Európát hozta Csíkszeredába a CreArt-kiállítás

November 30-ig látogatható a tárlat három helyszínen 

(0 Szavazat)24 megjelenítés

A 2014-es CreArt európai kiállítás White Noise, Black Words címmel október 3-án, pénteken délután nyílt meg három csíkszeredai galériában. Hargita Megye Tanácsa partnerként vesz részt a Kultúra 2012-2017 program keretén belül támogatást nyert, kulturális együttműködési CreArt (Network of Cities for Artistic Creation) elnevezésű projektben. 

Pénteken délután műteremmé változott a megyeháza márványterme, ahol a külföldi kiállító művészek a helybéli művészekkel közösen alkottak. A műhelymunka során az Éltes Áron Quartett dzsessz-dallamaira alkottak a képzőművészek. Az elkészült alkotásokat a jövő évben a Csíki Jazzfesztiválon állítják közszemlére.
A rangos kortárs kiállításnak három különböző kiállítási helyszín ad otthont Csíkszeredában: a Megyeháza Galéria, a Kossuth Lajos utcai Galéria és a Pál Aukciósház és Galéria.
A csoportos kiállítás, melynek kurátorai Joao Laia, Rosa Lleó és Miguel Amado, 20 CreArt-hálózatot képviselő művész részvételével valósult meg, akiknek alkotásait 88 pályamunka közül választották ki az éves felhívás keretében. A tárlat a nyár folyamán Vilniusban (Litvániában) és Zágrábban (Horvátországban) volt látható, harmadik és egyben utolsó állomása Hargita megye. 
A központi megnyitó ünnepség 18 órától a Megyeháza Galériában kezdődött, amelyen jelen voltak a CreArt projekt (Network of Cities for Artistic Creation) Hargita megyei és valladolidi koordinátorai és a CreArt-hálózat kiválasztott művészei is. Hargita megyét Fülöp József grafikusművész képviselte munkáival.
– A CreArt program átjárást biztosít a művészeknek különböző európai országok között és az az egyik érdekes alapeszméje, hogy a kultúrát valamiképpen az illető területeken gazdasági erővé kellene átalakítani – emelte ki Székedi Ferenc műkritikus, aki a CreArt projekt Hargita megyei „kulturális nagykövete”. Példaként hozta fel a külföldi lerobbant gyárcsarnokokat, amelyeket művészeti központokká alakítottak át.
Zonda Erika, a megyei tanács programok vezérigazgatóságának a vezetője, a CreArt helyi  projektmenedzsere rendkívül fontosnak értékelte a 2017-ig zajló projektben való részvételt. – Hargita megye számára nagyon fontosnak tartom a projektet  a megye képzőművészei és  munkáik Európa városaiban való megismertetése szempontjából különböző nemzetközi rendezvények, kiállítások által. A Hargita megyei művészet ismertségének növekedése külföldi kapcsolatok kiépülését vonja maga után – hangsúlyozta a vezérigazgató. Mint elmondta, a projekt keretében, többek közt, minden évben pályázatot hirdetnek a helyi képzőművészek számára egy nemzetközi kiállításon való részvételre, majd az ilyen módon bezsűrizett alkotásokból egy nemzetközi zsűri, majd a projekt partnerek által kiválasztott kurátor dönti el, hogy melyek azok az alkotások és művészek, amelyek részt vesznek az évente három országban szervezett vándorkiállításon.
A projekt eddig lehetőséget nyújtott Hargita megye két képzőművésze, Márton Ildikó és Veres Imola számára, hogy részt vegyenek az első európai vándorkiállítás állomásain: Valladolidban, Lecceben és Aradon. Gidó Szende Melinda részt vehetett neves világhírű művészekkel közösen az Antonio Lopez által vezetett műhelymunkán, Valladolidban, Berze Imre képzőművész lehetőséget kapott a Genovában megrendezett, Luca Vitone vezette műhelymunkában való részvételre. Veres Imola képzőművészt kiválasztották és részvett a Linzben megszervezett rezidens művészek programban, továbbá Bartis Elemér Mártont kiválasztották és részt vehetett a Delftben megrendezett két hónapos időtartamú rezidens művészprogramban. Kovács Kingát a jövő héten Kristiansandban kezdődő rezidens művészek programjában várják. Az idei nemzetközi vándorkiállításokon Hargita megyét Fülöp József képviseli a kiválasztott munkáival.
Zonda Erika, mint a projekt helyi koordinátora köszönetét fejezte ki a projektmenedzsereknek, a zágrábi technikusoknak, a CreArt kiállító művészeknek, a kiállító galériák vezetőinek, valamint Hargita Megye Tanácsa vezetőségének és szervező csapatának, hogy munkájukkal segítették jelen esemény szervezését.
Spanyolországból María Mozo García köszöntötte a tárlatlátogatókat, örömének adva hangot, hogy itt lehet, hisz tapasztalatai szerint Hargita megye a kedvenc partnerek egyike. A kiállítás mindhárom helyszínén Miguel Amado kurátor ismertette az ott kiállító művészeket és alkotásaikat. A művészek és munkák kiválasztása, ezek kiállításának koordinálása, levezetése a három csíkszeredai helyszínen, kizárólag a 2014-es nemzetközi kiállítás kurátorainak koncepciója és elképzelése szerint történt. Miguel Amado megítélése szerint a kiállítás a törékeny egyensúlyt vizsgálja az absztrakt és figuratív, testetlenség és kézzelfoghatóság, tények és szimbólumok, létezés és képzelőerő között. Az alkotások igen sokfélék és szerteágazóak: festmény, szobor, rajz, fotó, installáció, videoprojekció és hang egyaránt színesíti. A kiállított művek realisztikus ábrázolások és álomszerű bemutatók, racionális pozíciók és tudatalatti feszültségek, érzékelhető tárgyak és kísérteties entitások, primitív rituálék és mindennapi tevékenységek, társalgási dinamika és bensőséges gesztusok.
A kiállító művészek: Dana Stana (Arad), Patricija Gilyte (Kaunas), Remigijus Venckus (Kaunas), Sérgio Marques (Aveiro), Nuvola Ravera (Génova), Fülöp József (Csíkszereda), Nina Hove (Kristiansand), Emanuela Rizzo (Lecce), Sandro Marasco (Lecce), Felix Sturm (Linz), Kurt Lackner/Julio Falagán (Linz), Vildan Turalic (Linz), Kateřina Vorlová (Pardubice), Martin Dašek (Pardubice), Amaya Bombín (Valladolid), David del Bosque (Valladolid), Saulius Dastikas (Vilnius), Ana Hušman (Zagreb) és Fokus Grupa (Zagreb).
A CreArt projekt honlapjának hírek rovatában megtalálhatók az éves felhívások a 2015-ös CreArt-kiállításhoz. A kiállítás november 30-ig tekinthető meg a három helyszínen.
A műhelymunkáról és a kiállításmegnyitóról fotógalériát találnak a Megyeháza Galéria közösségi oldalán.

 

Csíkszereda, 2014. október 4.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774