Hargita Megye Tanácsa idén is kiemelten támogatta az önkéntes tűzoltókat

Évértékelőt tartottak az alcsíki önkéntes tűzoltó-egyesületek

(0 Szavazat)75 megjelenítés

Csíkmindszenten, az újjáépített sportcsarnokban tartották évzáró kiértékelőjüket az alcsíki önkéntes tűzoltók november 15-én, pénteken. Az esemény főszervezője Csíkszentlélek község polgármesteri hivatala, valamint az Alcsík Kistérségi Fejlesztési Társulás volt. A tűzoltó-egyesületeket Hargita Megye Tanácsa, valamint a kistérségi fejlesztési társulás támogatta. Az ünnepélyes kiértékelőn jelen voltak a községek polgármesterei, Gergely András, a kistérségi társulás vezetője, Korodi Attila képviselő, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A házigazda település polgármestere, Pál Péter jelképesnek nevezte az esemény helyszínét, hiszen amikor tavaly februárban leégett a sportcsarnok, a helyi és környékbeli önkéntes tűzoltók kitartásának és összefogásának köszönhetően sikerült megfékezni a tüzet és maradtak meg az épület beton tartóoszlopai. A helyszínválasztás tehát nem véletlen: nagy jelentősége van annak, hogy a sportcsarnokban gyűltek össze azok, akik a megmentéséért dolgoztak. Az újjáépítéshez egyébként Hargita Megye Tanácsa is jelentős anyagi támogatást nyújtott.
Borboly Csaba megyeelnök szintén az tűzoltók önkéntes munkájának fontosságát hangsúlyozta felszólalásában. Kiemelte az alcsíkiak példás összefogását és kezdeményező szellemét, mivel ebben a térségben alakult meg rövid időn belül a legtöbb önkéntes tűzoltó-egyesület.
– Az önök összefogását példaként hozom fel sok esetben, nemcsak akkor, amikor valahol baj van, hanem akkor is, amikor az egyesületbe tömörülésről és az összefogásról beszélek. De többet is lehet tenni: többet kell pályázni. Önök jól ráéreztek arra, hogy ha egyesületként jegyeztetik be magukat, akkor akár olyan támogatásokhoz is juthatnak, amelyek nagyságrendekkel javíthatnak az önök felkészültségén, ugyanakkor jobb eszközökre tehetnek szert, ezáltal pedig az önök számára biztonságosabb, mások számára hatékonyabb munkát végezhetnek. Hargita Megye Tanácsa továbbra is támogatni kívánja önöket. Vegyenek részt képzéseken, pályázzanak eszközökre! Ne szégyelljék, kérjék! Jöjjenek javaslatokkal, programokkal a következő évben, hogy 2014 az építkezés éve legyen. Vigyék úgy a fáklyát elöl, ahogy eddig vitték – buzdította záró mondataival az önkénteseket Borboly Csaba.
A megyei elöljárót az önkéntes tűzoltó-egyesületek vezetői követték a színpadon. Egyenként beszámoltak az elmúlt év eseményeiről, mentéseiről, tűzoltóversenyeiről, valamint arról, hogy számos településen idén jegyeztették be magukat egyesületként. Mint kiderült, a legtöbb alcsíki településen átlagosan 3–4 alkalommal riasztották az önkéntes tűzoltókat, de volt olyan település is, ahol tízszer kellett kiszálljanak a lánglovagok. Nemcsak lakókörnyezetben kitört tűzesetekhez, hanem legelő-, erdőtüzekhez, sőt eltűnt személyek keresésére is segítségül hívták őket. Arról is beszámoltak, hogy a lázárfalviak kezdeményezésére bejegyezték az Erdélyi Önkéntes Tűzoltók Szövetségét, akik így nagyobb pályázati kiírásokon is indulhatnak a jövőben.

Székelykeresztúron is a tűzoltóké volt a főszerep
Nyílt napot tartott ugyancsak pénteken, 14 órától a székelykeresztúri Villám-Fulger Önkéntes Tűzoltó Egyesület a város főterén. Az esemény a rendőrség és a mentőszolgálat közreműködésével zajlott. Ez alkalommal adták át az egyesületnek a Hargita Megye Tanácsa által meghirdetett pályázaton elnyert védőruhákat és felszereléseket. Ezeket a tavaszi 5000 lejes, valamint az őszi 3200 lejes kiíráson nyerték. A jóváhagyott összegből 21 feliratos védőkabátot, szintén 21 tűzálló védőnadrágot, 7 tűzoltósisakot és 2 sisaklámpát vásároltak. A nyílt napon egyébként, kihasználva az alkalmat, tájékoztatták a lakosságot a tűzoltók tevékenységéről, valamint modellezzék, hogy bevetés közben miként dolgoznak az önkéntesek.

A megyei tanács 2013-ban kiutalt támogatásai
2013 legfontosabb előrelépése az egyre több önkéntes tűzoltó-egyesület megalakulása volt, aminek köszönhetően azok nagyobb eséllyel pályázhattak. Hargita Megye Tanácsa három jelentősebb alcsíki pályázatot támogatott. Az intézmény első körben 10 000 lejt, majd később 13 000 lejt utalt a Kászonaltízi Önkéntes Tűzoltók Egyesületének, amit a tagok védőfelszerelések és tűzoltó eszközök beszerzésére költöttek. A lázárfalvi Vulkán Önkéntes Tűzoltó Egyesület 4800 lejt nyert a tűzoltásban használatos eszközök vásárlására. A megyei tanács ugyanakkor ebben az évben mindegyik alcsíki önkéntes tűzoltócsapatnak nyújtott kisebb-nagyobb, 1000 lej alatti támogatást.

Csíkszereda, 2013. november 16.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774