Évértékelő a megyeházán az egyházi felekezetek képviselőivel

(0 Szavazat)21 megjelenítés

Közös évértékelő találkozóra hívta meg Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a történelmi magyar egyházak képviselőit december 18-án a csíkszeredai megyeháza márványtermébe. Az ünnepséget a Csíksomlyói Kegytemplom Kórusa nyitotta meg. Az előadás után Dobos Alpár, a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Energiagazdálkodási Ügynökség munkatársa ismertette a templomok, műemlékek energiahatékony fűtéséről szóló útmutatót.

Borboly Csaba megyeelnök megköszönte a sok jó tanácsot, melyek segítik a politikusok, köztisztviselők munkáját.
– A bizalom jegyében többet elérhetünk – jegyezte meg. Hangsúlyozta az egyház szerepét azon települések esetében, amelyeken a lélekszám 300 alatti, hiszen sok esetben az egyetlen közintézmény a plébánia, továbbá ott, ahol a politikai töredezettségnek köszönhetően nehéz volt a közös hangot megtalálni, az egyházi felekezetek segítségével sikerült a közös irány megtalálása.
– A történelmi egyházak tulajdonában lévő épített örökségünket megóvni hivatott program, amely 2001-ben indult Hargita Megye Tanácsa közbenjárásával, mára már a közösség érdekeit szolgálja egy gyümölcsöző bizalmi viszonyban – mondta a megyeelnök, kiemelve az egyházi alkalmazottak munkájának fontosságát a kistelepüléseken, ahol a kis létszám ellenére a felelős személyekre sok feladat hárul, továbbá a civil, vállalkozói, kulturális és önkormányzati szféra képviselői mellett az egyházi intézmények képviselői olyan réteget alkotnak, amely a közösségek szempontjából releváns problémákról kellőképpen tájékozott, közvetítő szereppel bír a helyi közösségek meg a megyei adminisztráció között. – Az egyházak közvetítő ereje hihetetlenül erős, a jövőben folytassuk az együtt gondolkodást.
Az elöljáró jövőre mint célt a fiatalok elvándorlásának megakadályozását fogalmazta meg az egyházi képviselők számára, megemlítve a korábban bemutatott kutatás lehangoló eredményeit, a megyei tanács munkatársainak pedig rá kell készülniük a jövő évi pályázatok lekérésének előkészítésére. Végezetül felkérte a jelenlévőket, hogy a továbbiakban nyugodtan forduljanak Hargita Megye Tanácsához, mind az elnökhöz, mind Barti Tihamér és Incze Csongor alelnökhöz.

 

Csíkszereda, 2014. december 18.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774