Hargita megyei településvezetők találkoztak a megyei tanács szakapparátusával

A helyi közösségek fejlesztését célozzák romániai és magyarországi forrásokból

(0 Szavazat)29 megjelenítés

Találkozót szerveztek Hargita megye magyar polgármestereivel, alpolgármestereivel és Hargita Megye Tanácsa szakapparátusával október 3-án, pénteken délelőtt a csíkszeredai megyeházán. Az átfogó témájú megbeszélés napirendjén szerepeltek aktuális, a helyi közigazgatást érintő problémák, valamint a megyei tanács munkatársai többek között ismertették a megyei kulturális stratégiát, az egyház-támogatási programot, a szakoktatás terén tervezett lépéseket, a területi irodák hatásköreit, a Kisfalu programot és a vidékfejlesztési stratégiát, továbbá szó volt a főbb megyei beruházásokról, a kalákaprogramról és a költségvetés-kiegészítésről.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke külön köszöntötte Zsigmond Barna Pált, Magyarország csíkszeredai főkonzulját, és beszámolt közelmúltbeli anyaországi látogatásáról, ahol öt testvérmegyében járt. Mint kifejtette, kiváló a határ menti együttműködés a romániai és magyarországi megyék között, több száz millió értékű projekteket bonyolítanak le, és hasonló kooperáció kellene a székelyföldi és anyaországi megyék között is, erről tárgyalt Seszták Miklós magyar fejlesztési miniszterrel. A megyeelnök felhívta a helyi önkormányzati vezetők figyelmét a közvetlenül Brüsszelből lehívható pályázatok lehetőségére is az elkövetkező időszakban.
Zsigmond Barna Pál főkonzul arról biztosította a jelenlévőket, hogy Magyarország eddig is kiemelt figyelemben részesítette a határon túli magyarságot, és ez a figyelem az elmúlt években csak erősödött. Szerinte még számos területen lehet erősíteni a kapcsolatokat, elsősorban gazdasági, kulturális, oktatási téren, és az együttműködés mind az anyaországiak, mind a határon túliak számára sok lehetőséget nyújt.
A találkozón felszólalt Korodi Attila környezetvédelmi miniszter is, aki az általa vezetett szaktárca jelenlegi és tervezett programjairól, kiírásairól tájékoztatta az önkormányzati vezetőket.

 

Csíkszereda, 2014. október 3.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774