanak, melyet László István helybéli plébános, Simó Sándor unitárius esperes, jánosfalvi lelkész és Fülöp Szabolcs székelydályai református lelkész celebrál.
Az istentisztelet után, 12 órától a Népházban folytatódik a rendezvény, ahol Lázár F. Zoltán polgármester és a meghívott vendégek mondanak köszöntőbeszédet. Az ünnepélyes megnyitó után előadást tartanak Hargita Megye Tanácsának a népviseleteket támogató és népszerűsítő programjairól, a székely népviseletről Szőcsné Gazda Enikő néprajzkutató tolmácsolásában, valamint a Néptánc a vidéknek programról. 13 óra 30 perckor kezdődik az Őseink viseletben című archívfotó-kiállítás megnyitója, amelyet Mihály János történész, a rendezvény ötletgazdája nyit meg. A kiállításnak köszönhetően minden érdeklődő megismerheti azt az autentikus népviseletet, amelyet még most is nagy előszeretettel viselnek a lövéteiek. Ezt követően a homoródmenti településekről érkezett csoportok mutatják be a saját népviseletüket. A rendezvény közös táncmulatsággal zárul a Tájház udvarán (rossz idő esetén a Népházban). Ehhez a helyi népi zenekar és a környékről meghívott zenészek húzzák majd a talpalávalót.
A rendezvény célja hagyományaink ápolása, értékeink tudatosítása, a hagyományos népi viselet megbecsülése, valamint ösztönzően hatni a fiatalokra, hogy aktívan bekapcsolódhassanak a közösségi életbe, őrizzék értékeinket, ápolják hagyományainkat. Szervezők: Hargita Megye Tanácsa, Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Lövéte Község Önkormányzata, Felső-Homoródmente Kistérségi Egyesület. Támogatók: Hargita Megye Tanácsa, Bethlen Gábor Alap. Partnerek: Lövétei Római Katolikus Egyházközség, Kákvirág Néptáncegyüttes, Lövétei Asszonykórus, Férfi Dalárda.


Székelyudvarhely, 2014. szeptember 16.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774