Figyelembe vették a kormányhatározat-módosításnál Hargita Megye Tanácsa javaslatait

Az adminisztratív terhek csökkentése a cél

(0 Szavazat)53 megjelenítés

Az önkormányzati fejlesztési társulások alapító okiratát, működését szabályozó 2008/855-ös számú kormányhatározat módosításánál figyelembe vették Hargita Megye Tanácsa javaslatait, amelyek előkészítésénél az intézmény a Harvíz Rt. véleményére is alapozott. Erről a Környezetvédelmi és Klímaváltozási Minisztérium értesítette a megyei tanácsot a napokban. 

A módosításról szóló határozat még elfogadás előtt áll. A javaslatok alapján kötelezővé vált, hogy az önkormányzati fejlesztési társulások, esetünkben a Hargita Víz társulás közgyűlésében az önkormányzatokat a polgármesterek, illetve a megyeelnök képviseljék (eddig ez csak ajánlás volt). A 20. cikkelybe bekerült egy új bekezdés, amely szerint a fent felsorolt elöljárók levélben vagy egy meghatalmazott személy által is szavazhatnak a testületben. Ugyanakkor törölték a határozatból azt a rendelkezést, amely az összes tag jóváhagyásának feltételéhez kötötte új tag felvételét.
– Ismét bebizonyosodott, hogy Hargita Megye Tanácsánál és partnereinél nem politikai, hanem szakmai alapon születnek a kormányhoz vagy egyes minisztériumokhoz benyújtott törvényjavaslatok – nyilatkozta ennek kapcsán Borboly Csaba megyeelnök. – A bonyolult jogszabályok egyszerűsítésére törekszünk, hiszen ezek növelik az adminisztratív költségeket és csökkentik a hatékonyságot. Ezúttal ebben a folyamatban számít az, hogy az RMDSZ a kormány tagja, és hogy a környezetvédelmi tárcát Korodi Attila vezeti. Rendszeresen kérni szoktuk az érintett célcsoportoktól egy-egy törvény vagy törvényjavaslat véleményezését, és ezúton köszönöm mindazoknak, akik hozzájárultak az önkormányzati fejlesztési társulásokra vonatkozó határozat módosításához. Bízom benne, hogy ezentúl is segítenek mindazok, akiket felkérünk javaslattételre.

Folytatódnak a konzultációk
Hargita Megye Tanácsa jogszabály-módosító javaslatai, ha célt érnek, országos hatásúak, és nem ez az első eset, hogy sikerül változtatásra bírni a törvényhozókat, illetve kormányzati szereplőket. A megyei tanács a jövőben még több konzultációra nyújt lehetőséget, egyebek mellett a Székelyföldi Akadémia honlapján: www.szekelyfoldiakademia.ro

 

Csíkszereda, 2014. június 23.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774