Erősíti együttműködését Hargita Megye Tanácsa és a Sapientia EMTE a fiatalok itthon maradása érdekében

Helyben tanulóknak helyi munkahelyeket

(0 Szavazat)75 megjelenítés

A Hargita Megye Tanácsa és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem közti, 2008 óta tartó együttműködés további lehetőségeiről egyeztetett Borboly Csaba megyeelnök és Dávid László, a felsőoktatási intézmény rektora március 26-án, csütörtökön a csíkszeredai megyeházán. Jelen volt még Kósa István, az egyetem Műszaki és Társadalomtudományi Karának dékánja, valamint Makó Zoltán, a Gazdaság- és Humántudományok Karának dékánja is. A megbeszélés célja az volt, hogy olyan együttműködési formákat találjanak, amelyek elősegítik a frissen végzett hallgatók térségben való maradását, illetve ennek érdekében a munkahelyek teremtését.

Minderre meg kell találniuk a jogi formát, ezért a két intézmény jogászai a közlejövőben egyeztetnek, állapodtak meg. A hazai jogszabályi környezet a közös nemzetközi pályázatok számára a legkedvezőbb, mivel az uniós szabályok felülírják a hazait, kevesebb az akadály, mondta Borboly Csaba. Az elöljáró szerint a Sapientia csíkszeredai képzésein alapvető jogi-közigazgatási ismereteket is kellene oktatni, külön modul bevezetésével, a hangsúlyt a közbeszerzési szabályokra helyezve, hiszen ezeket nemcsak a közigazgatásban, hanem a magánszférában is hasznosíthatják az egyetemről kikerülő fiatalok. Az is nagyon fontos – tette hozzá az elnök –, hogy ismerjék a jogi körülményeit, hátterét egy közbirtokosságnak, egy közösségi fejlesztési társulásnak, a helyi piacnak, közösségi védjegynek. Szó esett arról is, hogy hagyományos termékek bevizsgálására alkalmas laboratóriumot működtethetne az egyetem a csíkszeredai karain, továbbá az energiahatékony épületek témakörében is együttműködhetnek (Borboly Csaba a Régiók Bizottsága raportőreként ebben a témakörben mutatja be jelentését áprilisban). Mindezek mellett államvizsga-dolgozatok témájának kiválasztásánál a helyi fejlesztésekről szóló kutatásokra ösztönöznék a diákokat.
Felmerült a térségben tapasztalható tanárhiány kérdése, főleg a román és matematika szakosoké, aminek kapcsán ugyancsak megvizsgálták annak lehetőségét, hogy együtt lépjenek a helyzet orvoslása érdekében. Ezenkívül Borboly Csaba ismertette Hargita Megye Tanácsa jó együttélési kódexre vonatkozó kezdeményezését, amely a magyar–román együttműködést serkentené Hargita megyében. A résztvevők abban állapodtak meg, hogy rendszeresen találkoznak, legközelebb a Sapientia egyetemen, Dávid László rektor meghívására.

A törpe-vízierőművek is együttműködési alapul szolgálhatnak
A megbeszélés résztvevői a Hargita megyei törpe-vízierőművek témáját is érintették. Borboly Csaba felvetette, hogy együtt dolgoznának a Sapientia marosvásárhelyi karán tanuló tájépítészeti szakosokkal az eddigi vízienergia-beruházások okozta tájsebek begyógyításában, illetve a jövőbeli megvalósításokban. A megyeelnök elmondta, hogy Nyugaton természetesnek számítanak az ilyen beruházások, míg nálunk berzenkednek ellene, holott ez nagy lehetőség az energiafüggetlenség és energiahatékonyság szempontjából. Hangsúlyozta: mindenki számára megfelelő megoldást szeretnének találni a Sapientiával együtt.

 

Csíkszereda, 2015. március 26.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, április»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774