Elkezdődött az egészségügyi szűrőprogram Gyergyóalfaluban

(0 Szavazat)73 megjelenítés

Egészségügyi szűrővizsgálatra várják a lakosságot a héten Gyergyóalfaluban a Caritas helyi szociális központjában, ahol ideiglenes rendelőket rendeztek be. A kecskeméti kórház szakorvosai munkanapokon 9–16 óra között végzik a vizsgálatokat, csapatukban van endokrinológus, nőgyógyász, bőrgyógyász, sebész, gyermekorvos és ideggyógyász. EKG- és kétféle ultrahangvizsgálatot végeznek, emellett mobillabort helyeznek üzembe, amelyben 10–15-féle vizsgálat elvégzésére képesek. A Bács-Kiskun megyei orvoscsoport Hargita Megye Tanácsával, a helyi önkormányzattal, valamint a gyergyói Caritasszal együttműködve vesz részt a programban.

Minderről sajtótájékoztatón számoltak be az orvosok a partner intézmények képviselői május 12-én, hétfőn a helyszínen. Gáll Szabolcs polgármester szerint szükség van a szűrővizsgálatra, és reméli, sikerül ezáltal megelőzni vagy idejében felfedezni betegségeket. Szabó Barna megyemenedzser méltatta a bács-kiskuni orvosok tevékenységét, hiszen ez a nyolcadik alkalom, hogy Hargita megyében szűrővizsgálatot végeznek, amire nagy szükség van, különösen hogy nagy a szakorvoshiány az országban, közülük rengetegen elmentek külföldre dolgozni. Zonda Erika, a megyei tanács Programok és alárendelt intézmények vezérigazgatóságának vezetője arról beszélt, hogy bár vannak hiányosságok, a megyei tanács a hozzá tartozó egészségügyi intézmények fejlesztésére törekszik, az lemúlt években például sikerült felszereléseket vásárolni, épületeket korszerűsíteni, szakorvosokat ide vonzani, most már idegsebész és mellkassebész is dolgozik a megyei kórházban, és lehetőség van mágnesesrezonancia- és komputertomográf-vizsgálatra is. Mócza György, a kecskeméti kórház főorvosa beszámolt korábbi Hargita megyei tapasztalatairól. Mint elmondta, rengeteg a cukorbeteg és a magas vérnyomású személy.
Az eddigi alkalmak során nem kevesebb mint hatezer embert vizsgáltak meg az anyaországi orvosok, 2007-ben Kobátfalván, 2008-ban Székelyvarságon, 2009-ben Oroszhegyen, 2010-ben Gyergyócsomafalván, 2011-ben Gyimesfelsőlokon, 2012-ben Oklándon és 2013-ban Farkaslakán. A szűrővizsgálatok lényege, hogy ezek segítségével idejében felfedezhetők a még gyógyítható fázisban levő betegségek. Az orvosok minden esetben konzultálnak a beteggel és a háziorvossal is, és velük együttműködve hozzák meg a további terápiás javaslatokat.

Csíkszereda, 2014. május 12.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774