Hargita megyébe látogatott Áder János köztársasági elnök

(0 Szavazat)62 megjelenítés

A Művészeti Népiskola, Hargita Megye Tanácsa alintézménye műhelyében készült az a kopjafa, amelyet Áder János, Magyarország köztársasági elnöke állíttatott az 1848-as szabadságharcban elesettek emlékére a Nyerges-tetőn március 18-án, kedden. Az államfő magánlátogatásra érkezett Hargita megyébe, és az említett helyszínen kívül a madéfalvi Siculicidium-emlékműnél is járt, amelyet megkoszorúzott.

A Nyerges-tetőn fúvószenekarral és huszárokkal fogadták a köztársasági elnököt, házigazdaként Borboly Csaba megyeelnök, a Csíki Területi RMDSZ elnöke és Bodó Dávid, Csíkkozmás polgármestere köszöntötte. Jelen voltak a többi alcsíki település polgármesterei is. Áder János megkoszorúzta az emlékművet, majd a kopjafához vonult a vendéglátókkal együtt, ahol András Lajos faragómester, a Művészeti Népiskola oktatója elmagyarázta az alkotást díszítő motívumok jelentését. A kopjafát Tamás József római katolikus segédpüspök áldotta meg.
Madéfalván Borboly Csaba mellett Szentes Csaba, a község polgármestere fogadta az elnököt, a felcsíki polgármesterek jelenlétében.
– Nagyon sokan vagyunk Erdélyben, Székelyföldön, akik – amellett, hogy többen kettős állampolgársággal rendelkezünk – igényeljük azt az törődést, ami a magyar alkotmány szerint is megillet minket. Sokszor élünk olyan nehéz időszakokat, amikor Magyarország köztársasági elnökének a jelenléte bátorítólag hat, és megerősíthet minket abban a hitben, amellyel próbálunk itt megmaradni. Áder János gyakori vendége Hargita megyének, tavaly pünkösdkor és a kőrispataki szalmakalap-fesztiválon is találkoztam vele, és fontosnak tartom, hogy rendszeresek legyenek az államfői látogatások – nyilatkozta Borboly Csaba.
A megyeelnök Csíkszeredában ismertette Áder Jánossal a kisebbségi jogérvényesítés kapcsán kialakított álláspontját, miszerint a magyar közösség problémáira államközi szerződésekkel lehetne megoldást találni. Borboly Csaba ahhoz kérte a köztársasági elnök támogatását, hogy kerüljön a román–magyar államközi egyeztetések napirendjére a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem közös, magyar–román állami finanszírozása. Emellett tájékoztatta az államfőt az interetnikus kapcsolatok terén kifejtett Hargita megyei erőfeszítésről, amellyel jó példát szeretnének mutatni a román többségű, magyar szórványközösségekkel rendelkező megyék vezetésének. Továbbá a szakoktatás fellendítését célzó törekvésekről is beszámolt, akárcsak a székelykeresztúri tejfeldolgozó üzemről, valamint a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ tevékenységéről.


Csíkszereda, 2014. március 18.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774