Elkezdődik a borzonti elektromos hálózat bővítése

Az idegenforgalom fellendülését remélik a beruházástól

(0 Szavazat)63 megjelenítés

Elkezdik a héten az elektromos hálózat bővítését Borzonton Hargita Megye Tanácsa Kisvillany programjának köszönhetően. Erről tartott sajtótájékoztatót Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke és Gáll Szabolcs, Gyergyóalfalu község polgármestere október 6-án, hétfőn a borzonti iskola udvarán, a lefektetésre váró kábelkötegek mellett.

Mint elhangzott, Hargita Megye Tanácsa vásárolta az első szakasz beruházásához szükséges, összesen 4455 méter hosszú vezetéket és a két transzformátort, 355 ezer lej értékben (áfa nélkül), a kivitelezést pedig a helyi önkormányzat állja. A polgármester elmondta, hogy a középfeszültségű áramot így eljuttatják a Rubin vendéglőig, és majd a második szakasz munkálatai nyomán, terveik szerint, a vezetékek egészen a Baricz-kanyarig érnek el. Barti Tihamér elmondta, ez a beruházás a megyei intézmény Kisvillany és kalákaprogramjának összehangolásaként jött létre. (Mint ismeretes, Hargita Megye Tanácsa kalákakezdeményezésével azt szeretné elérni, hogy összefogással, helyi munkaerővel, minél kisebb költségvetéssel valósuljanak meg beruházások, mint például tanintézetek, kultúrházak felújítása vagy a Kisvillany program kalákában elvégezhető munkálatai.)
– Célunk, hogy további hasonló beruházások valósuljanak meg az egész megyében. A Gyergyói-medencében a Kisvillany program révén a következő munkálat Csomafalvát érinti, ahol az Akadán utca hálózatát fejlesztik, aminek köszönhetően ráadásul a vállalkozó saját költségén kivezettetheti az áramot az utca végétől a sípályáig. A borzonti beruházás által sok helyi panziótulajdonost ellátnánk árammal, hiszen nagy kiadást jelent nekik az, hogy vendéglátó egységükben generátorokkal termelik az áramot – jelentette ki az alelnök.
Gáll Szabolcs szerint azért is fontos ez a villamosítás, mert a panziótulajdonosok támogatásával turistákat lehet vonzani és megfelelő körülmények között ellátni.
– Sok panzió esetében tudott dolog, hogy a turisták jönnének, de vissza kell őket utasítani, ugyanis olyan költséges az ellátásuk generátorokkal, hogy nem éri meg a tulajdonosoknak. Fontosnak tartom, hogy támogassuk ezeket a vállalkozásokat azért is, mert az önkormányzat adófizetőiként nagyban hozzájárulnak a község fejlődéséhez – fejtette ki a polgármester.
Hargita Megye Tanácsa 2011-ben fogadta el a Villamosítás Hargita megye villanyáramot nélkülöző vagy részben nélkülöző településein nevű programot, amelynek keretében jóváhagyták Borzont település villamos hálózata bővítésének tervét is. Idén 800 ezer lejt különített el Hargita Megye Tanácsa a program finanszírozására, Borzonton kívül 50 ezer lejt kapott Zetelaka község, amelyből Alsó-Sikaszó villamos hálózatának kiépítéséhez járulnak hozzá, 250 ezer lejt kapott Gyergyóalfalu a Libánban elkezdett munka folytatásához, illetve 90 ezer lejt utaltak ki Salamás községnek a gyergyóhodosi állomás környékének villamosítására. A megyei tanács Kisfalu programja fogja össze a Kisvillany és a Kisvíz elnevezésű kezdeményezéseket, amelyek a víz és a villanyáram bevezetését szolgálják kistelepüléseken.

 

Gyergyószentmiklós, 2014. október 6.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774