Elkészült Hargita Megye Tanácsa Elemző Csoportjának vadkárokról szóló jelentése

(0 Szavazat)38 megjelenítés

Érezhetően fokozódik a konfliktus a medvék és a lakosság között Hargita megyében, a vadkárok száma is megtöbbszöröződött az elmúlt időszakban. A medvék élelemkeresési útjaik során gyakran merészkednek lakott övezetbe, és nemcsak anyagi károkat okoznak, hanem egyre nagyobb veszélyt jelentenek az emberekre is. A vadkárok száma mellett az emberéletet veszélyeztető támadások száma is növekedett. 

A helyzet feltárása, javaslatok megfogalmazása, illetve a probléma orvoslása érdekében készített jelentést Hargita Megye Tanácsának Elemző Csoportja, amelyben figyelembe vették számos illetékes szerv véleményét. Az első felkérést követő konzultációra további álláspontokat küldött be Maros Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal, a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség, a Vadászok és Sporthorgászok Országos Egyesülete, a Vrancea Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, a maroshévízi kórház, közbirtokossági tagok és a Gyergyószentmiklósi Vadász és Sporthorgász Egyesület.
A jelentés készítői az összegzésben javaslatot fogalmaznak meg a helyzet orvoslására. Hargita Megye Tanácsa a törvények módosításához tud hozzájárulni, illetve a vadkárokkal kapcsolatos tudnivalókat, információkat igyekszik szolgáltatni. Arra ösztönzik a gazdákat, hogy bátran jelentsenek bármilyen tapasztalt vadkárt az illetékes vadásztársulatoknál és polgármesteri hivataloknál. A cél a problémák felszínre hozása, majd megoldások keresése. Ennek érdekében kezdeményezi a párbeszédet a megyei tanács a problémás területeken a gazdák és a vadászok között a vadkárok csökkentése és a megfelelő megelőzés megtalálása érdekében.
Az Elemző Csoport által készített jelentés magyar nyelvű változata a következő linken olvasható: http://elemzo.hargitamegye.ro/medvekerdes-es-vadkarok-hargita-megyeben/. A témában bővebb információt találnak a http://vadkarok.hargitamegye.ro/ honlapon.

 

Csíkszereda, 2015. február 19.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774