Elkészült a Hargita-hegység új térképe

(0 Szavazat)1129 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálata elkészítette a Hargita-hegység új térképét a Hargita-hegység Fejlesztéséért Egyesület, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás és Hargita Megye Tanácsának támogatásával.

– A kiadvány hiánypótló útmutató, mivel a korábbiak nem tartalmaznak minden információt – mutatott rá Fekete Örs, a hegyi- és barlangimentő közszolgálat vezetője.
Hozzátette: fontosnak tartották, hogy úgy készítsenek el egy turistatérképet, hogy alaposan felmérik a terepet, végigjárják minden ösvényét. Ez alkalommal kategorizálták is a turistaösvényeket, és felállítottak egy prioritási listát, hogy melyek felújítása a legsürgetőbb.
A térkép elkészítése Kovács Csongor topográfus ötlete és munkája volt. A Hargita Közösségi Fejlesztési Társulással konzultáltak erről, a turistaösvények felmérésében, a térkép domborzatmodelljének, vízrajzának és dizájnjának kidolgozásában a Hargita-hegység Fejlesztéséért Egyesület segített.
A térképen új információkat tüntettek fel, megjelölték a hegyimentőbázisokat, a hegyi menedékeket, a forrásokat, esztenákat. A turistaösvényeket megszámozták, feltüntették azok nehézségi fokát, hosszát, bejárási idejét, hogy milyen állapotban van, illetve hogy melyik évszakokban járhatók. A térképet kiteszik mindenik hegyi menedékbe, ez nagyon fontos, hangsúlyozta Fekete Örs, az elsőt már el is helyezték a Kakukk-hegyen.
Az új kiadvány nagy érdeklődésnek örvend, mondta a közszolgálat vezetője, egyelőre honlapukról – www.salvamontharghita.ro –, és a Hargita-hegység projekt honlapjáról – http://hargitahegyseg.hargitamegye.ro/images/map/hrtrail_map.png – tölthető le.
Hargita megye fejlesztési stratégiája szellemében Hargita Megye Tanácsának kifejezett szándéka a különleges vonzáskörrel rendelkező turisztikai zónák fejlesztése. A megye turisztikai stratégiája az alábbi linken tanulmányozható: http://hargitamegye.ro/_user/browser/File/turizmus/HMTS%20lektoralva%2021.pdf
Az egységes fejlesztés érdekében Hargita Megye Tanácsa megrendelte a rendezési tervet, melynek célja a hegység területének elemzése, amellyel biztosítja annak fenntartható fejlődését és egy sajátos turisztikai csomag létrehozását. A rendezési terv szigorú betartásával olyan jogi keretet szeretnének létrehozni, amely megállítja az illegális tevékenységeket, melyek máris jelentős károkat okoztak a hegységben, csökkentve ezzel turisztikai vonzerejét. A terv által ellenőrizhetők a fejlesztések, és a későbbiekben minden befektetés, a rendezési terv előírásaira és szabályaira alapozva, az érintett települések közös fejlődését biztosítaná (http://hargitahegyseg.hargitamegye.ro/index.php/hu/ ).


Csíkszereda, 2014. március 25.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774