Hétvégén rendezik meg a VII. Székelyföldi Lovas Ünnepet

A térség hagyományos értékeit mutatják meg Gyergyószentmiklóson

(0 Szavazat)29 megjelenítés

Hetven program közül válogathat a közönség a hétvégén, szeptember 20–21-én Gyergyószentmiklóson megszervezett VII. Székelyföldi Lovas Ünnepen – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet a rendezvény helyszínén tartottak a szervező Krigel Sport Klub, valamint a társszervező Hargita Megye Tanácsa és Gyergyószentmiklós Polgármesteri Hivatalának vezetői szeptember 17-én, szerdán. 

Bajkó Tibor, a Krigel elnöke kiemelte, hogy a hetven programból tizenegy állandó jellegű, és a fogathajtás meg díjugratás mellett idén sem hiányzik a lovas meg kutyás show, kaszkadőrmutatvány, kutyakiállítás, huszárbemutató, haditorna, lovasíjászat és a polgármesterek versenye. (A részletes program megtekinhető itt.) Bajkó Tibor külön megköszönte a helyi és megyei tanács támogatását, amelyek nélkül nem jöhetne létre ez a rendezvény, ugyanakkor a rengeteg, szám szerint 190 vállalkozónak az ügy mellé állását – a széles körű összefogást mutatja, hogy a gyergyói-medenceiek mellett csík-, udvarhely- és háromszékiek, Maros és Kolozs megyeiek, továbbá magyarországiak is a támogatók sorába álltak.
– Ez talán az első év, amikor megkeresés nélkül is jelentkeztek támogatók. Egy rendezvény akkor lehet sikeres, ha mindenki magáénak érzi: a támogatók, a szervezők, a nézők és a versenyzők egyaránt – hangsúlyozta a Krigel elnöke, aki szerint Székelyföld értékeit mutatják meg ezzel a rendezvénnyel. Megköszönte a sajtó segítségét a népszerűsítésben, és kijelentette: bízik benne, hogy a lovaspálya a hétvégén benépesül.
Borboly Csaba megyeelnök gratulált Bajkó Tibornak és csapatának ahhoz, hogy az idén is országos bajnokságot nyert fogathajtásban.
– Egy bajnok által szervezett esemény csakis a legrangosabb lehet ebben a sportágban országos viszonylatban. A Székelyföldi Lovas Ünnep talán a legprofibb Romániában, amelynél a szakmaiságon van a hangsúly. A 70 program bemutat minket, hagyományainkat, gyökereinket, az ember és természet harmóniájának példáit. Bízom benne, hogy nagyon sok gyermek és felnőtt látogat el idén is a lovas ünnepre. Reményeim szerint a térség vendéglátónak is bevételt jelent a lovas ünnep. A helyi és megyei önkormányzati hozzájárulás minimális a gyergyóiak munkájához képest, amely példa nélküli az országban. Az autonómiának ez az egyik fokmérője, hogy 190 vállalkozó összefogott, nem várta, hogy valaki majd megoldja a feladatot Bukarestből vagy Brüsszelből. Közösségépítő ereje van ennek a rendezvénynek, és ha autonómiáról beszélünk, azt így kell építeni – jelentette ki a megyei tanács elnöke.
Mezei János polgármester elmondta, büszke arra, hogy gyergyói rendezvényből székelyföldivé nőtte ki magát a lovas ünnep.
– Ezzel felrajzolhatjuk Gyergyószentmiklóst is a Kárpát-medence lovas térképére, és a rendezvény térségünk turisztikai vonzerejét növelheti. A Székelyföldi Lovas Ünnep Erdély büszkesége. A Bajkó család szervezőereje, egyetlen célra való összpontosítása példát mutat az önkormányzatoknak, hogyan kell eredményesen dolgozni – méltatta a szervezőket Mezei János.
Bajkó Tibor felhívta a figyelmet arra, hogy minden autó számára lesz elegendő parkolóhely, ezért az a kérése, hogy a rendezvényre érkezők ne hagyják autójukat az út szélén, a forgalom biztosítása érdekében.
Az állandó programok között szerepel rajz- és verskiállítás a gyerekeknek meghirdetett pályázat rajzaiból és verseiből (az esemény után az alkotásokat két hétre kiállítják a Sláger Centerben), ingyenes lovaglás gyerekeknek az Orosz Lovarda és a Tatárdombi Lovarda közreműködésével, pónisimogató, hagyományos kovácsbemutató, valamint kézművesvásár. A rendezvényt élőben közvetíti az interneten az erdelyilovas.ro erdélyi magyar lovasportál. A szervezők folyamatosan frissítik az információkat a www.facebook.com/szekelyfoldi.lovasunnep oldalon.

 

Csíkszereda, 2014. szeptember 17.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774