Építéstudományi konferencia zajlott Csíksomlyón

(0 Szavazat)43 megjelenítés

Az elmúlt hétvégén, június 12–15. között zajlott a 18. Nemzetközi Építéstudományi Konferencia (ÉPKO), amelyen mintegy 160 erdélyi, svédországi, szlovákiai és magyarországi szakember vett részt, akik összesen 60 előadást tartottak. A rangos rendezvénynek az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) Építéstudományi Szakosztálya mellett Hargita Megye Tanácsa is szervezője volt.

A konferencián megnyitóbeszédet mondott Incze Csongor, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, aki arról beszélt, hogy az építő ember számára sokszor tűnik szélmalomharcnak az, amit tesz. De az építész tudja, hogy építeni kell, mert az épülettel együtt a szakmai kapcsolatoknak is épülnie kell, a szakembereknek ápolni kell azokat egymással. 
– Hargita Megye Tanácsának nevében köszöntöm önöket és nagy öröm számunkra, hogy rendezvényükkel megyénket tisztelték meg. Remélem, mindannyian jól érzik majd magukat, és visszatérnek hozzánk – köszöntötte a megyei tanács alelnöke a szakembereket, tudósokat.
Köszöntőbeszédet mondott Kontra Jenő is, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Épületenergetikai és Épületgépészeti tanszék helyettes vezetője, Balázs L. György a fib Nemzetközi Betonszövetség Magyar Tagozatának elnöke, valamint a BME Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszékének vezetője, dékánhelyettes, Dunai László, a BME Építőmérnöki kar dékánja, valamint Kazinczy László, a Magyarországi Közlekedéstudományi Egyesület képviselője is.
A megnyitón Incze Csongor Szőcsné Gazda Enikő néprajzkutató szerkesztésében megjelent és a megyei tanács által is támogatott Roediger Lajos: Kászonszék és Háromszék néprajzos szemmel című kötetét adta át a vendégeknek. A kiadvány a száz évvel ezelőtti állapotokat mutatja be, amelynek segítségével össze lehet hasonlítani, mit is jelentett az elmúlt évszázad az épített örökségünk részleges pusztulásának tekintetében. Köllő Miklós gyergyószentmiklósi építész Ökoregionális építészet fele címmel ugyancsak a népi építészetről tartott előadást. Az előadók mindannyian kiemelték a népi építészet megőrzésének fontos szerepét abban, hogy a regionális identitást megőrizzük. A konferencia résztvevői számára kirándulást szerveztek Borszékre, a Gyilkos-tóhoz, valamint a Békás-szorosba, amely jó alkalmat szolgáltatott arra, hogy megismerkedjenek a helyi építészek jellegzetességeivel. 
A szakemberek véleménye szerint a nemzetközi konferencia nagyon hasznos volt abból a szempontból, hogy lehetőségük nyílt új információk szerzésére, tapasztalatcserésre. Négy témakörben zajlottak az előadások: építőanyagok és építészet, épületgépészet és környezetvédelem, vasbeton-, acélszerkezetek és hídépítés, vasút- és hídépítés. Az előadásokon nagyon sok fiatal vett részt, főként olyan egyetemisták, akik jó eredményeket értek el tudományos kutatások terén.


Csíkszereda, 2014. június 19.  

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774