Éves közgyűlést tartott a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás

Várják a kirándulókat a térségbe

(0 Szavazat)113 megjelenítés

A turizmus területén történt fejlesztésekről és az elkövetkező időszak terveiről számoltak be a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás idei éves közgyűlésén, amelyet március 24-én, kedden tartottak a csíkszeredai megyeházán. A társulásnak alapító tagja Hargita Megye Tanácsa is, további tagjai Hargita megyei önkormányzatok. A találkozón jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke, Gál Tünde, a fejlesztési társulás elnöke és Mezey Zsolt igazgató.

A jelenlevőket Gál Tünde köszöntötte, és a társulás irányelvei után ismertette a közgyűlés napirendi pontjait. Ezt követően elsőként a 2014-es tevékenységi beszámolót mutattak be: a társulás elindított egy turisztikai hírlevelet, amelyet megkapnak a polgármesteri hivatalok, vendéglátó egységek képviselői és turisztikai szakemberek. A havonta megjelenő hírlevél az elmúlt hónap tevékenységeiről számol be, illetve tájékoztat többek között a kirándulási lehetőségekről, az aktuális programokról, közérdekű turisztikai információkról.  A társulás munkatársai az év folyamán meglátogatták a partnertelepüléseket is, hogy szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki az önkormányzatok képviselőivel, turisztikai felelőseivel, illetve az értékleltár elkészítésében is fontos szerepe volt a karavánozásnak. Emellett turisztikai konferenciákon és kiállításokon vettek részt, illetve szerveztek turisztikai fórumot és műhelymunkát, ezzel segítve a szakmai párbeszédek kialakulását, jó külföldi példák átvételét. Készítettek egy 28 oldalas, háromnyelvű turisztikai ajánlót is, amelyet a szakirányú rendezvényeken osztottak ki. Fotópályázatot is hirdettek, amelynek anyaga katalógusaik alapanyagául szolgált. A franciaországi Vienne megyében jól működő modell alapján alakították ki a tevékenységi tervet, ennek alapján pedig turisztikai programcsomagokat is kidolgoztak a fontosabb rendezvényekre, mint a Székelyföldi Lovas Ünnep vagy a Székelyföld Napok. Létrehozták a visitinharghita.ro honlapot, amely a megye átfogó turisztikai honlapja, és ezen megtalálhatóak lesznek majd a turisztikai attrakciók, a szolgáltatások, vendéglátó egységek, programok, orvosi ellátóegységek stb., minden olyan információ, amelyre szüksége lehet a megyénkbe látogató turistának. A promóciós tevékenység részeként a Hargita Stúdióval együttműködve rendszeresen készül a Látogató című műsor, amely a térséget mutatja be, ezt hazai és magyarországi televíziók is vetítik – ismertette a tavalyi év tevékenységi beszámolóját Mezey Zsolt.
A Recultivatur európai uniós projekt keretében fejlesztik a Mária utat, amelyet Molnár Sándor projektkoordinátor mutatott be. Az El Camino mintájára kialakított zarándokút Hargita megyei szakasza 550 km, összeköti nemcsak a katolikus, hanem az ortodox kegyhelyeket is. Minden útnak színe és száma van, a jelzések festését önkéntesek segítségével oldják meg. A fejlesztési társulásnak összekötő szerepe van a projektben, fogalmazott Molnár Sándor, hiszen a fejlődés Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda önkormányzata, az egyház és a civil szféra összefogásának köszönhető. A tavaly elkészítettek egy Hargita megyei zarándokfüzetet, illetve egy másik kiadvány a csíksomlyói zarándokprogramot összesíti. Bekapcsolódtak az Iskola másként programba, amelynek keretében próbálják a gyerekeket kivinni a természetbe. Mivel van igény rá, zarándokvezető-képzést indítanak, illetve zarándokkalauz-honlapot működtetnek. A fejlesztésekre folyamatosan próbálnak bevonni pályázati forrásokat – mondta Molnár Sándor. Barti Tihamér alelnök arra kérte a megye északi térségének képviselőit, hogy toborozzanak önkénteseket a jelzésfestéshez, mivel azon a részen gyengébben halad a Mária út kijelölése.
Gál Tünde bemutatta a 2014-es év pénzügyi beszámolóját, amelyet – akárcsak a tevékenységi beszámolót – egyöntetűen elfogadtak a tagok.
Az idei tervekre vonatkozóan Mezey Zsolt elmondta, hogy folytatják a havi hírlevél kiadását, amely minden hónap utolsó csütörtökén jelenik meg. A turisztikai katalógusok sorozatát is folytatják újabbak kiadásával évszakokra lebontva: tavaszi-nyári, illetve őszi-téli programajánló, és tovább fejlesztik a megyei turisztikai honlapot is. Kovászna és Maros megyével közösen a visitseklerland.ro honlapon is dolgoznak. Folytatják a Látogató című műsort, szakmai lapokban igyekeznek minél több alkalommal megjelentetni a megyét, a Marosvásárhelyi Rádióval közösen turisztikai műsorokat terveznek. Több év kihagyás után partnerségben megszervezték idén a Kerge Olimpiát Hargitafürdőn, amelyet országos tévécsatornák is sugároztak. Továbbra is tervezik turisztikai programcsomagok összeállítását, a szakirányú eseményeken való részvételt, illetve saját rendezvények szervezését, a fotó- és videopályázat folytatását, számolt be Mezey Zsolt. A pénzügyi tervet Gál Tünde ismertette, a tagok mindkettőt elfogadták.
A társulásnak nincs adóssága, a korábbi nehézségeken felülkerekedtek a lelkes és lelkiismeretes csapat munkájának köszönhetően, értékelte Borboly Csaba. Tevékenységük eredménye az eladott vendégéjszakák, síbérletek, belépők növekedésében követhető. A csapat tagjai rendszeresen találkoznak a tagokkal és a szakmai partnerekkel, szerepük, hogy a háttérből segítsék a szakterület fejlődését, mondta a megyeelnök.
A tagok továbbá elfogadták a tagdíjat, valamint az alapító okirat és a szervezési-működési szabályzat módosítását.

 

Csíkszereda, 2015. március 24.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774