Hargita Megye Tanácsának számos programja az épített örökség védelmét szolgálja

Műemlékvédelemről, értékmentésről tanácskoztak Bögözben

(0 Szavazat)84 megjelenítés

Épített örökségünk védelme a Kárpát-medencében címmel tartottak találkozót Bögözben november 15-én, szombaton, ahol átadták a református műemléktemplom több restaurált műtárgyát, és tájékoztattak a restaurálási munkálat jelenlegi állapotáról. A találkozót az Új Évezred Alapítvány szervezte, az eseményt Kovács Őrs Levente elnök moderálta. 

A konferencia templomlátogatással kezdődött, ahol beszédet mondott Benczédi Sándor, a bögözi református templom restaurálási programjának szakmai koordinátora. A szakember az épített örökség fontosságát hangsúlyozta, ezek megóvása erkölcsi kötelesség, mondta. Hozzátette: kisebbségben élőknek ezt megvalósítani csakis összefogással, és a felnövekvő nemzedék értéktudatos nevelésével lehet.
A találkozón jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki örvendetesnek és kivitelezhetőnek értékelte az ötletet. Mint mondta, iskolapéldaként is be lehetne mutatni a műemlékvédelmi programokat, a szakemberek segítségét ki kell egészíteni népszerűsítéssel. Jó lenne a megyei tanács faluképvédelmi programjába Bögözt is belefoglalni, mondta, amely program azért is fontos, hogy a falvak területrendezése szabályozva legyen. Az elkövetkezőkben megnézik, hogy mivel tudják segíteni a templom feljavítási munkálatait, tette hozzá a megyeelnök. Hargita Megye Tanácsa folyamatosan foglalkozik a megye épített örökségében rejlő értékek kamatoztatásával, az országban egyedülálló módon műemlékvédelmi stratégia elkészítését vállalta Tövissi Zsolt és csapata segítségével. Lassan egy egész rendszer alakult ki az épített örökség védelmére (http://www.epitettorokseg.ro/), programok sorozata, több pályázat szolgálja az örökség védelmét, mint a régészeti program, faluképvédelmi program (http://www.hargitamegye.ro/hargita-megye-tanacsa/programok/muemlekvedelmi-programok-hargita-megyeben.html), székely kapu megőrző program (http://szekelykapu.hargitamegye.ro/), a fejlesztést szolgálja a modern székely ház program, a műemlékvédelmi és az örökségvédelmi stratégia. A megyei tanács műemlékvédelmi projektje által az elmúlt években több mint 60 ezer lejt biztosított a bögözi műemléktemplom restaurálására, állapotfelmérésre, falképek feljavítására, kőelemek és bútorzat restaurálására, számolt be Borboly Csaba. Az elöljáró a rendhagyó történelem órák bevezetésének ötletét ismertette, hogy fiataljainknak adjunk kötődési lehetőséget, hogy az itthon maradást, ne az elvándorlást ösztönözzük, fogalmazott. Borboly Csaba előadásában a fenntartható építkezés, a természetes építőanyagok használatának fontosságát is kiemelte. A műemlékvédelem terén is lehet európai uniós forrásokat és kormánypénzeket lehívni, mondta, ezért is fontos a kormányzati szerepvállalás. Előtanulmányok készítésével fel kell készülni a B kategóriás templomok feljavítására, tette hozzá.
Benczédi Sándor dicséretesnek nevezte Hargita Megye Tanácsa és Borboly Csaba elnök következetes odafigyelését az értékmegőrzés, mentés és a műemlékvédelem terén. Kántor Csaba református esperes is méltatta azt az erkölcsi és anyagi támogatást, amelyet a megyei tanács nyújt az egyházaknak.


Székelykeresztúr, 2014. november 16.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774