Hargita megye erőssége a mezőgazdasági szakoktatás lenne

A szakoktatás minőségén múlik a jövő nemzedék sikere

(0 Szavazat)252 megjelenítés

A napokban ismerkedhetnek meg a diákok az újrainduló szakiskolák képzési kínálatával, és május 27-ig, keddig iratkozhatnak be a szakiskolákba azok a nyolcadikos diákok, akik a középiskolai képzés helyett valamilyen szakmát szeretnének tanulni. Hargita megyében 25 hároméves szakiskolai képzés indul a jövő tanévtől. Többek között ennek okán tartottak egyeztetést a szakoktatásban felmerülő problémákról, valamint azok megoldási lehetőségeiről a megyei tanács székhelyén május 21-én. 

Csíkszeredai iskolák igazgatói, a megyei tanfelügyelőség képviselői, Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke, Böjte Csaba, a Szent Ferenc Alapítvány vezetője, Ferencz Salamon Alpár, a megyei tanács oktatási-kulturális szakbizottságának elnöke, valamint Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke volt jelen a megbeszélésen.
Borboly Csaba elmondta, azért hívta össze a szakembereket, mert a megyei tanács számít a segítségükre, tanácsukra azzal kapcsolatban, hogy milyen elvárások vannak a következő tanévben újrainduló szakoktatásban, hogyan lehetne már nyolcadik osztályban racionális döntéshozatalra késztetni a diákokat és szülőket egyaránt. Hozzátette, abból kiindulva kell munkahelyeket teremteni, hogy a diákok az iskolában megszerzett tudásukat felhasználhassák.
– A megyei tanács hatásköre sajnos nem terjed ki arra, hogy beleszóljon az iskolák ügyébe, ellenben vannak olyan forrásai, amiket a szakoktatás minőségének, valamint a kínálatnak a javítására tudnánk fordítani. Ugyanakkor az agrárkamara, valamint a Hargita Megyéért Egyesület is kiveheti a részét a képzésekből. A városi szakoktatásban szerepet tudunk vállalni, a modelljeinket pedig a központi kormányzat elé terjeszthetjük. Ugyanakkor a közbirtokosságok is komoly tőkét kezelnek, azokat és a helyi önkormányzatokat, a szociális intézményeket és a helyi vállalkozásokat is be lehetne vonni ebbe – részletezte a megyei tanács elnöke.

Kétszakos osztályokra lenne szükség
Bartolf Hedwig főtanfelügyelő azt emelte ki, hogy a beiskolázási tervekben az iskolák többsége kétprofilos szakosztályokat indítana, erre azonban nincs törvényes lehetőség.
– Ha ezt sikerülne politikai úton elérni, nemcsak Hargita megyének, hanem ez egész országnak jót tennénk vele. A tanfelügyelőség vállalja, hogy megfogalmazza az erre vonatkozó kérését, és azt kérjük a politikumtól, hogy ezt a levelet juttassák el az oktatási minisztériumhoz. Ha ez időben megtörténik, akkor a kétszakos osztályok még az idei beiskolázási tervekbe bekerülhetnek. Ugyanakkor lényeges szempont az is, hogy ne csak rokonszakmákat párosíthassanak, hanem adott esetben akár ellentétes profilokat is – mondta Bartolf Hedwig.
Görbe Péter szakoktatásért felelős tanfelügyelő a pénzhiányt emelte ki legnagyobb problémaként. Mint mondta, a kormány szívesen hangoztatja a szakképzés fontosságát, de nem biztosít elegendő pénzt ennek megfelelő működésére. A szakiskolák azonban próbálják kiküszöbölni a pénzhiányt, a többségük jó kapcsolatokat alakít ki cégekkel. Ez azért is jó, mert a megyei munkaerő-elhelyező ügynökség által közzétett, megüresedett munkahelyeket tartalmazó listából kitűnik, hogy azok többsége középfokú végzettséget feltételez, több mint 650 ilyen betöltetlen állás van jelenleg a megyében.

Az engedélyeztetés körülményes procedúrával jár
Jelenleg a csíkszentmártoni Tivai Nagy Imre Szakközépiskolán kívül – ahol falusiturizmus- és hegyifarmer-képzés zajlik – nincs a megyében mezőgazdasági szakközépiskola, pedig az olyan gazdaságprofilú térségben, mint Hargita megye, éppen ilyen típusú képzésre lenne igazán kereslet – értettek egyet a megbeszélésen résztvevők, akik szerint a nem nagy iparú, rurális megyékben működő iskoláknak lehetőséget kell biztosítani, hogy a munkaerő-piaci igényeknek megfelelően rugalmasan alakíthassák a képzési kínálatot akár évente.
Az iskolaigazgatók és tanfelügyelők nehezményezik, hogy a minisztérium iskolai oktatás minőségét biztosító ügynöksége (ARACIP) sokszor gördít akadályokat a szakiskolák elé. Az ügynökség engedélye nélkül ugyanis nem indulhatnak el a szakok, ennek a rendszernek a hátrányait az iskolaigazgatók tapasztalják.
Szén János, a Kós Károly Szakközépiskola igazgatója elmondta, hogy az ARACIP a szakokat csak egyenként engedélyezi, ez pedig nagyon sok pénzbe, szakonként körülbelül 7-8 ezer lejbe kerül, amelyet az iskolák saját költségvetésükből fedeznek.
Tamás Levente, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium igazgatója elmondta, hogy az elméleti líceumban ugyan nagyobb sikerrel teszik le az érettségit a diákok, azonban ez ma már csak köztes cél. Egyre többen választják a külföldi munkát az egyetem helyett, ami csak rövid távú megoldást jelent. Pozitív üzenettel, a hozzáállás megváltoztatásával nagyban lehetne befolyásolni az itthon maradást. A jó dolgokat nevén kell nevezni, az önbecsülést kell erősíteni a diákokban – fejtette ki meglátásait a gimnázium igazgatója.

A gyerekek mellett a felnőttek szakoktatása is fontos
Böjte Csaba ferences szerzetes is a mezőgazdasági oktatásban rejlő lehetőségeket emelte ki. Hozzátette, a szakmai elhivatottságot már az iskolában meg kell teremteni a diákokban, éppen azért a gyakorlati képzést nem szabad hanyagolni. 
– Biztassuk a gyerekeket, hogy menjenek iskolába, és próbáljuk meg bevinni őket a vállalkozókhoz, de ezt a felnőttekkel is meg lehetne csinálni. A vállalkozónak lehetősége kellene legyen kinevelni magának a fiatalt – mondta Böjte Csaba.
Burus-Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke is a felnőttképzés hasznosságát hangsúlyozta. Mint mondta, ma későbben érnek a gyermekek, mégis korán, sok felelős döntést kell meghozniuk saját sorsukról.
– A mi iskoláink komoly tanműhelyeket működtetnek, amelyekben több lehetőség rejlik, mint amennyit kihasználnak. Azon múlik nagyon sok minden, hogy egy ilyen képzést mennyire tartanak kézben – mondta az RMPSZ elnöke.

Csíkszereda, 2014. május 22.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774