Elkészült a történelmi vásárút

(0 Szavazat)95 megjelenítés

Elkészült a vásárútként ismert mezei út Szépvíz és Csíkpálfalva között.  Az egymillió euró értékű, európai uniós forrásokból finanszírozott beruházás során új műutat építettek, tehermentesítve a 12A jelzésű országutat is. 

Az utat ünnepélyesen október 26-án adták át a két falu lakosságának jelenlétében, az eseményen részt vett Korodi Attila környezetvédelmi miniszter, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, és Becze István megyei tanácsos is.
Borboly Csaba elmondta, az összefogásban elért eredmények közösségeinket erősítik. –  Eredményt csak úgy tudunk ebben az országban elérni, ha van erőnk, azt fel tudjuk mutatni és megyei, illetve országos szintről ugyanaz a csapat közös fellépéssel ki tudja kényszeríteni, ezért is fontos, hogy november 2-án mutassuk fel újból, hogy van erőnk. Azon is kell dolgoznunk, hogy egyenként ahol lehet, keressünk megoldást, végezzünk el munkálatokat, hisz ez a csapatmunka lényege, ezért is örvendek, hogy mindkét községben, közös erőfeszítéssel elvégzett útépítések után erre az útra is sor került és bízom benne, hogy egy-két hét múlva újabb munkálatot tudunk elkezdeni Delnén a megyei úton, amit ugyancsak vár az ott élő lakosság. Ez a dolgunk, de annak érdekében, hogy tudjuk végezni, időnkénti felhatalmazásra, megerősítésre van szükség – emelte ki Borboly Csaba.
Becze István szerint megérte a nagy erőfeszítés, amelyet a két község, Csíkszépvíz és Csíkpálfalva vállalt az út megvalósítása érdekében.  – Időközben sok nehézsége felmerült, de most, a beruházás végén elmondhatjuk, hogy megérte a fáradtságot. Köszönet az összefogásért a két községvezetőnek, szakembereknek és politikusoknak, akik az ügy érdekében dolgoztak. Méltán irigylik az ittlakókat, hogy a mezőben is aszfaltos út épült, amelyet a földművelésen kívül sok kerékpáros és turista is fog használni – mondta Becze István.
Ferencz Csaba, Csíkpálfalva polgármestere kiemelte az út történelmi szerepét, elmondása szerint Csíkszereda megalapítása és vásárjoggal való felruházása előtt a Szent János-templom környékén tartották a felcsíki vásárnapokat.
Ferencz Tibor, Csíkszépvíz polgármestere örömét fejezte ki a beruházás létrejöttéért, kiemelve annak fontosságát a település lakóinak életében.
Az ünnepséget az egykori vásárkapunál – Csíkpálfalva és Csíkszépvíz találkozásánál – tartották, Csintalan László delnei plébános adta áldását az útra, majd a Szent János templom kertjében ünnepi műsort tartottak.
A beruházás Szépvíz és Pálfalva együttműködéséből jött létre, a két település létrehozta a Vásárút Fejlesztési Társulást (ADI Vásárút), ennek révén az Országos Vidékfejlesztési Program 125-ös intézkedése keretében pályázták meg a munkálat finanszírozását. A 7,5 kilométeres útszakasz a csíkdelnei Szent János plébániatemplomot érintve halad Borzsova, majd Szépvíz irányába, az egykori vásárút nyomvonalán.


Csíkszereda, 2014. október 26.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774