Elvont dolgok helyett konkrét cselekvés kell

A hegyvidéki települések érdekében nyújtott be javaslatot Borboly Csaba

(0 Szavazat)45 megjelenítés

A hegyvidéki katasztrófák kezelését végző intézmények számára erőforrások nyújtását szorgalmazta Borboly Csaba abban a módosító javaslatában, amelyet a Régiók Bizottsága (RB) véleménytervezetéhez nyújtott be a testület június 26-i, brüsszeli plenáris ülésén, és el is fogadták azt. Hargita Megye Tanácsának elnöke módosítása szerint az RB a NAT-V-042 – A 2015 utáni hyogói cselekvési keret című dokumentumában „felhívja a figyelmet a nehezen megközelíthető hegyvidéki területekre is, amelyek esetében földcsuszamlások, bozót- és erdőtüzek, télen a nagy mennyiségű lehullott csapadék veszélyeztetik az ott levő települések lakosait, még inkább elszigetelve őket a külvilágtól.

Ezeken a területeken katasztrófa esetén csak speciális eszközökkel valósítható meg a mentés vagy az ellátás. Javasolja tehát a erőforrások nyújtását a hegyvidéki katasztrófák kezelését végző intézmények számára, speciális mentési és ellátási technológiák beszerzésére.” A megyeelnök indoklásában kifejti, hogy a hegyvidéki területeken számos olyan település van, amelyet nehezen lehet megközelíteni, esetenként egyetlen úton vagy erdei ösvényeken, és ezek a települések teljesen elszigetelődnek természeti katasztrófák, főként földcsuszamlás vagy túlzott havazás esetén. Szokványos járművekkel megközelíthetetlenné válnak az erdők sűrűsége, a meredek és csúszós talaj miatt, illetve a gyalogos megközelítés is rendkívül nehéz és veszélyes lehet, éppen ezért képzett hegyimentőkre, illetve eszközökre van szükség, hogy az ilyen helyzetekben biztosítani lehessen a szükséges élelmiszerrel, ivóvízzel történő ellátást vagy a katasztrófa sújtotta övezetből való kimenekítést.
Borboly Csaba másik módosítása, ugyanennél a véleménytervezetnél, a folyók menti települések védelmére irányul, illetve olyan helységek védelmére, amelyeken periodikusan fordulnak elő természeti katasztrófák. „Tagállami szinten van szükség intézkedésekre annak érdekében, hogy ne csupán a helyreállítási munkálatok legyenek finanszírozva, hanem a jövőbeni védekezés költségei is” – fogalmaz az elöljáró. Ezt azzal indokolja, hogy a folyók mentén, az alacsonyabb területeken majdnem minden évben problémát jelentenek a tavaszi hóolvadás vagy az erős esőzések okozta árvizek, és a katasztrófa után, bár megtörténik a helyreállítás, a munkálatok gyakran csak erre korlátozódnak, annak ellenére, hogy rendkívül fontos lenne a jövőbeni védekezésre is gondolni és akár a helyreállítást úgy elvégezni, hogy a jövőbeni potenciális katasztrófa hatásai csökkenthetők vagy kivédhetők legyenek.

Az RB szorosabb kapcsolatot szorgalmaz az uniós intézmények és a polgárok között
Az európai parlamenti választásokat követően és az Európai Bizottság (EB) új hivatali időszakát megelőzően az RB elvárásokat és javaslatokat terjesztett elő az Európai Unió új jogalkotási időszakára vonatkozóan. Az állásfoglalásban – amelyet a június 25–26-án Brüsszelben tartott plenáris ülés második napján fogadtak el – a testület kéri, hogy „az EB szorosabban működjön együtt az RB-vel egy ténylegesen decentralizált kommunikációs politika megvalósításában regionális és helyi szinten, főként a tagállamokban működő képviseletein keresztül”. Továbbá szorosabb együttműködést szorgalmaz az Európai Bizottsággal a jogalkotást megelőző szakaszban, arra invitálja az Európai Parlamentet, hogy mélyítse el az együttműködést a jogalkotási folyamatban, és szorgalmazza, hogy az Európai Tanács tovább erősítse az együttműködést az RB-vel azokon a területeken, amelyek alapvetően fontosak a helyi és regionális önkormányzatok számára. Ez Borboly Csaba szerint azt jelenti, hogy az RB inkább foglalkozna konkrét ügyekkel, mint az Európai Parlament, amely sokszor rossz döntéseket hoz, a helyi és térségi realitásoktól elrugaszkodva.
– Sajnos az emberek joggal érzik úgy, hogy az Európai Unió az őket érintő napi problémákkal egyre kevesebbet foglalkozik, és ha igen, a többség számára elvontan. Az uniós döntések tehát nem a napi valóságot és igényeket követik. Ebből a szempontból jelentős változás állhat be, ha megvalósulnak az RB állásfoglalásában foglaltak – nyilatkozta Hargita Megye Tanácsának elnöke, aki reméli, hogy a mostani döntés nyomán egyre inkább a konkrét cselekvésekre helyeződik a hangsúly az Európai Unió szintjén.
A plenáris ülés csütörtöki napján egyébként új elnököt választott az RB Michel Lebrun belga politikus személyében, aki Ramon Luis Valcárcel Sisót váltja a vezetői székben.

 

Csíkszereda, 2014. június 26.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774