Gyümölcsoltó Boldogasszony-napi rendezvények Csíkban

Vásárral és rajzversennyel hívták fel a figyelmet

(0 Szavazat)51 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa gazdag programkínálattal csatlakozott Böjte Csaba ferences szerzetes kezdeményezéséhez, hogy Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén felhívják a fiatalok figyelmét a gyümölcsfák, az erdők és a természet fontosságára.

Mint arról már beszámoltunk, március 27-én, csütörtökön Gyümölcsoltó Boldogasszony napja jegyében tartották meg azt a konferenciát a csíkszeredai megyeházán, amelyen megalakult a Hargita Wood faipari klaszter. (http://www.hargitamegye.ro/hirek/kozeleti-hirek/csiki-faipari-klaszter-alakult.html) Március 28-án, pénteken Gyümölcsoltó Boldogasszony-napi vásárt tartottak a megyeháza oszlopterében, ahol huszonegy termelő kínálta portékáját: elsősorban fából készült dísz- és használati tárgyakat, különféle fajátékokat és faékszereket lehetett vásárolni, emellett szép számban árulták a különféle gyümölcsökből készült szörpöket, lekvárokat és befőtteket. Ugyanitt a Hargita Megyei Művészeti Népiskola jóvoltából a gyerekek megismerkedhettek a famegmunkáló szerszámokkal, a fafaragás alapjaival is, lehetőség volt nemezelésre, gyöngyfűzésre. Az érdeklődők azt is megtudhatták, hogyan kell a gyümölcsfákat beoltani. A Kalibáskő Gyerekvilág Egyesület pedig egy kis jurtában várta a gyerekeket, ahol megismerkedhettek a rovásírással, és kipróbálhatták a bútorfestés művészetét is. A jó hangulatú muzsikáról a Művészeti Népiskola népi zenekara gondoskodott.
A vásárral egy időben a megyeháza márványtermében a város magyar és román tannyelvű tanintézeteiből félszáz diák vett részt Az Élet Fája címmel meghirdetett rajzversenyen, az ünnep szakrális vagy világi jelentőségét mutatva be. A fiatalokat Zonda Erika, a megyei tanács Programok és Alárendelt Intézmények Vezérigazgatóságának vezetője köszöntötte, örömének adva hangot, hogy az utóbbi időben a rendezvényekbe a román iskolák is bekapcsolódnak.
– Ezen a héten az egyház Jézus fogantatását ünnepli, és a gyümölcsoltással kapcsolja össze, hisz ez is egy új életnek a kezdetét jelenti. A Gyümölcsoltó Boldogasszony-nap az élet kezdetéről üzen – hangsúlyozta Ábrahám Emma, a Hargita Megyei Agrárkamara vezetője.
Minden résztvevő emléklapot és a megye értékeit bemutató kis kiadványt kapott ajándékba. A zsűri a legjobbnak Nemes Hortenzia munkáját ítélte, második díjat kapott Péter István és Molnár Endre közös alkotása, harmadik helyen Gabor Mihai és Loghin Ștefania alkotása végzett. A zsűri különdíját Beke Böjte Anna nyerte el. Az okleveleket és a díjakat Zonda Erika vezérigazgató adta át.
A pénteki rendezvényekről fotógalériát készítettünk a megyei tanács közösségi oldalán: (https://www.facebook.com/media/set/?set=a.762959123727828.1073741829.114301358593611&type=1).

 

Tegyük Tündérkertté szülőföldünket!
Március 29-én, szombaton délelőtt Böjte Csaba ferences szerzetes celebrált ünnepi szentmisét a csíksomlyói kegytemplomban, Isten áldását kérve hegyeinkre, dombjainkra, az azokat borító erdőkre és a gyümölcsösökre. Ugyanakkor imádkozott mindazokért is, akik ápolják, gondozzák erdeinket és gyümölcsfáinkat. A szentmisét követően a sokaság a Szent István kollégium udvarára vonult át, ahol a Mária-kertben több száz facsemetét ültettek el, többek között őshonos gyümölcsfacsemetéket is. Böjte Csaba bízik abban, hogy összefogással sikerül újból Tündérkertté varázsolni szülőföldünket.
E napon Csaba testvér útjára indította a Komatál elnevezésű akciót, melynek lényege, hogy a csíksomlyói lányok megajándékozták az ott lévőket egy csíki agyagtányérnyi finom étellel, arra kérve őket, hogy egy héten belül ők is lepjék meg egy nőismerősüket egy tál finom étellel, süteménnyel. A Komatálnak létrehoztak egy közösségi oldalt is: https://www.facebook.com/pages/Komat%C3%A1l/591963480894666
Böjte Csaba, a dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője így vall az ünnep fontosságáról: „Gyümölcsoltó Boldogasszonyunk szép ünnepén a Jóisten áldását szeretnénk kérni a faiskolák legkisebb növendékeitől kezdve az évszázados hatalmas tölgyekig minden fára és bokorra, mely szép szülőföldünk kertjeit, erdőit, legelőit lakja. S ahogyan a megtestesült égi szeretet otthont vett Mária méhében, szeretnénk, ha a jósággal másikra figyelő, azt tápláló, figyelmes női szeretet beoltódna minél több leány és édesanya szívébe! Imádságos szeretettel biztatlak, lépjünk bátran a cselekvő szeretet útjára!”

Csíkszereda, 2014. március 29.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774