Évet értékeltek és előretekintettek a Felcsík Kistérségi Társulás gyűlésén

(0 Szavazat)73 megjelenítés

A Felcsík Kistérségi Társulás február 14-én Csíkszentdomokoson tartotta meg éves beszámoló gyűlését, amely nemcsak a 2013-as év kiértékeléséről, hanem az idei programtervezetek bemutatásáról is szólt. Az értekezleten részt vettek Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba, megyei tanácselnök, Becze István és Szentes Antal megyei tanácsos, Tánczos Barna szenátor, a felcsíki polgármesterek, a kistérség tagjai – egyesületek, cégek –, a felcsíki helyi tanácsok tagjai, valamint a közbirtokosságok vezetői.

Az évértékelő nyitómozzanataként a Felcsík Kistérségi Társulás munkaközössége ismertette éves tevékenységét. 
A megyei tanács képviselői bemutatták az intézmény tavalyi megvalósításait, valamint idei terveit a felcsíki térségre vonatkozóan. Az beszámolóból kiderült, hogy a tavalyi felcsíki településeknek leosztott több mint 3 millió lejnyi összeget többek között tanintézetek, orvosi rendelők, kultúrházak, utak felújítására utalták ki. Emellett Hargita Megye Tanácsa saját programjaiból újdonságként önkéntes tűzoltó egyesületeket támogatott. A legnagyobb előirányzott keretösszeg a sporté volt, de jelentős összegeket szántak az általános kulturális pályázatokra, turisztikai projektekre, illetve a Hargita megyei népviseletek támogatására is. Idén a visszaosztásokból a felcsíki települések több mint 2 millió lejt kapnak, amelyet elsősorban szintén tanintézetek, kultúrotthonok, sportlétesítmények javítására, csatornarendszerek fejlesztésére, hidak javítására költenek majd. 
A megyei tanács fontos tervei között szerepel a 125-ös megyei út rehabilitációja, valamint a felcsíki derítőállomás építése miatt eladósodott települések tartozásainak törlesztésében való közreműködés. A Regionális Operatív Program keretében átcsoportosított újabb források révén több felcsíki településnek is lehetősége van pályázni a megkezdett iskola- vagy ovodaéplüetek befejezésére: Csíkrákoson a Cserei Mihály Általános Iskola épületét bővítik, valamint a sporttermet felújítják, Csíkkarcfalván a gimnázium fűtésrendszerét alakítják ki, a jenőfalvi iskola vizesblokkját felújítják, Csíkszentdomokoson a Márton Áron Általános Iskolát renoválják, Madarason új iskola épül, Balánbányán a Liviu Rebreanu Iskolaközpont sporttermét teszik rendbe, míg Madéfalván a Zöld Péter Általános Iskolához tartozó napköziotthont építenek.
A megyei tanácsosok bemutatója után Nagy Attila menedzser a felcsíki műjégpálya 2013-as működéséről számolt be, valamint az idei terveket is megosztotta a jelenlévőkkel. Kedves Imre, a Hargita Megyei Közpénzügyi Hivatal vezetője az intézmény Brassóból irányított átszervezéséről, valamint arról tájékoztatta a részt vevőket, hogy milyen összegekre számíthatnak az egyes települések idén.
Szentes Csaba, Madéfalva polgármestere a felcsíki turizmus jövőjéről tartott előadást, bemutatta azokat a lehetőségeket, amelyekkel a téréség turizmusát fellendíthetnék, illetve beszámolt a Madéfalván hamarosan megnyíló turisztikai információs központ majdani működéséről és hasznáról. Végül Ábrahám Előd, a Hargita Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság szakfelügyelője sporttevékenységekről, az iskolás korú gyermekeknek szóló sportolási lehetőségeket, azok előnyeit mutatta be.


Csíkszereda, 2014. február 15.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774