Hargita megyében készült el az ország első megyei műemlékvédelmi stratégiája

A Kárpát-medencében egyedülálló kezdeményezés született 

(0 Szavazat)104 megjelenítés

Egyedinek számít Romániában a Hargita Megye Tanácsa megbízásából készült, műemlékek védelméről szóló stratégia, amelyet a legutóbbi tanácsülésen fogadtak el, és február 24-én, kedden mutatta be a csíkszeredai megyeházán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és a stratégia készítője, Tövissi Zsolt építész.

A megyei tanács elnöke a sajtótájékoztatón megfogalmazta, olyan komolyan kellene vennünk a műemlékvédelmet, mint a környezetvédelmet. Az otthon, a szülőföld értékeinek megbecsülése, megőrzése része egy pozitív jövőkép kialakításának, és ebbe a koncepcióba illeszkedik a műemlékvédelmi stratégia is, amely nemcsak Romániában, hanem a Kárpát-medencében is egyedülálló, mondta.
– A stratégia az elmúlt évek gyakorlatából építkezett, programjainkat gyűjtötte egy csokorba, jó részének folyamatban van a megvalósítása. Mondhatjuk, hogy egy helyre került a sok-sok erőfeszítés. Jó hír az is, hogy lehetőség van műemlékek felújítására pályázni a 2014–2020-as európai uniós finanszírozási időszakban, ami erősítheti a stratégia gyakorlatba ültetését. A kidolgozott koncepció hosszú távú gondolkodást mutat. Műemlékeink turisztikai célpontot jelenthetnek, gazdaságilag is lehet hasznosítani őket, munkahelyek létrehozásában, a fiatalok itthon maradásában is nagy szerepet szánunk neki. A stratégiával máris teremtettünk egy munkahelyet, ugyanis jelentkezőt várunk a műemlékvédelmi részlegünkön meghirdetett állásra, amelyben a sikeres jelentkező teljes munkaidőben foglalkozhat majd az üggyel. Ugyanakkor segítjük a polgármesteri hivatalokat, hogy ne problémaként tekintsenek a műemlékekre, hanem lehetőségként – ezt mutatjuk meg nekik. El kell jutnunk oda, hogy egy műemlékre ne nehézségként tekintsünk, hanem lehetőségként, hiszen turisztikai ereje mellett számos gazdasági és szociális vonzata is van, ami a környezet javára fordítható – jelentette ki Borboly Csaba. Hozzátette, hogy sok nehézségbe ütköztek a romániai jogszabályok módosítását illetően, de  nem torpantak meg, hisz elkészült a Régiók Bizottsága (RB) Erőforrás-hatékony lehetőségek az építőiparban című jelentése, amelyet a megyeelnök az RB raportőreként dolgozott ki, amelyről 2015 áprilisában szavaznak az uniós testületben. A jelentés szerint a helyi körülmények és a helyi gazdaság szempontjából jelentkező előnyök a fenntarthatóság fontos szempontjainak tekintendők – ilyen például a helyi építőanyagok használatának ösztönzése, illetve a hagyományos építési technológiák és anyagok újrafelfedezése, ami nagy lehetőséget jelenthet az európai építőipar számára.
A megyeelnök azt is elmondta, hogy a következő tanácsülésen elfogadják a műemlékvédelmi támogatási programot, amely a stratégia irányvonalát követi, emellett pedig a tartalékalap egy részét műemlékek sürgősségi javítására-felújítására különítik el. Példaértékűnek nevezte és megköszönte Tövissi Zsolt munkáját, amely fejlődést hoz majd a megyének.
Tövissi Zsolt részletesen ismertette a projektet, amely tíz évre, a 2013–2023 közti időszakra vetíti előre a megoldandó problémákat. Kitért a Hargita megyei védettnek nyilvánított objektumokra, amelyek száma a megyében 740, ezek 80 százaléka B kategóriás, helyi műemlék, és 20%-a A kategóriás, nemzeti érdekeltségű. Többségében 19. századi épületek, kisebbrészt 20. századi, illetve akad köztük 18. századi is. Mint fogalmazott, nincsenek nagyon híres műemlékeink, paloták vagy várak, a legnagyobb értéket a falukép képviseli, ami előnyt is jelenthet a térségnek. Rövid távon rengeteg tennivaló van, meg kell menteni a régi épületeket, konzerválási munkák szükségesek. A projektben részletesen ki vannak dolgozva a stratégiai célok, programcsomagokba foglalva.
Az építész hangsúlyozta: a stratégia keretet jelent, amit meg kell tölteni programokkal, tehát a megvalósításhoz szükséges teljes pénzösszegről konkrétan még nem beszélhetünk.
– A társadalom memóriája megszűnőben, ami óriási bajokat idézhet elő. A műemlékek védelmének identitásőrző, -erősítő szerepe van, a megsemmisült műemlék pedig elveszített emlékezetet, elveszített identitást jelent, és rossz lelkiismeretű, cinkos társadalom jön létre ennek nyomán, ami veszélyes – hangsúlyozta Tövissi Zsolt.
A stratégia bővebben tanulmányozható az alábbi linken: http://hargitamegye.ro/upload/public/strategia_patrimoniu.pdf

Csíkszereda, 2015. február 24.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774