Elmozdulni látszik a holtpontról Borszék ügye

Párbeszédet folytatott Hargita Megye Tanácsa és Hargita megye prefektusa

(0 Szavazat)106 megjelenítés

Tanácskozáson vett részt március 11-én, szerdán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér alelnök, Szabó Barna megyemenedzser és Hargita megye prefektusa, Andrei-Jean Adrian, ahol annak a jogi alapnak a biztosítását vitatták meg, amely révén a megyei tanács lehetőséget kaphat a borszéki balneoklimatikus központ fejlesztésének támogatására. Mint elhangzott, a helyi önkormányzat mellett a megyei tanács is kölcsönhöz folyamodna, hogy finanszírozni tudja a munkálatokat. 

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a beruházások 2010-ben kezdődtek kormánytámogatással, de mivel 2012-ben megszűnt a támogatás, a beruházás megrekedt. Ennek érdekében Mik József, Borszék polgármestere kéréssel fordult Hargita Megye Tanácsához, hogy közösen találjanak egy olyan megoldást, amely lehetővé teszi a munkálatok folytatását. Borboly Csaba és Barti Tihamér a tanácskozáson elmondták, hogy jelenleg a fejlesztési munkálatok fele készült el, és annak érdekében, hogy az elkezdett befektetés ne vesszen kárba és elérje célját, a megyei tanácsnak biztosítani kell azt a jogi alapot, amely lehetővé teszi, hogy támogathassa a kezelőbázis elkészültét. Barti Tihamér alelnök szerint ugyanis 17 millió lejre van szükség, amelyből Borszék önkormányzata már befektetett több mint 1 millió lejt, és további 5 millió lejt kölcsön formájában tud biztosítani. Mivel a kormánytól nem kapnak finanszírozást, a megyei tanács további 10 millió lejjel kíván hozzájárulni a fejlesztésekhez, erre azonban nincs meg a megfelelő jogi háttér. Borboly Csaba ezért arra kérte a prefektust, hogy mivel nem lehetséges állami költségvetésből a megvalósítás, ezért találják meg a közös hangot és a jogi alapot arra vonatkozóan, hogy az ügyben előrelépés történjen. Mivel nem lehetséges a megye költségvetéséből biztosítani a megfelelő összeget, ezért szükséges annak a jogi alapnak a megteremtésére, hogy a megyei tanács szintén tudjon kölcsönt felvenni a komplexum építésének támogatására, amely megtérül a működtetés folyamán, hiszen köztudottan Borszék turisztikai célpont, és nem áll fenn annak a veszélye, hogy nem lesz megfelelő látogatottsága. Ezt a tusnádi központ példája is alátámasztja, ahol egy év alatt több mint százezer turista látogatta meg az intézményt. Ennek fényében a megye prefektusa ígéretet tett Mik József polgármesternek is, aki telefonon keresztül csatlakozott a párbeszédhez, hogy egyeztetve a megyei tanáccsal megfogalmaznak a kormánynak egy határozattervezetet, amely lehetőséget biztosítana Hargita Megye Tanácsának arra, hogy a kezelőbázison újrainduljanak a fejlesztések.
Ha sikerül a határozattervezetet elfogadtatni, Hargita Megye Tanácsának lehetősége nyílik Borszék mellett a székelykeresztúri Sóskút-fürdő és a csíkdánfalvi fürdő kiépítésének támogatására is.

 

Csíkszereda, 2015. március 11.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774