Hargita megye javaslatai az Európai Bizottság és Románia közötti partnerségi megállapodás tervezetében

(0 Szavazat)95 megjelenítés

Készül a partnerségi megállapodás az Európai Bizottság és Románia között a 2014-2020-as időszakra, amelyet kiküldtek véleményezésre a megyei tanácsoknak.
Hargita Megye Tanácsa együttműködésben a CDC Consulting-al, 2013 októberében módosító javaslatot nyújtott be a partnerségi megállapodás egyes pontjainak megváltoztatására Eugen Orlando Teodorovici, az európai uniós pénzalapok lehívásáért felelős miniszter figyelmébe.

2014. január 28-án nyilvánosságra hozott második, javított változat már tartalmazza a Hargita megyei szakemberek, de ugyanakkor az Európai Bizottság által is javasolt módosításokat. Ezek között szerepelt, hogy a LEADER program keretében a szegénység elleni küzdelem mellett más beruházásokra is lehessen forrásokat lehívni. Egy másik elfogadott javaslat értelmében a CLLD-t (a közösség által irányított helyi fejlesztési tervek) kiterjesztik, nem korlátozzák a LEADER programra, ezáltal nagyobb mozgásteret biztosítva a helyi közösségeknek. Ugyanakkor a megállapodás szövegének tervezetébe bekerült a multi-fund, vagyis egyes projekteket több alapból is lehet majd finanszírozni.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelkedő eredménynek tartja a módosító javaslatok beépítését az együttműködési megállapodásba, és elmondta, Hargita megye fejlesztéspolitikailag speciális helyzetben van, a kis gazdaságok működése a jellemző a nagy iparágakkal szemben, éppen ezért fontos az európai uniós források minél hatékonyabb lehívása és felhasználása. Kiemelte, ezt a folyamatot sikerült megkönnyíteni az előterjesztett javaslatokkal, így lehetőség nyílik arra, hogy a megye fejlesztésébe több uniós forrást lehessen bevonni a 2014-2020-as időszakban, valamint a finanszírozások felhasználásának hatékonysága megnövekedjen.
– Hargita Megye Tanácsa a Helyi közigazgatási hatékonyság növelése programban sikeresen működik együtt a CDC Consulting-al, amelynek részeként a cég több elemzést és javaslatot készített a megyei tanács megbízásából, többek között a fent említett együttműködési megállapodás módosító javaslatainak előkészítésében is oroszlánrészt vállaltak – fejtette ki Borboly Csaba.
Csatolva találják a Hargita Megye Tanács által benyújtott módosító javaslatokat, illetve a partnerségi megállapodás-tervezet szövegét.


Csíkszereda, 2014. január 29.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774