Fókuszban a turisztikai együttműködés

Másodszor tartottak Székelyföldi Akadémiát Korondon

(0 Szavazat)42 megjelenítés

Helyi együttműködés a turizmus szolgálatában – helyi értékeink újraértékelése címmel tartott előadást Korondon Pál Zoltán Ferenc, a Slow Tours Transylvania vezetője kedden, december 10-én. A Hargita Megye Tanácsa által életre hívott előadássorozat, a Székelyföldi Akadémia keretében megszervezett rendezvényen Vágási Albert községmenedzser köszöntötte a megjelenteket, majd beszédében a turizmus jelentőségét hangsúlyozta a község életében.

Pál Zoltán felelevenítette, hogy évekkel ezelőtt még csak reménykedett azon turisztikai programok megvalósulásában, amelyek azóta Korond és Sóvidék turisztikai kínálatának szerves részét képezik. - Külön öröm számomra, hogy más településeken korondi jó példákról beszélhetek a turizmus vonatkozásában – fogalmazott a szakember.
Az előadás gerincét néhány fontos téma kivesézése képezte: a gazdálkodás nehézségei a székely falvakban; a helyi értékek és látványosságok feltérképezése és  tudatosítása a közösségben; az értéktöbblet teremtésének lehetséges módozatai; Korond és Sóvidék turisztikailag eladható értékeinek gyors katasztere; helyi jó példák és jellegzetességek felsorolása. Pál Zoltán három megvalósítható projektet vázolt fel, melyek környékbeli látványosságokhoz kőtödnek: a Likas-kőhöz, a Firtos-várához, valamint a Csiga-dombhoz. A szakember hangsúlyozta, mindhárom terv esetében kezdeményezőként tudatában van a kihívásoknak és a szükséges munkának, de ahogy az Élményműhely, a Korondi séta és a többi friss megvalósítás példája is mutatja, van esély a sikerre, a megvalósítás hozama pedig elfeledteti a befektetett energiát.
Az új projektek kapcsán az előadó kiemelte, amellett, hogy hozzáadott értéket hoznának létre, tudják, hogy minden szereplőt érdekeltté kell tenniük, illetve nem kis feladat lesz a működtetés vagy a karbantartás sem –, és végül nemcsak a vendéglátók, hanem a község minden lakójára számítaniuk kell a népszerűsítésben.
Az előadást követő beszélgetésen a panziósok, a fazekasok, a boltosok, a pedagógusok, az unitárius egyházközség, illetve a helyi önkormányzat álláspontja is megfogalmazódott. Szó esett a fazekasok által képviselt értékről és a hagyományos árcsói fazekasvásárról, valamint a pünkösdi vásárról, az állandó kirakodóvásárról és a termékkínálatról, a quados turisztikai programok megítélésének javításáról, a frissen beindított programok sikeréről, amit a jövő évi előzetes foglalások is jeleznek, illetve nem utolsó sorban a helyi Élményműhely fejlesztését célzó projektnek, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány által kezdeményezett Give-Get-Do! elnevezésű adománygyűjtő programba való benevezéséről. A résztvevők a Likas-kőhöz tervezett rendszeres szabadtéri előadások, rendezvények tervéről is tanácskoztak.


 
Székelyudvarhely, 2014. december 11.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774