Hargita megye értékeit bemutató dokumentumfilmeket vetítenek

(0 Szavazat)43 megjelenítés

Nyertes dokumentumfilmeket mutatnak be Csíkszeredában, a Hargita Megyei Kulturális Központ pinceklubjában március 12-től kezdődően négy héten keresztül, minden szerdán 18 órától. A filmek Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont által 2013-ban kiírt pályázatának a győztesei. A dokumentumfilmek – amelyek a kiírás alapján a megye történelmi, néprajzi, turisztikai értékeit örökítik meg – létrejöttét összesen 40 ezer lejjel támogatta Hargita Megye Tanácsa.

A március 12-én bemutatandó Ha nem használ, nem is árt… Hagyományos gyógynövényhasználat Udvarhelyszéken című dokumentumfilm Pakot Mónika, a Civitas Alapítvány munkatársának és Szabó Károly, a székelyudvarhelyi városi könyvtár alkalmazottjának közös munkája. A film a gyógynövényhasználatról szól. A rendezők 19 udvarhelyszéki falut kerestek fel, ahol 32 gyógynövényismerő személlyel készítettek interjút. A filmnek köszönhetően a generációk által összegyűjtött tudást tettek közkinccsé, amely a hagyományos gyógymódok megismerését, hasznosságát tárja a néző szeme elé. A film a gyógynövények gyógyító hatásának, felhasználási módjainak ismertetése mellett felhívja figyelmünket Hargita megye gazdag természeti kincseire, arra a hagyományos tudásra, amely napjainkban az egészséges életmód egyik kulcsa lehet. A filmet a 24. Mediawave „Úton” Online Nemzetközi Filmversenyének Kisebbségi filmek kategóriába a legjobb filmek közé válogatták.

Fábián Kornélia székelyudvarhelyi filmes szakember dokumentumfilmjét Az Isten háta mögött. A csíki és a gyergyói medence tanyavilága címmel március 19-én vetítik. A tanyasi ember életét, életmódját, szokásait igyekszik bemutatni, azt a tiszteletet és alázatot, amellyel környezetéhez viszonyul. A filmben ráérezhetünk az összetartozásra, a kölcsönös segítségnyújtásra, amelyek a tanyasi ember mindennapjaiban jól megfigyelhetők. Fontos része a filmnek a régi mesterségek használata, a szövés, fonás, zsindelykészítés, fafaragás, amely a tanyasi ember mindennapjainak, életének szükségszerű része.

A sorrendben a harmadik film, amelyet március 26-án mutatnak be, a Kápolnák az Úr dicséretére címet viseli, rendezője Daczó Katalin csíkszeredai televíziós szerkesztő. A film a Csíki-medence kápolnáit mutatja be, és azok a szakemberek szólalnak meg, akik behatóan foglalkoztak a kápolnák történetével. A dokumentumfilm rávilágít arra, hogy a kápolnák iránt megnőtt érdeklődést el lehet mélyíteni, ugyanakkor mi magunk is ösztönözhetjük a kutatást, hogy még többet megtudjunk történelmi örökségünkről. A film öt önálló, egyenként 8–14 perces filmből áll, és egy általános felvezetőn kívül négy kápolnát és kápolnahelyet mutat be részletesen: a hargitafürdői Szent István-kápolnát, a pásztorbükki Báthory-emléket, Kicsi-Pogány-havason a Szent László-emlékhelyet és a széphavasi Szentlélek-kápolnát.

Április 2-án Bálint Arthur székelyudvarhelyi filmes szakember munkáját, az Állatvásárt mutatják be, amely egy többszereplős szociográfiai, folyamatkövető, szituációs dokumentumfilm. Az apa a fiát alkudozni tanítja a vásárban. A fiú elég nagy ahhoz, hogy a kis póniján már túladhassanak. Az apa úgy dönt, hogy a vásár jó alkalom arra, hogy fiát az életre nevelje, és megmutassa neki, mit kell tudni egy férfinak a vásárban. Valamikor, nem túl régen, a vásári adok-veszek piaci szaknyelvét mindenki majdnem egyformán jól beszélte. Felnőttek mellett téblábolva a gyerekek már korán ellesték a vásárlási szokásokat, a vásári alkuk módját. Az állatvásárokat az eladó és a vásárló is nagy napként élte meg. A rákészülés és a hajnalban indulás esemény volt az életükben. A póni – bemutatása a szokásosnál jobban kiemelt – ugyanolyan fontos szereplője a filmnek, mint a gazdái.

 

Csíkszereda, 2014. március 7.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774