Helyben adózna a szárhegyi kastély többségi tulajdonosa

Lipthay Antal Miklóssal egyeztetett Borboly Csaba megyeelnök

(0 Szavazat)117 megjelenítés

Március 20-án, csütörtökön találkozott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Lipthay Antal Miklós, a gyergyószárhegyi Lázár-kastély egyik tulajdonosa. Az örökös újra megerősítette együttműködési szándékát a megyei tanáccsal annak érdekében, hogy az értékes képzőművészeti alkotásokat bemutathassák a közönségnek, és az évtizedekig a kastélyban helyet kapó kulturális központ továbbra is rendeltetésének megfelelően működjön.

Továbbá egyeztettek arról a korábbi elképzelésről, hogy itt létre lehetne hozni Erdély Történelmi Múzeumát. Ennek támogatását kérik Semjén Zsolttól, Magyarország miniszterelnök-helyettesétől, az erre vonatkozó levelet Lipthay Antal Miklós nyújtja át a politikusnak – számolt be a találkozóról Borboly Csaba. Lipthay Antal Miklós és felesége, Lipthay Erzsébet március 21-én, pénteken Hargita Megye Tanácsának munkatársaival is egyeztetett a csíkszeredai megyeházán.
– Addig is, amíg a többi tulajdonossal – Vormair István és Berczely Clara Maria Isabel, Berczely Gabriel Hector, Berczely Esteban Domingo Bartolome, Berczely Antonio Jose – is sikerül megegyezni abban, hogy a kastélyt a köz javára kell használni, a kulturális tevékenység folytatódik az ingatlan falain kívül – mondta a megyeelnök. Hozzátette: tervezni kell, jó elképzeléseket megfogalmazni, és ezekhez partnereket keresni.
Lipthay elmondta, keresi a lehetőséget, hogy a kastélyt újra meg lehessen nyitni, hiszen tudja, hogy a kulturális jelentőségén túl hány gyergyószárhegyi és közvetve gyergyói-medencei családnak jelent megélhetést, jövedelemkiegészítést.
A bezárt kastély állaga romlik, ha nincs, aki felügyelje és karbantartsa, akár egy félrecsúszott cserepet a helyére tegyen. Lipthay javaslata az, hogy az állag megóvására, sőt az ingatlan restaurálására is készítsenek elő pályázatokat. Egyelőre ezeket a karbantartási munkálatokat az A kategóriás műemlék épületen nem végezhetik, mivel az használati jog hiányában birtokháborításnak minősül, Vormair István a januári falugyűlésen felajánlott közösségi kalákát elutasította.
– Mindig hangsúlyoztam, hogy a Lázár-kastély a közjó része, nem lehet profitorientált, hanem a székelyföldi embert, a történelmi hagyományokat, a magyarságot kell szolgálnia. Nem szabad, hogy pénzbeli érdekek determinálják. A hangsúly a mi sorsunk, a múltunk és a közös jövőnk, a magyarság fennmaradása – fejtette ki Lipthay.
Lipthay Antal Miklós a korábbi közös megegyezéssel elfogadott bérleti díj után helyben akarja fizetni az adót, annak ellenére, hogy anyaországi lakos lévén adózhatna Magyarországon is. Mint kifejtette, egyetlen lejt sem akar elkölteni más célra, csak a kastélyra fordítani, ehhez hozzátartozik az is, hogy az adót helyben fizeti ki. Saját költségén tartózkodik Romániában több napot, mint elmondta, elég körülményes, de igyekszik a bürokrácia útvesztőjében megtalálni a megoldást, hogy a kifizetett bér utáni adó helyben maradjon. Ezt próbálta kivitelezni háromnapi ügyintézéssel a megyei tanács és a gyergyószárhegyi polgármester segítségével.
Hargita Megye Tanácsa a kastély tulajdonosaival továbbra is folytatja az egyeztetéseket az ingatlan használatáról, aminek reményeik szerint kedvező kimenetele lesz. A cél az, hogy a kulturális központban továbbra is a rendeltetésének megfelelően folyjon a tevékenység.

Csíkszereda, 2014. március 21.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774