Hagyományőrzők mutatták be népviseletüket a megyeházán

A közelgő ünnepekre hangolódtak

(0 Szavazat)159 megjelenítés

A népviseletek használata és fontossága Hargita megyében címmel zajlott előadás-sorozat december 17-én a csíkszeredai megyeháza amfiteátrumában, amelyet Hargita Megye Tanácsa és az alintézményeként működő Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezett. A megye különböző régióiból meghívott előadók hagyományos népviseletüket mutatták be, de a résztvevők egy néptánccsoport, valamint egy kórus előadásának is a szem- és fültanúi lehettek.

Az esemény ünnepélyes nyitóbeszédét Kovács Árpád, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont vezetője tartotta meg, aki üdvözölte a résztvevőket, és köszönetét fejezte ki a Hargita Megye Tanácsa Programok és alárendelt intézmények vezérigazgatóságának, hogy pályázati programmal támogatta a hagyományőrzők munkáját.
Zonda Erika, a Programok és alárendelt intézmények vezérigazgatóság vezetője elmondta, hogy a megyei tanács idén másodszor, külön programmal támogatta a megyében tevékenykedő hagyományőrző csoportok munkáját, főleg abban, hogy ne sorozatban gyártott, autentikus népviseletet készíttessenek maguknak. A megyei tanács 2012-ben 29 pályázatot bírált el pozitívan, ez azt jelenti, hogy 210 népviselet megvarrásához járult hozzá, ebből 198 székelyéhez és 12 román népviseletéhez. Idén ugyanebben a programban 16 szervezet pályázott sikerrel, ezzel 188 székely és 10 román viselet elkészülését támogatta a megyei tanács.
A számadatok ismertetése után a különböző vidékekről érkező egyesületek vezetői mutatták be térségük népviseletét. György Katalin az András Alapítvány képviseletében mutatta be a félcsíki női népviseleteket. Őt Károly Veronika, a csíkmenasági Repülj Madár Egyesület vezetője követte a színpadon, aki elmondta, hogy az idei kiíráson 14 női hagyományos csizmára pályáztak, ezt meg is nyerték. Portik Gabriella, a gyergyószárhegyi Torzsások Turisztikai Egyesület képviseletében beszélt a változatos gyergyói népi öltözködésről. Mint mondta, a pályázati kiírásnak köszönhetően kezdtek kutatásba, és találtak több mint 20 hagyományos népviseletet a faluban, amelyek alapján egy helyi szövőnő és egy gyergyóremetei varrónő segítségével készültek el az egyesület tagjainak ruhái.
A Maroshévízi Kulturális Központ nevében Ciubuca Dan Viorel két népviseletbe öltözött fiatal segítségével mutatta be a várhegyi, salamási és galócási népviselet motívumait. Köszönetét fejezte ki a megyei tanácsnak, mivel a program nagy segítséget jelentett számukra: például a juhbőrből készült mellények díszítése nagyon drága lett volna, ha önerőből kellett volna kifizetniük. Zongor Irma, a Bögöz Községért Egyesület képviselője is bemutatta vidéke népviseletét, kiemelve, hogy a népviselet-támogatási programnak köszönhetően 12-12 iskolás korú fiúnak és lánynak készülhetett hagyományos ruha, ami azért is nagy segítség, mert a gyerekek nagy része nehéz szociális körülmények között nevelkednek.
A felszólalókat a Pipacsok Néptáncegyüttes tagjai követték a színpadon, akik először sóvidéki, majd marosszéki táncokat mutattak be. Ezután dal következett, a székelyudvarhelyi Balázs Ferenc Vegyeskar karácsonyi énekeket adott elő. A fellépés végén Orosz Pál József karnagy felkérte a jelenlévőket, hogy kapcsolódjanak be az éneklésbe, így a Mennyből az angyal dallamával zárult a találkozó.

Csíkszereda, 2013. december 17.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774