Elkezdődik a kissolymosi út felújítása

Hét utat javítanak fel idén a településfejlesztési programból

(0 Szavazat)51 megjelenítés

Az Országos Településfejlesztési Programból (PNDL) finanszírozott útfelújításokra vonatkozó szerződéseket írtak alá hat Hargita megyei település, valamint Hargita Megye Tanácsa képviselői a sajtó jelenlétében augusztus 13-án, a csíkszeredai megyeházán.

Az összesen 2 millió 600 ezer lej értékű támogatást megyei és községi besorolású utak felújítására fordítják. Ebből az összegből mintegy 3,5 kilométernyi utat újítanak fel a megyében, valamint megkezdődik Hargita Megye Tanácsának saját munkálata, a Kissolymost Székelykeresztúrral összekötő út modernizálása is.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke elmondása szerint a mostani szerződés-aláírás annak a megbeszélésnek az eredménye, amelyet egy nappal korábban Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettessel Bukarestben folytattak. Borboly Csaba megyeelnök és Barti Tihamér alelnök mellett további RMDSZ-es politikusok, Korodi Attila környezetvédelmi miniszter, Kelemen Hunor szövetségi elnök és Verestóy Attila szenátor is közben jártak a megye érdekében.

– Sokszor találkozunk olyan véleményekkel, hogy hosszú távon nem szerencsés az RMDSZ kormányzati szerepvállalása. Ezzel szemben úgy látjuk, meg kell ragadnunk minden lehetőséget, hogy a falvak elnéptelenedését megállítsuk, ezért fontos, hogy a kormányzásba, a pénzek leosztásába beleszólásunk legyen. A most megkötött szerződéseket – Gyergyóditró kivételével – mind kis települések polgármesterei írják alá – fejtette ki a megyei-tanácselnök hozzátéve, reméli, lesz még lehetőség újabb kormánypénzeket lehívni, legalább annyit, amennyit a megye befizet.

Barti Tihamér ismertette azokat a munkálatokat, amelyeket a PNDL-programból a közeljövőben finanszíroznak. Gyergyóditróban a Petőfi utcát, a 97-es jelzésű községi utat újítják fel 1150 méteres szakaszon, erre a munkálatra most 800 ezer lejt kap a település. Gyimesközéplokon a 235-ös jelzésű községi út esőzésektől megrongálódott 3 kilométeres szakaszából 700 métert újítanak fel 150 ezer lejből.  Csíkrákoson a 124-es községi út mintegy 1000 méteres szakasza újul meg, erre 250 ezer lejt szánnak a PNDL-ből. Székelyvarságon egy 8 kilométeres, nehezen járható útszakaszból 2 kilométert már felújítottak, a most aláírt szerződésnek köszönhetően pedig újabb szakasz lesz járható. Erre a munkálatra 200 ezer lejt kap a község. Nagygalambfalván 100 ezer lejes támogatást kapnak három híd újjáépítésére, valamint 80 méternyi támfalat is építenek ebből a pénzből. Galócáson pedig a 75-ös községi úton járdát javítanak, valamint átereszeket építenek 100 ezer lejből.

A Kissolymost Székelykeresztúrral összekötő 134A jelzésű megyei út modernizálása az egyik legjelentősebb munkálat, amelyet a megyei tanács kivitelez. A több mint 14 millió lej értékű beruházás első lépéseként most 1 millió lejből indulnak el a munkálatok.

– Idén, az év első tanácsülését jelképesen Kissolymoson tartottuk, akkor ígéretet tettünk arra, hogy ezt az utat felújítjuk. A szimbolikus gesztusnak most kézzel fogható eredménye is van. Igyekszünk, hogy a jövőben is minél több kormánypénzt tudjunk helyi fejlesztésekre költeni – jelentette ki Barti Tihamér alelnök.

A szerződések aláírása után a polgármesterek beszámoltak arról, hogy milyen fontos előrelépést jelent a helyiek életében minden újabb szakasz felújítása. Székelyvarság és Galócás esetében a tanulóknak lesz könnyebb eljutni az iskolába. Nagygalambfalván és Gyimesközéplokon az esőzések okozta károk sok háztartást zártak el a világtól, illetve nehezítették meg a helyiek közlekedését. A felújításoknak köszönhetően pedig Ditró és Rákos egy-egy forgalmas utcája lesz járhatóbb.

Csíkszereda, 2014. augusztus 13.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774