Elkezdték a székelyudvarhelyi vállalkozói inkubátorház építését

(0 Szavazat)52 megjelenítés

A székelyudvarhelyi Hargita Business Center elnevezésű vállalkozói inkubátorház építésének elkezdése alkalmából tartottak sajtótájékoztatót a projektet lebonyolító Hargita Megye Tanácsa képviselői január 28-án, szerdán reggel a munkálatok helyszínén, az egykori megyei növényvédelmi közszolgálat kirendeltségének székhelyén. 

A Regionális Operatív Program 2007–2013, 4.2-es, A szennyező és használaton kívüli ipartelepek rehabilitációja és új tevékenységekre való előkészítése kiemelt beavatkozási terület keretében leadott Innovatív gazdaságfejlesztési központ Hargita megyében – Harghita Business Center – Vállalkozói inkubátorház elnevezésű projekt általános célja Székelyudvarhely és térségének fenntartható társadalmi-gazdasági fejlesztése, az üzleti környezet javítása az üzleti infrastruktúrába való beruházás révén. Az idei év végére be kell fejezni az inkubátorházat, és működőképes kell, hogy legyen.
– Én hiszek abban, hogy sokkal nagyobb dolog munkahelyet teremteni, mint egy jó munkahelyet találni, és ez a beruházás a munkahelyteremtő embereknek fog segíteni ebben. Mi a lehetőséget adjuk meg erre – jelentette ki Barti Tihamér, a megyei tanács beruházásokért felelős alelnöke.
Incze Csongor, a megyei tanács másik alelnöke elmondta, hogy az udvarhelyszéki ifjúsági szervezetek több alkalommal megfogalmazták egy vállalkozói komplexum létesítésének igényét. Az alelnök hozzátette: fiatalokkal magyarországi szakmai látogatáson vett részt, megtekintve ott működő inkubátorházakat, és úgy látják, a jó tapasztalatokat itthon meg lehet valósítani.
Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere rendkívül fontos napnak nevezte a munkálatindítás dátumát, hiszen Udvarhelyszék, bár lakossága a megye népességének egyharmadát alkotja, a megyei össztermék több mint felét produkálja. A válság sok térségi céget megviselt, ennek hatása a fiatal vállalkozók megsegítésével enyhíthető, mondta. Antal István parlamenti képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy Székelyudvarhely az egyetlen olyan város Romániában és a Kárpát-medencében, ahol a rendszerváltást követően egyetlen üzemcsarnokot sem bontottak le, sőt újak épültek. Hozzátette: van potenciál a térségben, ehhez azonban itthon kell tartani a fiatalokat, és biztosítani kell a felnövekvő generációknak is a megélhetést – ebben segíthet a vállalkozói inkubátorház. Bíró Barna Botond megyei tanácsos szerint a legnagyobb kihívást az inkubátorház működtetése, menedzselése jelenti majd, de segíteni kell a fiatal vállalkozókat.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kiemelte, hogy a projekt első szakaszában sikerült méregteleníteni a talajt, azaz sikerült Székelyudvarhelyről eltávolítani egy veszélyforrást, a mérgező anyagnak a Küküllőbe szivárgását, és rátérhettek a második szakasz, az építés kivitelezésre. Az elöljáró a projekt elnevezéséből az innovatív szóra helyezte a hangsúlyt. Mint kifejtette, azt szeretnék, hogy ne csak egy újabb ingatlan vagy iroda legyen az inkubátorház, hanem háttértámogatást nyújtó tevékenységet folytassanak benne.
– Fontos a városvezetés és a szakmai szervezetek véleménye, és arra kérem az érintetteket, hogy mire felépül a létesítmény, szervezzék meg a központ működtetését. Meggyőződésem, hogy jó helyre érkezik nemcsak a pályázatból származó európai uniós pénz, hanem az a mintegy ötmillió lej is, amelyet ezenkívül költ erre a projektre a megyei tanács – jelentette ki a megyeelnök.
Mint arról már beszámoltunk, a munkálatok indítására vonatkozó szerződést idén, január 6-án írta alá Székelyudvarhelyen a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontban Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke és a kivitelező cég, a Viaduct Kft. igazgatója, Biedermann András. Az innovatív gazdaságfejlesztési projekt két részben valósul meg. Az első részében az egykori Megyei Növényvédelmi Közszolgálat II. Rákóczi Ferenc utcai székhelyén tehermentesítették a szennyezett ipari területet, feljavították a talajminőséget és lebontották az építményeket, ezt teljes egészében az Európai Unió finanszírozta. A második rész az inkubátorház megépítése és működésbe helyezése, ezt ötven százalékban az EU, ötven százalékban Hargita Megye Tanácsa támogatja, összértéke 4 073 099 lej. Az inkubátorházban 48 irodahelyiség lesz, ezenkívül úgynevezett közös használatú terek, úgymint titkárság, konferencia-, tárgyaló- vagy kiállítóterem.

 

Csíkszereda, 2015. január 28.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774