Építészekkel konzultált Borboly Csaba a Régiók Bizottságának készülő jelentéséről

(0 Szavazat)50 megjelenítés

Az urbanisztikai bizottság után Hargita megyei építészekkel is konzultált a fenntartható épületekről Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki a Régiók Bizottsága (RB) raportőreként véleménytervezetet készít a fenti témakörben. 

A szeptember elseji, hétfői csíkszeredai megbeszélésen a megyeelnök elmondta, hogy a jelentés figyelembevételével készülő európai uniós szabályozás értelemszerűen a bukaresti döntéshozókra is hatni fog, és a dokumentumot úgy kell megfogalmazni, hogy az erdélyi, székelyföldi és a nyugati tagállamok érdekei egyaránt érvényesülhessenek. A raportőr Bukarestben is egyeztetni kíván az érintett szaktárcákkal és országos szakmai szervezetekkel. A szakemberek részéről elhangzott, hogy a fenntartható épületek témáját össze kell hangolni a fenntartható erdő- és környezeti gazdálkodással, a hagyományos tudás megőrzését, alkalmazását kell szorgalmazni, beleértve a fából való építkezést és a faluképvédelmi program alapelveit. Hangsúlyozták, hogy mind a falut, mind a várost érteni kell gazdasági és szociális szempontból is, hiszen más az élettér és a környezet, éppen ezért eltérőek az építkezési szokások is: a falvakban a birtoknak szerves részét képezi a kert és az erdő is, nemcsak a ház, így másképp használják az erőforrásokat, mint a városban. Éppen ezért a jelenlévők egyebek mellett azt is hangsúlyozták, hogy az uniós szabályozásban fontos a régiónként eltérő hagyományok, tudások figyelembevétele.

Szó esett még a bontásból származó építőanyag felhasználásáról és arról, hogy a jelenlegi tűzvédelmi szabályozás ellehetetlenítheti középületek fából készítését, valamint hogy a fenntartható épületek kapcsán fontos a helyi értékek megőrzése, helyi alapanyagok felhasználása.

Hargita Megye Tanácsának elnöke 2012 óta tagja az RB-nek, és a környezetvédelmi testület mellett tagja az Oktatás, ifjúság és kutatás (EDUC) szakbizottságnak is. Ismét raportőrnek választották, ezúttal a testület Környezetvédelem, éghajlatváltozás és energiaügy (ENVE) szakbizottságában, idén júniusban, a fenntartható épületek témájában. A megyeelnök a jelentését 2014 végén a szakbizottságban, majd ha ott elfogadják, 2015 elején a plenáris ülésen mutatja be. Addig is szeptemberben helyi és országos egyeztetéseket folytat, és Brüsszelben a soros elnökséggel is tárgyal a témáról. A tervezetnek november közepéig el kell készülnie, hogy decemberben az ENVE-ben szavazásra bocsáthassák.

A tagok számára kiadott útmutató szerint jelentéstevőt (raportőrt) olyan dokumentumhoz neveznek ki, amelyről az RB véleményt kíván készíteni. Az RB-vélemény legalapvetőbb szerepe az, hogy ajánlásokat tegyen az EU politikájának és jogszabályainak alakítására, tehát közvetítenie kell a helyi és regionális önkormányzatok aggályait, és azokat úgy kell bemutatnia, hogy a többi intézmény képes legyen könnyen megérteni a legfontosabb üzeneteket és követni az RB érvelését és indoklását, valamint szükség esetén módosítani az eredeti javaslatot.

Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről bővebb információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

 

Csíkszereda, 2014. szeptember 1.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774