Hargita megyei igen a népszavazási kezdeményezésre

A megyei tanács támogatása révén megnyílhat a tusnádfürdői wellnessközpont 

(0 Szavazat)83 megjelenítés

Elfogadta Hargita Megye Tanácsának döntéshozó testülete azt a határozattervezetet, amely a régióátszervezésről szóló megyei szintű népszavazás kiírásáról szól. A döntés értelmében 2013. december 22-én járulhatnak az urnához a Hargita megyei állandó lakhellyel rendelkező állampolgárok, hogy véleményt nyilvánítsanak arról, alkosson-e Hargita, Kovászna és Maros megye egyetlen fejlesztési régiót.

A Tusnádfürdőn, november 27-én tartott kihelyezett ülésen Borboly Csaba megyeelnök rövid bemutatójában a három megyéből alkotott fejlesztési régió mellett érvelt, valamint amellett, hogy Marosvásárhely legyen a régióközpont. Elmondta, hogy Hargita Megye Tanácsának elemzőcsoportja, de a Románia Akadémiai Társaság munkatársai is rávilágítottak arra, hogy a jelenlegi rossz regionális szerkezet, nevezetesen az, hogy gazdag megyéket a szegényekkel „zártak össze” egy régióba, nem hozta meg a várt eredményeket, ugyanis a nagyobb hozzáadott értéket jelentő, a gazdasági felzárkózást (és új munkahelyek létrehozását) ösztönző produktív beruházások a gazdag megyékbe összpontosulnak, elvágva ezáltal a felzárkózás lehetőségét a szegény megyék elől.
– Az idő sürget, mert ha március környékén a kormány megköti a szerződést az Unióval, akkor legközelebb csak 2020-ban tudunk visszatérni a témára – jelentette ki az elöljáró.

 

Hosszú ideje várt beruházás
A gyűlés helyszíne a Csukás-tó melletti wellnessközpont volt, mivel a megyei tanács 900 ezer lejt hagyott jóvá a tusnádfürdői önkormányzatnak, hogy megnyílhasson a központ, amire hosszú évek óta várnak a helybéliek. Borboly Csaba szerint a megyei tanács számára is fontos volt, hogy megmentsék és hasznosítsák a város egyik impozáns épületét. 2006-ban az RMDSZ parlamenti képviselői, valamint miniszterei segítségével a helyi önkormányzat sikeresen pályázott egy wellnessközpont tervezésére. Az előtanulmányok 2007-ben elkészültek, a tervet a turisztikai minisztérium fejlesztési és tervezési osztálya készítette el 2008 júniusára, a beruházás 2009-ben kezdődött.
– A wellnessközpont megnyitását több tényező befolyásolta, amelyek kiküszöbölésére közösen kellett megoldást találnunk. Idén márciusban a wellnessközpont beruházására 200 000 lejt különített el a megyei tanács, és nemrég visszatértünk a kérdésre, majd megszületett mai határozatunk, amely újabb finanszírozást, 900 ezer lejt biztosít a komplexumnak a megyei tanács tartalékalapjából, így megnyílhat a wellnessközpont Tusnádfürdőn – mondta el a megyeelnök. Hozzátette: az idei év egyik kedvezményezett településének számít Tusnádfürdő, tekintve, hogy összesen több mint félmillió eurót különítenek el a városnak, átvállalva a helyi önrészt is a Borvizek útja projekt keretében.

 

Újabb pénzösszegeket utaltak ki kalákára
A megyei tanács újabb összegeket utalt ki a tartalékalapjából az oktatási intézményeknél végzendő kalákák számára, amelyek célja a működési engedély nélküli tanintézetek feljavítása összefogással, önkéntes munkával. Az összesen 208 800 lejt a következő intézmények kapják: a borszéki Zimmethausen Szakközépiskolának (19 700 lej), a székelykeresztúri Zeyk Domokos Szakközépiskolának (32 000 lej), a gyergyószentmiklósi Kós Károly Általános Iskolához tartozó Pitypang óvodának (7600 lej), a csíkmadarasi Kiss Ferenc Általános Iskolának (49 000 lej), a csatószegi Endes József Általános Iskolának (40 000 lej), az újszékelyi Bem József Általános Iskolának (42 000 lej), a várhegyfülpei Miron Cristea elemi iskolának (6500 lej), valamint a székelyvarsági József Attila Általános Iskolának (12 000 lej).
Borboly Csaba utalt korábbi bejelentésére, miszerint jövőre a kalákázások keretében vidéki kultúrotthonok javítási munkálatait támogatják. Mint mondta, ez nem hivatalosan tulajdonképpen már elkezdődött, hiszen ugyancsak a tartalékalapból 100 ezer lejt utaltak ki a gyergyóalfalvi Petőfi Sándor Művelődési Ház tetőszerkezetének javítására, aminek kapcsán a megyeelnök méltányolta a helyi önkormányzat és közbirtokosság munkáját és hozzállását az ügyhöz.
A Hargita Megye Tanácsa kalákakezdeményezése keretében támogatott oktatási intézményekről tájékozódhatnak a https://www.facebook.com/kalakaHR?fref=ts és a http://kalaka.hargitamegye.ro oldalon, valamint a következő linken található térképen: http://kalaka.hargitamegye.ro/terkep/.

 

További határozatok
A Regionális Operatív Programból finanszírozzák azt a projektet, amely a nehezen megközelíthető térségekben történő sürgősségi beavatkozásokat könnyíti meg, az erről szóló határozatot is elfogadta kihelyezett ülésén Hargita Megye Tanácsa, akárcsak a Salamás községhez tartozó gyergyóhodosi állomás környékére tervezett villlamosítási munkálatok műszaki-gazdasági dokumentációját. Emellett a közigazgatásban való etnikumközi együttműködést és kétnyelvűséget elősegítő programról szóló határozatot is jóváhagyták, továbbá a Hargita és Neamț megye társulási szerződésének tervezetét. Utóbbit a két megye tanácsa köti meg, és a gazdasági-társadalmi kapcsolatok erősítését szolgálja a két közigazgatási egység között. A két konkrét terv, amelyet e megállapodás révén valósítanának meg, a Gyimesközéplok községhez tartozó Hidegség települést Gyergyódamukkal összekötő 127A jelzésű útszakasz leaszfaltozása, valamint egy kistérségi vízrendszer kiépítése, amely Gyilkostó, Almásmező, Magyabékás és Damuk települést érintené.


Csíkszereda, 2013. november 27.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774