Hargita megyében a legfejlettebb a szociális rendszer

Bemutatták a Gyulafehérvári Caritas elmúlt évi tevékenységét

(0 Szavazat)48 megjelenítés

A helyi sajtó jelenlétében ismertették a Gyulafehérvári Caritas 2013–2014-es tevékenységét, amelyre a megyében a legtöbb támogatást Hargita Megye Tanácsa biztosította. A tájékoztatón jelen volt Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, Ludescher László, a Caritas szociális ágazatának igazgatója, Péter György szociomedikális ágazati igazgató, valamit Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Szociális- és Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője.  

A Caritas ágazati vezetői bemutatták mind a közeljövőben induló, mind pedig a már évek óta sikeresen működő programjaikat, gondozó és nappali központjaikat, amelyek megtalálhatóak szerte a megyében. Hargita Megye Tanácsa idén 658 760 lejjel támogatta a szervezet működését.
Ludescher László bemutatta a Sokszínű Caritas 2014 című kiadványt, amely azt az eszmeiséget tükrözi, amelynek szellemében az elmúlt évben tevékenykedtek.
– Az idős és beteg személyek sokszor érzékelik szürkének az életet, ezt szeretné a Gyulafehérvári Caritas megváltoztatni. Beteggondozói programjainkkal, szolgáltatásainkkal színt szeretnénk vinni az életükbe – magyarázta a szervezet szociális ágazatának vezetője. Az új kezdeményezésekkel kapcsolatban hozzátette, hogy Hargita megyében valóban sokszínű a Caritas, itt indul el a legtöbb program Románia-szinten, amely a helyi önkormányzatokkal, valamint a megyei tanáccsal való jó együttműködés eredménye.

Újabb gondozóközpontok szerte a megyében
Péter György, a Caritas szoicomedikális ágazatának vezetője szintén kiemelte a megyei tanáccsal folytatott együttműködés hasznosságát. Mint mondta, idén 150 ezer lejjel több pénz jut az otthoni beteggondozásra, ugyanakkor ettől az évtől mozgáskompetenciát fejlesztő központot hoznak létre Gyergyószentmiklóson, mivel Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen már sikeresen működnek ezek.
Ludescher László beszélt a csíkszeredai Szent Ágoston-kápolna épületében – ahol jelenleg nappali foglalkoztató központ működik – ambuláns bejáró központ létrehozásának lehetőségéről, ugyanakkor beszámolt a gyergyói Szent Erzsébet Öregotthon sikeres felújításáról.
Elekes Zoltán, a szociális- és gyermekvédelmi igazgatóság elnöke is kiemelte, hogy Hargita megye országos szinten a legjobban áll a szociális ellátórendszer tekintetében, mivel itt nemcsak a nagyobb városokban, hanem az elszigetelt településeken is működik valamilyen, a Caritas által fenntartott szolgáltatás.
– Nemcsak szolgáltatások szintjén, hanem az egyesületek, alapítványok és az önkormányzatok közötti együttműködésben is nagyon sok jó példával szolgál Hargita megye. A Caritas az elmúlt 20 évben pedig olyan szolgáltatásokat honosított meg, amelyeket sikeresen alkalmaztak mások is – véleményezte Elekes Zoltán.

A politikumnak azzal kell foglalkoznia, ami az embereket érdekli
Borboly Csaba a megyei tanáccsal való sikeres együttműködéssel kapcsolatban kijelentette, hogy könnyű ott összefogni, ahol van erre partner. Mint mondta, örül, hogy a támogatott tevékenységek egyre elérhetőbbek akár a kisfalvak lakói számára is.
– Az elmúlt években valóban azt tapasztaltuk, hogy a polgármesterek és helyi tanácsosok is nyitottak azok felé, akik segíteni akarnak. Úgy gondolom, hogy ez a jó példa bizonyítéka annak, hogy a politikusok nem cirkusz generálásával, hanem a jó cselekedetekkel kell felhívniuk a figyelmet magukra, hiszen az embereknek erre van szüksége – jelentette ki a megyei tanács elnöke.
Borboly Csaba visszaigazolásként kiemelte a Caritas sokszínűségét abban, hogy felekezeti és nemzetiségi hovatartozás nélkül minden rászoruló embernek segítő kezet nyújt. Hozzátette: a Caritasnak nagy szerepe lehet abban, hogy az állami rendszerből kikerülő fiatalok számára kivándorlást visszaszorító modelleket dolgozzanak ki.

Csíkszereda, 2014. július 23.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774