Európai néppárti „nem” a nemzeti kisebbségi törekvésekre

(0 Szavazat)63 megjelenítés

Ötből három módosítójavaslatot fogadott el a Régiók Bizottsága Oktatás, ifjúság és kutatás (EDUC) szakbizottsága szeptember 16-i, brüsszeli ülésén a Borboly Csaba által előterjesztettek közül. Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki tagja a bizottságnak, a Sport, fogyatékosság, szabadidő című véleménytervezethez fűzött javaslatokat.  

A 10. pontban a Régiók Bizottsága egyetértését fejezi ki azzal, hogy a helyi önkormányzatok jelentőséggel bírnak a fogyatékossággal élő személyek sportjának fejlesztése terén, ezen belül a sport infrastruktúrájának és a sporttevékenységeknek az előmozdítása, illetve az ezekbe történő hosszú távú beruházások tekintetében – ezt Borboly Csaba azzal egészítette ki, hogy hangsúlyozza: projektalapokat kell biztosítani azon régiókban, ahol az iskolák és más oktatási intézmények infrastruktúrája fejletlen, és a fogyatékkal élő gyermekeknek nincs lehetőségük sportolni. A dokumentum 17. bekezdésénél a megyeelnök hozzáteszi: fontos, hogy a tájékoztató kampányok ne csak a fogyatékkal élőknek, hanem a nagyközönségnek is szóljanak, hogy segítsünk nekik megérteni, elfogadni, integrálni fogyatékkal élő társaikat, valamint hogy megtanulják, hogyan segíthetik őket. Az önkéntesek toborzására és képzésére hivatott fórumok megrendezését, illetve a hozzájárulásuk elismerését és jutalmazását célzó intézkedések fontolóra vételét szorgalmazó 19. passzust a megyeelnök azzal egészíti ki, hogy fel kell hívni a figyelmet az önkéntes munka fontosságára.
Mindkét elutasított módosítójavaslat a nemzeti kisebbségekre vonatkozott. A véleménytervezet 20. pontja arra hívja fel a figyelmet, hogy a népesség egyes csoportjai kettős vagy hármas diszkriminációnak vannak kitéve, mégpedig azok a személyek, akik többszörös fogyatékossággal élnek, bevándorlók vagy a homofóbiához, illetve a nemhez köthető társadalmi kirekesztés áldozatai; a felsorolást Borboly Csaba a kisebbségekhez tartozó személyekkel egészítette ki. A megyeelnök 31. ponthoz fűzött javaslata szerint a Régiók Bizottsága elismeri, hogy nagyon fontos a kisebbséghez tartozó szellemi fogyatékossággal élők anyanyelvű oktatásának biztosítása, mivel rendkívül nehéz integrálni őket egy olyan nyelvet használva, amely számukra ismeretlen vagy fogyatékosságuk miatt igen nehezen megtanulható.
– Az Európai Néppárt tagjai sorra leszavazzák a nemzeti kisebbségekre vonatkozó javaslataimat, és ez már a sokadik eset mandátumom egy éve alatt. Kérni fogom az RMDSZ elnökét, egyeztessen a saját politikai csoportunkkal, hiszen ha ennyi elutasítást kapnak e kisebbségvédelmi javaslatok, hosszú távon számos lehetőségtől elesik a romániai magyarság, hiszen azok az európai jogba foglalnának számunkra kedvező, esélyt biztosító tételeket – nyilatkozta Borboly Csaba.
A megyei tanács elnöke javaslatára egyébként a szakbizottság jövő évi első, Krakkóba kihelyezett ülését a Borboly Csaba által javasolt témával tartja, a fiatalok munkaerő-piaci elhelyezkedésének problémáját járva körül Fiatalok Európája 2014–2020 címmel. A megyeelnök eredetileg egy Hargita megyei kihelyezett ülés megszervezését javasolta a szakbizottság figyelmébe a fiatalok szakmai továbbképzéséről, és ebből kiindulva szervezik meg a krakkói ülést, felkérve Borboly Csabát előadónak.
Új jelentéstevő az európai felsőoktatás területén
„Az európai felsőoktatás a világban” témakörben Borboly Csaba jelentéstevő szerepet vállalt, jelentkezését a szakbizottság a hétfői ülésén fogadta el. Szerepvállalását az elnök azzal indokolta, hogy Hargita megye több olyan uniós projektben vesz részt, amely kapcsolódik a témához, példának hozta fel a SEEMIG nevű pályázatot, amely a migrációval kapcsolatos stratégiák kidolgozására irányul, és amelyben a szakképzett munkaerő migrációjával is foglalkoznak a partnerek, akiknek a meglátásai segíthetnek a javaslatok kidolgozásában. Egy másik példa Hargita Megye Tanácsának a gyakornoki programja, amely nagy népszerűségnek örvend az egyetemi hallgatók körében, és amelynek nyomán szakemberképző program indítását tervezik.
Borboly Csabát a Romániai Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (UNCJR) 2012. szeptember 13-i ülésén választották a Régiók Bizottságának állandó tagjává. A szövetségben a megyeelnök az alelnöki tisztséget tölti be, az uniós testületben pedig a Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE), valamint az Oktatás, ifjúság és kutatás (EDUC) szakbizottságba választották be, ezekben tevékeny szerepet vállal tavaly októbertől. Tevékenységéről bővebb információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.
A Régiók Bizottságának az a feladata, hogy az uniós jogszabályokkal kapcsolatos helyi és regionális álláspontokat érvényesítse, és ennek érdekében a bizottsági javaslatokat illetően jelentéseket (véleményeket) ad ki. A helyi és a regionális önkormányzatokat érintő kérdésekben (például foglalkoztatáspolitika, környezet, oktatás, közegészségügy), mielőtt uniós szinten döntés születne, a Bizottság, a Tanács és a Parlament köteles konzultálni a Régiók Bizottságával. A testületről bővebb információt találnak itt: http://europa.eu/about-eu/institutions-bodies/cor/index_hu.htm

Csíkszereda, 2013. szeptember 16.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774