Etéd község hétköznapjai a Megyeháza Galériában

(0 Szavazat)42 megjelenítés

Etéd községi hétköznapok címmel nyílt fényképkiállítás a csíkszeredai Megyeháza Galériában február 27-én, Etéd községi iskolások irodalmi műsorával és népdalokkal tarkítva. A Hargita megye nyugati csücskében található udvarhelyszéki község adott otthont 2014. október 17–24. között, sorban a XXX. Orbán Balázs nevét viselő dokumentációs fotótábornak, amelyet a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és a helyi polgármesteri hivatal szervezett Hargita Megye Tanácsa támogatásával. A tábor válogatott anyagát mutatták be pénteken este a megyeszékhelyen.

Lőrincz Ildikó, a Forrásközpont vezetője beszédében hangsúlyozta: ezek a dokumentumfotók fogódzót nyújtanak abban, hogy „hagyományainkat, igazi értékeinket beazonosíthassuk, és egy tudatosabb létezés irányába lépjünk tovább”.
– A kiállított fényképek szociofotók, amelyek környezetünket leplezetlenül, a maga valóságában mutatják fel, a nézőt arra kényszerítvén, hogy a képeket tartalmilag is megvizsgálja, és ne csak esztétikailag érzékelje. Amint ezek a képek elemi erővel hatnak, művészetté válnak azáltal, ahogy alkotójuk szembesül és szembesít a vidéki ember mindennapjaiban rejlő helyzetekkel, a még fennmaradt népi értékekkel. E helyzetek felismerése és felismertetése a szemlélőt is ösztönzi a feltárult valóság értékelésére – fogalmazott.
Zonda Erika, a megyei tanács programokért és alintézményekért felelős vezérigazgatója megtiszteltetésnek tartja, hogy a megyeháza olyan fotókiállításnak ad helyet, amely a Hargita megye szépségeit, értékeit tárja fel és hozza közel az emberekhez.
– Örömmel szemléljük a színvonalasan dolgozó helyi fotográfusok munkáját, és biztatjuk őket, hogy mindig ilyen lelkesedéssel végezzék a munkájukat, hogy megmutathassuk Erdély, Székelyföld értékeit az egész világnak – jelentette ki.
P. Buzogány Árpád, a Forrásközpont munkatársa beszédében elmondta, hogy a ma élő nemzedékek életmódját és gazdálkodási formáját dokumentálják a felvételek.
– A kiállítás azért viseli az Etéd községi hétköznapok címet, mert nem csupán felszínes hangulati fotográfiák gyűjteményéről van szó. 13 fotós tizenháromféleképpen választott témát, hiszen ahány ember, annyi látásmód és a látottaknak annyiféle értelmezési lehetősége létezik. Az ellesett pillanatok így válnak majd, megőrződésükkel, a jövő részévé. Ezzel a kiállítással egy olyan próbálkozás eredményeire hívjuk fel a figyelmet, ami érdek nélkül és a szakmaiság mércéjével mérve mutatja be a mi vidékeinket. Amint nevében is hordozza: a dokumentációs fotótáborok sorozata folytatódik – jelentette ki.
A kiállítás március 18-ig között tekinthető meg.

 

Csíkszereda, 2015. február 27.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774