Folytatódik a szűrővizsgálat-sorozat Hargita megyében

(0 Szavazat)37 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa 2013-ban is folytatja a lakosság egészségiállapot-felmérő programját helyi szakemberek bevonásával. Ezúttal Lövétén végeznek vizsgálatokat szeptember 6-án, pénteken 10 órától, a helyi polgármesteri hivatalban.

Tavaly az egészségfelmérést bővítették a helyi egészségügyi szakemberek szolgáltatásaival, és a nagy érdeklődésre való tekintettel idén is folytatják a programot, amelynek célja, hogy a betegeket útba igazítsa, hogy mely területen induljon el a szakorvosi vizsgálatokra, hisz ezeken a településeken ritkán adódik erre lehetőség a nagy távolságok és a falvak elszigeteltsége miatt. A szűrővizsgálatok segítenek a betegségek megelőzésében.
Borboly Csaba az egészségiállapot-felmérő programmal kapcsolatban elmondta: a felmérésekre való lehetőség megteremtése az egyik legfontosabb stratégiai projektje a megyei tanácsnak.
– Szeretnénk segíteni abban, hogy a megye lakossága tudatosítsa magában: a betegségek megelőzése, a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel sokkal hasznosabb, mint a már kialakult betegség kezelése. Az egészségiállapot-felmérő programok az elzártabb, várostól távolabb fekvő települések lakóinak jelentenek nagy segítséget, hiszen nem mindenki engedheti meg magának, hogy szűrővizsgálatokra beutazzon a városba – fogalmazott a megyeelnök.
A lakosság egészségfelmérését úgy időzítették, hogy az egybeessen Hargita megye egyes településeinek nevezetesebb eseményeivel, például falunapokkal vagy jeles egyházi ünnepekkel. A pénteki orvosi szűrővizsgálat a lövétei falunapok egyik programja. A lakosságnak díjmentesen négyféle alapvizsgálatot – vércukor-, vérnyomás-, koleszterin-, trigliceridszint tesztelése – biztosítanak, amelyek költségeit Hargita Megye Tanácsa állja. Ha bizonyos településeken más vizsgálatok (hepatitis B-, EKG-mérés) elvégzésére is igény van, a polgármesteri hivatalok saját költségvetésükből finanszírozhatják azokat.
A szakemberek júniusban kezdték el és decemberig végzik az egészségügyi méréseket, amelyek előreláthatólag mintegy ötezer embert érintenek. 2012-ben ennek keretében közel négyezer embert vizsgáltak, amely hasznosnak bizonyult. Ezekből kiderült, hogy a vizsgált személyek 74 százaléka magas vérnyomással küszködik, míg 83 százalékuknak magas volt a koleszterin-, valamint a trigliceridszintje. A programra idén 12 település jelentkezett.

Csíkszereda, 2013. szeptember 2.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774