Élhetővé tenni a Hargita megyei kistelepüléseket

A széles sávú internet kiépítésének stratégiájáról értekeztek Csíkszeredában

(0 Szavazat)70 megjelenítés

Kétnapos szakértői találkozót tartottak Csíkszeredában az INTERREG IVC támogatásával futó ENGAGE projekt keretében, amelynek célja a leghatékonyabb módszerek feltérképezése a széles sávú internet kiépítésére Hargita megye elszigetelt vidéki településein. 

Május 28–29-én a projekt partnerei és több külföldi szakértő Hargita megyében tartózkodott, hogy megismerje térségünket, megossza tapasztalatait, illetve segítsen a megyét érintő irányelvek meghatározásában. Hargita Megye Tanácsa európai uniós projektek és több saját programján keresztül arra törekszik, hogy élhetőbbé tegye a megye kisebb, elzártabb településeit is, itthon maradásra ösztönözze a fiatalokat. Ehhez járul hozzá az internethálózat kiterjesztése is, amely segíti az információáramlást és a munkavállalást.  
Első nap a résztvevők terepszemlén vettek részt a megyében, második nap pedig szakmai előadások, műhelymunka és az ezt követő eredmények megbeszélése zajlott a csíkszeredai megyeháza márványtermében.
A csütörtöki konferencián Hargita Megye Tanácsa részéről Szabó Barna megyemenedzser köszöntötte a jelenlevőket. Azt mondta, az Európai Unió polgárai egyenlők kell legyenek, ennek az esélyegyenlőségnek pedig elengedhetetlen feltétele az információ áramlása és a lakosság hozzáférésének biztosítása ehhez, a fejlődési lehetőségek kiaknázásában pedig prioritás kell legyen a közszférával való együttműködés.
A fő partnerek bemutatták az ENGAGE projektet, melynek célja egy gazdaságos rendszer kidolgozása ahhoz, hogy az elszigetelt településekre is eljusson a széles sávú internet. A program keretében már számos tanulmányút, szakmai találkozó, műhelymunka volt a jó gyakorlatok megismerése céljával, Hargita megyében is tartottak korábban értekezletet. Az elkövetkezőkben az egyes eseteket tanulmányozzák, így került terítékre, hogy Hargita megyében milyen technikai és pénzügyi modell alkalmazható.
Az elmúlt években Romániában nőtt az internetlefedettség, az igénylők száma, megjelentek új, korszerű szolgáltatások. A növekedési arány nagyobb vidéki környezetben, mint városon, ismertette Somodi Zoltán szakértő, ami bizonyítja, hogy van igény rá. Az országos broadbandstratégia kapcsán elmondta, valós célokat kell megfogalmazni, és befektetés szükséges a hálózat fejlesztése, a broadband-infrastruktúra bővítése érdekében, ezt fogalmazza meg a RO-Net projekt is.   
Annak érdekében, hogy minél több felhasználóhoz eljusson az internet, kik kell használni a rendelkezésre álló technikai lehetőségeket. A vállalkozói és az önkormányzati szféra együttműködésével megvalósítható a hálózat kiépítése, a közintézmény pedig felállíthat szabályokat a szolgáltatónak. Továbbá elengedhetetlen a szakértői csoport jelenléte – fogalmazták meg a szakemberek. Továbbá arra biztatták a Hargita megyeieket, hogy lobbizzanak a kivitelezésért Bukarestben is.
Miklós Ervin szakértő, aki együtt dolgozik a projektben Hargita Megye Tanácsával, megköszönte mindenki jelenlétét és a hasznos ötleteket, amelyeket a külföldi partnerektől hallottak. Érdekesnek bizonyult, mint mondta, a németországi példa, hogy helyi szolgáltató országos méretűvé nőtte ki magát, vagy a finn befektetésről hallani, amelynek révén kiépítették a rendszert. Hargita megyében is megvizsgálják a lehetőségeket, és kidolgozzák a széles sávú internet kiépítésének kivitelezési tervét.
Az ENGAGE projektben Hargita Megye Tanácsa az Építsünk biztos jövőt! elnevezésű gazdaságfejlesztési keretprogramjának megvalósítása érdekében vesz részt számos más európai uniós programmal együtt. Az ENGAGE projekt a keretprogram Élhető vidék és környezetvédelem ágazati célkitűzésének eléréséhez járul hozzá.


Csíkszereda, 2014. május 29.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, május»
hkscpsv
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774