Erős magyar képviseletet az Európai Parlamentbe

A Fidesz-KDNP elöljáróival egyeztett Borboly Csaba Csíkszeredában

(0 Szavazat)37 megjelenítés

Aktuális Hargita megyei programokról, tervekről, politikai kérdésekről egyeztetett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke Latorcai Jánossal, a magyar Országgyűlés Fidesz-KDNP-s alelnökével május 17-én Csíkszeredában. 

A küldöttségnek Borboly Csaba bemutatta Hargita Megye Tanácsa több kezdeményezését és programját, amelyekben kérte az együttműködést. Szorgalmazzák a szakoktatás terén a közös fellépést, hisz Magyarország mintaértékűen foglalkozik a témakörrel. A jó gyakorlatokat és tapasztalatokat érdemes Székelyföldön is meghonosítani, hogy azok a fiatalok, akik nem tudnak egyetemen továbbtanulni, olyan szakmai képzést kapjanak, hogy azzal itthon tudjanak érvényesülni, és ne külföldön keressenek munkát. Ilyen Hargita megyében például a vendéglátás, számolt be a megyeelnök. Bemutatta A székelység története kézikönyv és tankönyvet, a kisrepterek rendszerének kiépítésére vonatkozó tervet, amely mindaddig amíg autópálya nem érinti Hargita megyét a magyar-magyar gazdasági, turisztikai, politikai és a sportélet területén megvalósuló együttműködések felgyorsításában, hatékonyabbá tételében lehet segítség. A helyi és hagyományos termékek előállításának és értékesítésének támogatásáról beszélt, köztük a székely termék mozgalomról, amely számos családnak biztosít megélhetést, a lakosságnak pedig az egészséges áruhoz való hozzaférést, és amely termékek iránt ma már román vidékeken is érdeklődnek. Beszámolt a faluképvédelemről, a székely kapuk mentéséről, a műemlékvédelmi programról, a tankönyv tervéről kulturális értékeink oktatására, amelyet az elképzelés szerint természetvédelmi, néprajzi tankönyv követ. Ismertette a kistelepülések felzárkóztatására irányuló Kisfalu keretprogramot és annak elemeit.
A továbbiakban szó volt az RMDSZ és a Fidesz-KDNP közötti együttműködés lehetőségeiről, ennek egyik fontos mozzanata a közelgő európai parlamenti (EP) választás. Az erdélyi magyar szavazók hangsúlyos részvétele esetén az RMDSZ-nek lehetősége van több mint két EP-képviselőt küldeni, így létrejöhet egy erős magyar érdekeket képviselő politikai erő. Ezért fontos, hogy úgy a magyarországi választók, mint az erdélyi magyarság május 25-én szavazzon, mert közösségünk érdekeit így tudjuk az európai döntéshozó fórumokon érvényesíteni – összegezték a találkozó résztvevői.    
Terítékre került a magyarországi választások ügye, a határon túli magyarság megoszlásának aránya, a magyarság fogyása.
A Hargita megyei és a magyarországi elöljárók a továbbiakban is együttműködnek, fontosnak tartják a jó tapasztalatok átadását, amely több szinte valósulhat meg. Egyrészt a testvérmegyei kapcsolatok révén, másrészt a kormányzati együttműködésben, amelyre az elmúlt években is sok jó példa volt. Ezek számát kell növelni, és újabb területeken elkezdeni az együttműködést – hangzott el a találkozón.


Csíkszereda, 2014. május 18.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774