Hargita megyében a szavazók többsége a munkát értékelte, nem a cirkuszt

Hargita megyei felmérés készül a magyar szavazók távolmaradásának okairól

(0 Szavazat)83 megjelenítés

Az államelnök-választás első fordulójának eredményeit értékelte Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának és az RMDSZ Hargita Megyei Egyeztető Tanácsának (HET) elnöke, Korodi Attila környezetvédelmi miniszter, Bende Sándor, a gyergyói területi szervezet elnöke, Bíró Barna Botond, az udvarhelyszéki szervezet ügyvezető elnöke, valamint Laczkó-Albert Elemér, a megyében legnagyobb részvételi arányt elérő Gyergyóremete község polgármestere. Jelen volt továbbá Tánczos Barna szenátor is.

Borboly Csaba szerint a Hargita megyei szavazók nem a harcos retorika mellett tették le voksukat, hanem a kitartó, együttműködésen alapuló munka és annak eredményei mellett. Mint fogalmazott, leszavazták az Izsák Balázs-féle politikát.
– A szavazópolgárok különbséget tudnak tenni, átlátnak a szitán, és nem kérnek a politikai kalandorokból, az általuk gerjesztett cirkuszokból. Az Izsák Balázs által vezetett szervezetnek megvan a maga helye és szerepe, kiváló megmozdulásokat szerveztek, amelyek fontosak, de nem helyettesítik a mindennapi önkormányzati munkát. Az embereknek munkahely, a falvaknak fejlesztés kell, az önkormányzatoknak ezzel kell foglalkozniuk – szögezte le.
A megyeelnök úgy látja, az embereket távol tartja az urnáktól a politikai, a magyarokat pedig főleg a magyar–magyar cirkusz.
– Az emberek látják a fejlesztésekre irányuló törekvéseket, a higgadt párbeszéden alapuló politikát, és tapasztalják annak kézzelfogható eredményeit településeiken. Ezért is a helyi önkormányzati és egyházi elöljárók, valamint más helyi közösségszervezők szavára hallgatnak, akiknek ezúton is köszönöm a támogatást! – üzente Borboly Csaba. Hangsúlyozta: a Kelemen Hunorra leadott szavazatokból csaknem minden negyedik Hargita megyei, a megye magyarsága ismét az országos arányon felül szavazott a Szövetség jelöltjére.
Az elöljáró ugyanakkor az eredmények tükrében új összefogást, paradigmaváltást sürgetett a 2016-os választási évre, mert mint fogalmazott, ez nemzetpolitikai ügy.
– Az RMDSZ-nek vissza kell szereznie az elvesztett szavazatokat, hiszen a magyarság fele nem ment el szavazni – mutatott rá. – A minimális elvárás a 6,5 százalékos eredmény, etnikai arányunknak megfelelően. Ez kell legyen a cél a 2016-os önkormányzati választásokon, ahol vissza kellene szereznünk minél több olyan pozíciót, amit elvesztettünk 2012-ben, illetve a korábbi önkormányzati választásokon.
A megyei tanács elnöke egy felmérés elkészítését indítványozta arról, hogy melyek az okai a szavazópolgárok jelentős része távolmaradásának. A felmérés eredményei alapján lehetne építkezni, továbblépni a helyzet megoldásában, mondta. A második forduló egyik jelöltjének támogatása kapcsán szerinte azt kell eldönteni: kormányon legyen-e a magyarság, vagy ellenzékben.
Korodi Attila miniszter alcsíki képviselőként is értékelte az első forduló eredményeit. Köszönetet mondott Kelemen Hunor szövetségi elnöknek, hogy vállalta ezt a megmérettetést, valamint a területi szervezet munkatársainak, illetve az önkénteseknek a munkájukért. Ugyanakkor a 2015-ös évben komoly válaszokat kell megfogalmazni, hogy az emberek értsék a Szövetség lépéseit, a csíkszeredai szervezet szintjén is, mondta el Korodi Attila.
– Ez a választási eredmény azt mutatja, hogy van, amire támaszkodni, építeni, de mindig vannak szavazók, akik munkánk kapcsán kritikát jeleznek, és számukra is megfelelő válaszokat kell találnunk – jelentette ki a miniszter.
A második forduló jelöltjeinek támogatása kapcsán kijelentette: eddigi tapasztalatai alapján mindkét felet lehet pozitív és negatív jelzőkkel is illetni, a magyarság számára azonban egyik sem ideális. Ebben a kérdésben az RMDSZ állandó tanácsa csütörtökön dönt majd.
Bíró Barna Botond, az udvarhelyszéki szervezet ügyvezető elnöke szerint vasárnap az RMDSZ visszaigazolást kapott a választóktól, hogy jól végzi a munkáját. Köszönetet mondott a szavazóknak és a kampányt segítő személyeknek, kiemelve az ifjúsági szervezetek mozgósítását, és kijelentette, hogy a második fordulóra is teljes erőbedobással fognak készülni a csütörtöki döntés után.
Bende Sándor gyergyói területi elnök azt mondta, újból bebizonyosodott, hogy az RMDSZ jól dolgozik, jó irányban halad.
– Ez az eredmény azért született, mert polgármestereink nagyon jól dolgoznak, így sikerült a célszámokat túlteljesíteni. Ezek a településvezetők bebizonyították, hogy nemcsak kampányolni tudnak, hanem kiválóan dolgozni is. Gyergyóremete érte el a legjobb részvételi arányt a megyében, 62%-ot. Persze vannak hibák, de ezeket ki kell küszöbölni 2016-ra – összegzett.
Laczkó-Albert Elemér polgármester megköszönte a remeteieknek a nagyarányú részvételt, és reményét fejezte ki, hogy tartják a jó irányt. Folytatjuk a munkát – jelentette ki.

Csíkszereda, 2014. november 3.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774