Elvándorlással kapcsolatos előadás-sorozat zajlott Csíkszeredában

A SEEMIG projekt kutatási részeredményeit ismertették

(0 Szavazat)157 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsának székhelyén, a márványteremben tanácskoztak február 11-én a SEEMIG projekt romániai részt vevői: a megyei tanács részéről Dobos Erika projektmenedzser volt jelen, valamint Bodó Julianna a Sapientia EMTE, Kiss Tamás a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, Barna Gergő a szintén kolozsvári TransObjective Consulting, valamint Oláh Sándor a csíkszeredai Kommunikációs Antropológiai Munkacsoport (KAM) szakértője. 

A projekt elindításának oka, hogy napjainkban a migráció egyre nagyobb méreteket ölt, sok ember vállalkozik arra, hogy otthonától távol keresse a megélhetést. Térségünkben alig találunk olyan embert, aki valamilyen formában ne lenne érintett a migrációban (családban, rokoni, baráti, ismeretségi körben), akinek ne lenne tapasztalata vagy véleménye a témával kapcsolatosan. A SEEMIG legfőbb célja, hogy összegyűjtse a migrációs folyamatokkal kapcsolatos adatokat, értékelje azokat és ajánlásokat fogalmazzon meg az adatgyűjtés módszereivel kapcsolatosan. Fontos  célkitűzés ugyanakkor, hogy a különböző szintű döntéshozók (a helyi önkormányzatoktól kezdve az európai platformokig) az adatokat, elemzéseket felhasználják, és ezek ismeretében alkossák meg a migrációs folyamatok kezelésére vonatkozó stratégiájukat.
Az csíkszeredai előadás-sorozat indító mozzanataként Dobos Erika és Kiss Tamás bemutatták a SEEMIG projektet, amelyben nyolc délkelet-európai ország vesz részt. Érdekessége, hogy a tanulmányok elkészítésében kutatóintézetek és önkormányzatok együtt dolgoznak. A romániai partnerek Hargita Megye Tanácsa, Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, valamint a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet. A előadások több, történeti és jelenkori szempontból is bemutatták az erdélyi magyar kisebbség migrációját.
Oláh Sándor, a KAM szakértője A székelyföldi migráció előtörténete című előadásának köszönhetően a hallgatóságnak lehetősége volt bepillantani a székelyek elvándorlástörténetébe a 19. század közepétől a rendszerváltásig. Az előadó számára Venczel József kutatásai jelentették a kiindulópontot: a székelyek már a 19. század közepén kezdtek külföldre vándorolni, főleg Amerikába, illetve Romániába az első világháború végéig. Ennek okai elsősorban gazdasági jellegűek voltak, nagy befolyásoló tényező volt az agrárszegénység, valamint a növekvő adóterhek. Az első világháború után 197 ezer magyar, főleg a nagyvárosokból, települt át Magyarországra. A szocialista korszakban aztán az országon belüli munkavándorlás volt elterjedt, nagyon sok székely telepedett le a Bánságban, valamint Szatmár környékén. Oláh Sándor előadása végén kitért a rendszerváltás környéki migrációra is: 1987 és 1993 között az erdélyi magyarság nagy része Magyarországra vándorolt.
Kiss Tamás, a kisebbségkutató intézet szakértőjének előadása, amelynek címe Migráció, demográfiai és munkaerőpiaci folyamatok Romániában volt, a napjainkban tapasztalható elvándorlási folyamatot mutatta be, főként a 2011-es népszámlálási adatokra támaszkodva, valamint azokra reflektálva reálisabb tényeket kutatva. Amint az előadó mondta, ilyen méretű migráció egyedülálló a történelemben, jelenleg hozzávetően 3 millió román állampolgár él külföldön. Az országban egyébként az erdélyiekre jellemző a legkevésbé az elvándorlás, ez inkább érinti Románia déli és keleti régióit. Erdélyből a Szilágyságból, Dél-Erdélyből, valamint a Bánságból vándorolnak ki a legtöbben. A magyar kisebbség az utóbbi tíz év elvándorlási hullámában alulreprezentált, annak ellenére, hogy a magyar tömbközösség gazdasági szempontból a periférián él, derült Kiss Tamás előadásából.  
Bodó Júlianna Migráció és fejlődés, míg Barna Gergő Elérhető adatforrások, adatértelmezési és alapfokú elemzési technikák a közigazgatásban dolgozók számára címmel tartottak további két előadást. Az előadások után a meghívott intézmények képviselői ismertették a rendelkezésükre álló adatállományokat, illetve a jövőre nézve további adatokra vonatkozó igényüket is jelezték. Emellett bemutatták az adott intézmény kapcsolatát a migrációs folyamatokkal. Jelen voltak a Hargita Megyei Statisztikai Hivatal, a megyei munkaerő-elhelyező ügynökség munkatársai, a Sapientia EMTE szakértői és kutatói, valamint a Hargita Megyei Tanfelügyelőség, a Soros Oktatási Központ, helyi önkormányzatok képviselői, valamint a Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság vezetője.


Csíkszereda, 2014. február 11.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774