Hargita megyei polgármesterek találkoztak Csíkszeredában

Idei tervek, kihasználható lehetőségek

(0 Szavazat)48 megjelenítés

Főként az idei év terveiről, a felhasználható anyagi forrásokról beszéltek a Hargita megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulás közgyűlésén, majd az azt követő polgármester-találkozón, amelyet március 6-án, pénteken tartottak a csíkszeredai megyeházán. A találkozón Borboly Csaba elnök mellett Hargita Megye Tanácsának alelnökei, Incze Csongor és Barti Tihamér is jelen voltak.

Új elnök a megyei hulladékgazdálkodási társulás élén
Elsőként Molnár Gábor, a Hargita megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Társulás leköszönő elnöke számolt be a 2014-es év tevékenységeiről, amelyek közül a legfontosabb a megye integrált hulladékkezelését célzó projekt levezetésének segítése volt. Számos jogi helyzetet tisztázni kellett a területeket illetően, törvénymódosítási vitában is részt vettek Bukarestben, illetve igyekeztek minél jobban együttműködni a társulás tagjaival, számolt be a leköszönő elnök. A 2015-ös tervekről már Eigel Tibor, a társulás újonnan megválasztott elnöke számolt be.
Zólya László projektmenedzser ismertette: az integrált hulladékkezelésre irányuló projekt a megye második legnagyobb uniós projektje, amelynek keretében a beruházások mellett 37 célgépet vásárolnak, illetve több mint 37 ezer különböző típusú konténert, amelyet a megye településein osztanak szét.
A projekt kivitelezése kapcsán végül Borboly Csaba mindenki pozitív hozzáállását kérte, hiszen, mint mondta, a létrehozott rendszert közösen kell működtetni.

Az együttműködési lehetőségeket keresi a megyei tanács
Egyes településeket hátrányosan érintett az új költségvetési törvény, ezeken próbál segíteni Hargita Megye Tanácsa, mondta a megyeelnök. Ezt a tartalékalapból igyekeznek megoldani, aminek felhasználását alaposan meg kell indokolni, magyarázta, és arra kérte a polgármestereket, hogy igyekezzenek ezt a lehetőséget kihasználni, bizonyítva az egyes esetek rendkívüliségét. Hozzátette: a megyei tanácson belül létrehoztak egy munkacsoportot, amelynek elnöke Incze Csongor, és feladata a kérések egyenkénti megvizsgálása.
A beruházások tekintetében keresik az együttműködési lehetőséget a helyi önkormányzatokkal, számolt be Hargita Megye Tanácsának elnöke, ezekre jó példa a Kisvíz és a Kisvillany program, illetve jó lehetőséget ajánl a megyei tanács kalákaprogramja. 

Fontos a képviselet az Unió intézményeiben
Borboly Csaba beszámolt a Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről, illetve a fokozatosan erősödő testületben való képviselet fontosságáról beszélt. Az RMDSZ-tagként mandátumot nyert politikus ez alkalommal is megválaszolta a gyakori kérdést, és elmondta, hogy ezt a tevékenységét teljes egészében az Európai Unió finanszírozza, kiutazásai anyagilag nem terhelik sem a megyei tanácsot, sem az RMDSZ helyi szervezetét. Beszámolt raportőri tevékenységéről is, amelynek a törvénykezésben van fontos szerepe. Eddig egy jelentését elfogadták, a második előterjesztésére áprilisban kerül sor, mondta. Eddig több uniós jogszabálytervezethez nyújtott be módosító javaslatot, ezeket részben el is fogadták, főként a fafeldolgozás, az elvándorlás, a hulladékgazdálkodás, a fenntartható épületek, a felsőoktatás, a fiatalok foglalkoztatottsága, éghajlat- és energiapolitika, nemzeti kisebbségek, környezettudatosság témakörében.

Pályázati források a fejlesztésekre
Péli Levente, Hargita Megye Tanácsának munkatársa a Regionális Operatív Program önkormányzatoknak kedvező pályázatairól számolt be, amelyek felhasználhatók középületek felújítására, a turizmus fejlesztésére, a műemlékek védelmére, szociális otthonok létesítésére, utak rehabilitálására. Ezekre önkormányzatok, illetve partnerségek pályázhatnak, a részletes információkért bármikor kereshetik a megyei tanács munkatársait, biztosította a jelenlevő polgármestereket Péli Levente.
Hargita Megye Tanácsának már meghirdetett pályázatait Zonda Erika, a Programok, projektek, alárendelt intézmények koordinálása és közbeszerzési vezérigazgatóság vezetője mutatta be. Ezek benyújtásának határideje április 9., a megnövelt összeg és a támogatott tevékenységek kiszélesített köre ifjúsági, családi, sport, kulturális, turisztikai tevékenységeket támogat, erre várják a civilszervezetek jelentkezését. De van pályázati kiírás az időseket tömörítő szervezetek tevékenységeinek támogatására, otthonápolási szolgálatra, a mozgássérültek szervezeteinek támogatására, és olyan alapítványok, illetve egyesületek számára, amelyek a nehéz sorsú gyerekek számára működtetnek nappali központot.
A megyei tanács beruházásvonzás irodájának vezetője, Barabás Csaba az iroda tevékenységéről számolt be, amelynek célja a munkahelyteremtés ösztönzése, hogy a cégek profitjukat helyben költsék el, és jelenlétükkel emeljék az életszínvonalat. Az iroda az adatgyűjtés után egy online kalauzt készít a megyében rejlő befektetési lehetőségekről, ennek kivitelezéséhez minden önkormányzatot felkeresnek az elkövetkező két hónapban. Ezenkívül különös hangsúlyt fektetnek az induló vállalkozások segítésére.
Barti Tihamér alelnök beszámolt a kidolgozás alatt álló Kisinternet programról, amely a Kisvillany mintájára fog működni. Erre már különített el összeget a költségvetéséből a megyei tanács, az alelnök arra kérte a polgármestereket, hogy jelezzék az erre vonatkozó igényeket.
Fülöp Otilia megyei főépítész bemutatta a 2009-ben elindított és az idén is folytatódó faluképvédelmi programot, Ferencz Angéla, a megyei tanács alintézményeként működő Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője egy soron következő magyarországi gasztrokulturális rendezvényen való részvételre biztatta a polgármestereket, amely kiváló lehetőséget nyújt a települések népszerűsítésére. Ez a rendezvény a május 1–3. között a budapesti Millenáris Parkban zajló Székely Fesztivál. 
Egyed Árpád főjegyző pedig a számvevőszéki ellenőrzéseket követő teendőkről készítette fel a polgármestereket, és elmondta, hogy hogyan kell eljárni a feladatok törvényes megoldásához.


Csíkszereda, 2015. március 8.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774