Helyi termékekkel a közösségért

Vitos Mózes-díjat kaptak a közösségi összefogás élenjárói

(0 Szavazat)37 megjelenítés

A Székely termék közösségi védjegyet az utóbbi időben megszerző harminckét termelő vehetett át tanúsítványt a megyei tanács „Helyi termékekkel a közösségért” mottóval szerdán megtartott, e havi soros ülésén, a megyeházán. Emellett Hargita Megye Tanácsa Vitos Mózes-díjával tüntettek ki közbirtokosságok vezetőit és szarvasmarha-tenyésztők egyesületeit.

„Alcsíkon, majd Háromszéken tevékenykedett hajdanán Vitos Mózes plébános, aki szívén viselte népe sorsát, szorgalmazta annak felemelkedését, és észrevételeit, meglátásait a Csíkmegyei füzetekben összegezte. Az ő emlékére alapította Hargita Megye Tanácsa a Vitos Mózes-díjat, amelyet a kiemelkedő vidékfejlesztési tevékenységért adományoz azoknak a személyeknek, akik a megye és Székelyföld mezőgazdaságának fejlesztésével, az új technológiák elterjesztésével, a termelés hatékonyságát javító kutatásokkal, az agrárium európai uniós csatlakozását elősegítő tevékenységükkel hozzájárultak a mezőgazdaságból élők életminőségének javításához” – áll a laudációban. Díjazták Jakab Ferenc zetelaki és Sándor Zoltán csíkbánkfalvi közbirtokossági elnököt, Sövér Mihályt, a Gyergyóalfalvi Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnökét, valamint a Csíkmenasági Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületét és a Gyergyóújfalvi Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületét.
Márton István, a megyei tanács vidékfejlesztési egyesületének igazgatója elmondta, Hargita Megye Tanácsa vidékfejlesztési tevékenységével mozgósítja a helyi közösségeket, amelyeket a Székely termék mozgalom erősít. Borboly Csaba megyeelnök megköszönte az elbírálóbizottság munkáját, amelynek tagjai sokat dolgoznak, tiszteletdíj nélkül, miközben rengeteg utánajárást igényel annak biztosítása, hogy a közösségi védjegyet senki ne kompromittálhassa hamis termékkel. A Vitos Mózes-díjak átadása kapcsán kijelentette: büszkék lehetnek több közbirtokosságra, valamint a megvalósult gazdaösszefogásra szerte a megyében.
Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja gratulált a mozgalom kezdeményezőinek, résztvevőinek, és a termelő meg a fogyasztó személyes kapcsolatának fontosságát hangsúlyozta, amely a nagy kereskedelmi láncok világában felértékelődött. Magyarország számára fontos piac Székelyföld, Románia egyaránt, mint ahogyan a székely termékek számára is fontos piac Magyarország, fogalmazott a főkonzul.
A tanúsítványok és díjak átadása után a résztvevők székely termékeket kóstolhattak.
 

Csíkszereda, 2015. március 4.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774