Három megyét átfogó tevékenység a mélyszegénységben élőkért

Projekt indul a hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatásáért

(0 Szavazat)40 megjelenítés

A United Networks – integrált kezdeményezés hátrányos helyzetű közösségek felzárkóztatásáért című pályázatot mutatták be június 16-án, kedden délelőtt a csíkszeredai megyeházán, a projektindító sajtótájékoztatón. A Gyulafehérvári Caritas, Maros, Hargita és Kovászna megye gyermekvédelmi vezérigazgatóságával, valamint a Babeș–Bolyai Tudományegyetemmel partnerségben, az Európai Gazdasági Térség 2009–2014 (Norvég Alap) támogatásával indította el a projektet, amelynek célja a szociális intézményi infrastruktúra fejlesztése a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi inklúziója érdekében, beleértve a roma közösségeket is, Maros, Hargita és Kovászna megyében.

A projekt során a három megyében feltérképezik a szociális kirekesztődés veszélyét, fejlesztik az intézményi hálózatot (1 regionális és 6 megyei hálózatot hoznak létre), és 15 önkormányzatot vonnak be képzés és jó gyakorlatok bemutatásával. Növelik három önkormányzat kapacitását a társadalmi inklúzió területén, különös hangsúlyt fektetve a gyerekek és fiatalok igényeire, egy közösségfejlesztési folyamat elindításával.

A sajtótájékoztatón Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondta, hogy több mint tíz éve kezdtek együttműködni a Gyulafehérvári Caritasszal, az otthon gondozási programmal, azóta pedig ez az együttműködés kiterjedt számos más területre: a vidékfejlesztésre, a turizmusra (Mária út), a megyei tanács családprogramjára, valamint az idősek és fogyatékkal élőket támogató programra.

– A Gyulafehérvári Caritas az egyik legsikeresebb pályázónk – jelentette ki a megyeelnök. Kitért Hargita Megye Tanácsa Kisfalu programjára, amellyel, reméli, akárcsak a United Networks projekttel, jó példákat és jó gyakorlatokat tudnak mutatni. – A projekt lejárta után jön a nehezebbje, a nemzetközi finanszírozás befejeztével, amikor tovább kell vinni az elkezdődött folyamatokat. Akkor lesz a megyei tanácsoknak igazán feladatuk, a folytonosság biztosításában – hangsúlyozta a megyeelnök.

Elekes Zoltán, a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője azt mondta, olyan közösségeket közelítenek meg a projekt által, amelyeket „nem szívesen közelít meg senki”: a mélyszegénységben élőket, köztük a romákat. Kolozsváron volt rá példa egy civilszervezet projektjében, hogy sikerült közelebb hozni egymással a roma közösség és az önkormányzat vezetőit. A projektben is ilyen próbálkozás lesz, integrált módon – fogalmazott Elekes Zoltán.

Márton András, a Gyulafehérvári Caritas igazgatója szerint a problémákat többféleképpen lehet kezelni: „tűzoltó” módszerrel, szőnyeg alá sepréssel vagy átgondolt cselekvéssel. A projekt lebonyolítói természetesen ez utóbbit választották, a helyi közösségekkel partnerségben.

Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója, a projekt koordinátora elmondta, hogy a pályázat kedvezményezettjei közintézmények képviselői és szakemberei, a társadalmi integráció területén tevékenykedő civilszervezetek, a magánszektor és a helyi kezdeményezésű szakmai szervezetek, illetve csoportok képviselői. Ugyanakkor közvetlen kedvezményezettek a veszélyeztetett csoportokhoz tartozó vagy velük kapcsolatban álló személyek, valamint a három kiválasztott település szociális intervenciójában dolgozó önkéntesek, így a projekt kedvezményezett személyeinek száma 340 fő. Elsősorban kisvárosokra és községekre fókuszálnak, olyan 20 ezer lakos alatti településekre, amelyeken számottevő a roma népesség aránya.

– Az intézményes kaláka mint módszer bevezetését, kultúrájának megteremtését szeretnénk. A helyi erőforrásokra helyezzük a hangsúlyt, mivel azok nincsenek kellőképpen kihasználva – jelentette ki a projektkoordinátor.

Elhangzott továbbá, hogy tíz integrált projektötletet dolgoznak ki, amelyek további pályázatok alapjai lehetnek.

A United Networks megvalósítására a 2015. május–2016. április közötti időszakban kerül sor. A projekt teljes értéke 1 334 750,00 lej, amelyből 1 201 275,00 lej a vissza nem térítendő támogatás.

Csíkszereda, 2015. június 16.


[ Közéleti hírek ]

 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774