Fiatalos lendülettel Borszékért

Villámcsődületet tartottak az épülő kezelőközpontnál

(0 Szavazat)85 megjelenítés

Borszék város apraja-nagyja részt vett április elsején azon a villámcsődületen (flashmob), amelyet az épülő helyi kezelőközpontnál szervezett a Borszéki Ifjúsági Fórum (BIF) az S.O.S. Borszékért! mozgalom tagjaival karöltve. A megmozduláson jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Bende Sándor, az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének elnöke, megyei tanácsos, valamint Mik József, Borszék polgármestere is. A Miklós Renáta által vezetett zenés-táncos figyelemfelkeltő akciót követően egyeztettek a további teendőkről a mozgalom résztvevőivel Románia legnagyobb gyógyfürdője ügyében.

Mik József polgármester a flashmobot követően kifejtette, az ilyen és ehhez hasonló megmozdulásokkal fel szeretnék hívni a figyelmet erre a lehetetlen helyzetre, amelybe kerültek, hogy itt van egy félkész épület, amely nem kevés pénzből épült, és egyszerűen itt hagyták félig felépítve. A befejezéshez további 17 millió lejre van szükség, amelyből Borszék önkormányzata már befektetett több mint 1 millió lejt, és további 5 millió lejt kölcsön formájában tud biztosítani. Mivel a kormánytól nem kapnak finanszírozást, a megyei tanács további 10 millió lejjel kíván hozzájárulni a fejlesztésekhez, erre azonban nincs meg a megfelelő jogi háttér.
– Azért küzdünk, hogy egy kormányrendeletet harcoljunk ki, amely által Hargita Megye Tanácsa pénzt tud befektetni a kezelőbázis befejezésébe. Arra vágyunk, hogy minél előbb készüljön el és nyissa meg a kapuit, a fiataloknak biztosítson munkahelyet, az itthon maradás feltételeit, valamint vonzzon a térségbe még több turistát – mondta Mik József polgármester.
Borboly Csaba megyeelnök arra kérte a borszéki fiatalokat, hogy mindennap, minden RMDSZ-es politikust, de a román pártok illetékes minisztereit és honatyáit, államtitkárait is, akiknek van közösségi oldaluk, kérdezzenek meg, aznap mit tettek a borszéki wellnesközpont befejezéséért. A sort kezdhetik akár vele is! – fűzte hozzá.
A megyeelnök azt is bejelentette, hogy a soron következő, április 22-i tanácsülést Borszéken fogják tartani.
– Jó látni a város összefogását, a fiatalok tenni akarását. A kezelőbázis újításától kezdve a megyei tanács igyekezett a lehetőségek függvényében segítségére lenni a városnak, hiszen nemcsak Borszék vagy Hargita megye, hanem egész Székelyföld számára fontos, nagyon várt beruházásról van szó. A vendégeket, turistákat vissza kell csalogatni Székelyföldre, és ebben Borszéknek évszázadok óta jelentős szerepe volt – fogalmazott Borboly Csaba. Arról is tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a megye költségvetésében elkülönítettek pénzt, de emellett szeretnének hitelt felvenni, hogy mihamarabb elkészülhessen a kezelőbázis. A megyeelnök szerint ez egy önmagában életképes beruházás, amely a belépőjegyek, szolgáltatások árából akár a hitel törlesztésére is képes. – Egy gond van, a jogi alap hiánya. Bízunk benne, hogy a figyelemfelkeltő akciók nyomán azok, akik döntenek Bukarestben, felismerik a lehetőséget és a szükséget, hogy ez a beruházás nem egy település beruházása, hanem egy egész megye, egész Székelyföld érdeke – mutatott rá Borboly Csaba.
Bende Sándor, az RMDSZ Gyergyó Területi Szervezetének elnöke ugyancsak a beruházás fontosságát emelte ki, sürgetve a kezelőközpont mielőbbi befejezését.
A félig kész épületbe eddig 3 millió eurót fektetett bele a kormány, majd félbehagyta. A szándék az, hogy a megyei tanács bankkölcsönt vesz fel a hiányzó 3 millióra, amely 2:1 arányban oszlana meg a megye és a fürdőváros között.
Az S.O.S. Borszékért! mozgalom (Borsec – Borszék) tagjai egy online petíciót is megfogalmaztak, amely folyamatosan aláírható a kezelő befejezéséhez szükséges kormányhatározat meghozataláért, amely révén Hargita Megye Tanácsa beruházhatna Borszék Város Önkormányzata mellett a román kormány által 2012-ig 3 millió euróval 50%-ban felépített, és azóta félbehagyott gyógyfürdőbe. A petíció aláírható a www.BorszekFurdo.ro honlapon.
A mozgalommal kapcsolatosan további információt találnak itt: http://www.statiuneaborsec.ro/hu/rolunk/kozelet/sos-borszekert/
Itt tekinthető meg a flashmobról készült videó.

 

Csíkszereda, 2015. április 2.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774