Elfogadták Hargita megye költségvetését

A lakosság valós igényeire összpontosító büdzsé készült

(0 Szavazat)63 megjelenítés

A megye költségvetéséről, az országban elsőként egy műemlékvédelmi stratégia elfogadásáról és a parajdi wellnessközpont támogatásáról is döntöttek Hargita Megye Tanácsa soros havi ülésén, február 10-én, kedden. Borboly Csaba megyeelnök szerint ilyen nagyságrendű, több mint száztíz millió eurónyi költségvetése talán még soha nem volt a megyének, jelentős részben az európai uniós pályázatoknak és a megyei tanács tudatos pénzügyi tervezésének köszönhetően. 

Mindez nagy kihívást jelent, de mint fogalmazott, köszönhetően a megyei tanács alelnökei és a megyemenedzser lelkes és messzemenően segítőkész közreműködésének köszönhetően, a tanács elnökeként még nem volt tanúja ennyire alapos, a lakosság gondjait, valós igényeit ilyen mértékben figyelembe vevő előkészítésnek.
– Köszönetet mondok az előkészítésben részt vevők pozitív hozzáállásáért. Nagy erőfeszítésünkbe került, hogy a megye életében fontos, a megyei tanács által korábban elfogadott stratégiáinak mentén, a fejlődő jövőképe érdekébe fordítsuk az idei forrásainkat, megfelelő jogi keretet találjunk, mert a romániai jogszabályi környezet, főleg ebben az évben, amikor mindent Bukarestben akarnak eldönteni, szűk mozgásteret ad, de igyekeztünk a kisfalvaink, a szakmák, a fiatalok szakképzése és itthonmaradási lehetőségei, a munkahelyteremtés, a szociális és kulturális problémák ügyére összpontosítani. Bízom benne, hogy mindez meghozza eredményét. Amire most nem sikerült jogi megoldást találni, annak költségét a tartalékalapba helyeztük, és reméljük, legkésőbb a féléves költségvetés-kiigazításkor el tudjuk indítani ezeket a programokat. De ugyanakkor felkészültünk arra, hogy addig is egy-egy program és tevékenység számára forrást tudjunk biztosítani, ezeket várjuk a polgármesteri hivataloktól a megfelelő jogi megalapozással. Gondolok itt az iskolák, óvodák és kultúrotthonok felújításában nyújtható kaláka programra és más fejlesztésekre. De ugyanakkor a turizmus terén is megnyitottuk a lehetőséget, habár ma nem sikerült csak Parajd számára forrást odaítélni, de dolgoznunk kell tovább, hogy Borszéken is induljon el a gyógy- és fürdőközpont, amely nemcsak Hargita megye, de egész Székelyföld legnagyobb turisztikai létesítményeként gazdasági szempontból serkentő hatást tud gyakorolni a teljes térségre, de kell foglalkoznunk a keresztúri Sóskút-fürdő és a dánfalvi fürdővel is. Ezek mind-mind megoldásra váró feladatok a mai ülés után, várjuk a polgármesterek lépéseit, és bízom benne, hogy mindenki a saját költségvetésében elkülönít összeget, legyen szó fürdőről, kultúráról, iskoláról, óvodáról vagy más közösségi intézményről, amelyben együtt kíván működni Hargita Megye Tanácsa akár az első félévben is – mondta el a megyei tanács elnöke.
Barti Tihamér alelnök az idei beruházások közül kiemelte a megyei utak felújítását, a sürgősségi esetek felügyelősége központosított rendszerének létrehozását, a megyei kórház korszerűsítési munkálatainak folytatását, illetve felszerelés vásárlását, a tölgyesi kórház fűtésrendszerének felújítását, a Kisvíz, Kisvillany és Kisinternet program továbbvitelét.
Incze Csongor, a főépítészi hivatal tevékenységéért és a vagyongazdálkodásért felelő alelnök elmondta, hogy idén a falopások megelőzése érdekében kamerákat szerelnek fel a megyei utakon, és műholdas helymeghatározó eszközök (GPS) vásárlásában támogatják a helyi önkormányzatokat, amely egy földmérő készülék, ezzel az önkormányzatok földmérési gondjainak orvoslását próbálják segíteni. Megemlítette még a nyári és a téli útkarbantartást, valamint a műemlékek és a kulturális örökség védelmét célzó, valamint a régészeti ásatásokat támogató program folytatását.
Mint közölték, folytatódnak a megyei besorolású utakon tavaly elkezdett felújítások, így a 153D (Gyergyóremete–Gyergyóvárhegy, a regionális hulladéktároló érdekében), a 123E (Csíkszereda–Csíkpálfalva–DN12A) és a 131 (Felsőboldogfalva–Oklánd), a 134A (Kissolymos–Székelykeresztúr) jelzésűn, valamint a csicsói Olt-hídon (Csiba–Csicsó, 123F). Új munkálatokat is terveznek a megyei utakon, összesen több mint 60 millió lejt irányozva elő. Elkezdik a felújítást a 132A-n (Homoródszentmárton–Homoródalmás), a 131A-n (Homoródfürdő–Homoródkeményfalva), a 174A-n (Bélbor – Szucsáva megye határa), a 136B-n (Énlaka felé), a 135-ösön (a 136B és Kobátfalva között), a 136A-n (Etéd–DN13A) és a 123D-n (Csíkszentkirály–Büdösfürdő). Három híd újraépítését kezdik el a 123-ason (Csíkszentmárton–Úzvölgye), kettőét a 127-esen (Gyergyóditró–Gyergyótölgyes), háromét a 127A-n (Gyimesközéplok – Neamț megy határa), egyét a 134A-n; egy új híd építésének fognak neki a 132A-n. Támfal készül a 127A-n, illetve megerősítik a 121G-n (Kászonjakabfalva), továbbá járdák építését is tervezik a megyei utak mentén, aminek kapcsán Barti Tihamér elmondta, szeretnék az elkövetkező években folytatni. Szintén fontos beruházás az újabb négy szolgálati lakás építése szakorvosok számára, a balánbányai rendelőintézet elektromos hálózatának és fűtésrendszerének korszerűsítése és a csíkszeredai, Testvériség sugárúti orvosi rendelő felújítása.
Mindemellett közel háromszázmillió lejes nagyságrendű az európai uniós támogatású pályázatok lebonyolításának idei összege. Folytatódik az integrált hulladékkezelési rendszerének, a természetvédelmi területek egységes kezelési tervének, valamint a víz- és szennyvízcsatorna-rendszerek felújítását és bővítését célzó projekt megvalósítása, és felépül Székelyudvarhelyen a Hargita Business Center nevű vállalkozói inkubátorház. A Hargita megyei egészségügyi elektronikus rendszer szintén uniós forrásból készül el.
Mint Borboly Csaba elmondta, szeretnék támogatni a főbb megyei turisztikai beruházásokat is, mint a borszéki, sóskúti gyógyfürdő vagy dánfalvi fürdő fejlesztése, csak sajnos még nem sikerült megtalálni rá a megfelelő jogi keretet.
– Ennek érdekében egyelőre annyit tehetünk, hogy kormányhatározat-tervezetet nyújtunk be ezekre a beruházásokra, és megpróbálunk a kormánytól pénzt szerezni rá, de azért a tartalékalapból is igyekszünk támogatni ezeket a fürdőket – jelentette ki a megyeelnök.

 

Elfogadták a megyei műemlékvédelmi stratégiát
A 2013–2023 közti időszakra szóló, a történelmi műemlékek védelmére készített stratégia Borboly Csaba szerint egyedülálló a megyében.
– Az országban ez az első megyei műemlékvédelmi stratégia, amely ugyancsak alapos, egyéves közvita nyomán nyerte el végső formáját, amelyen csak pozitív véleménnyel találkoztunk, hasonlóképpen a szakhatóságoknál, illetékes intézményeknél, amelyek elemezték a dokumentumot. Hargita Megye Tanácsánál tulajdonképpen már évek óta gyakorlat az épített örökség védelme, hiszen évek óta működik a faluképvédelmi és műemlékvédelmi programunk, emellett a Barangoljunk Székelyföldön! programmal értékeinket ismertetjük meg gyerekekkel, és a székely kapuk felújítását is támogatjuk. Eddigi tevékenységünket egy stratégiában rendszereztük – mondta el a megyei tanács elnöke.

 

Újabb jelentős összeg a parajdi wellnessközpont beindítására
Ezúttal 620 ezer lejjel járul hozzá Hargita Megye Tanácsa a parajdi élményfürdő-gyógykezelő központ működésének elkezdéséhez. Mint arról korábban beszámoltunk, az intézmény tavaly novemberben 250 ezer lejt utalt ki erre a célra. A mostani támogatás nyomán tavasszal megnyílhat a központ. Az épület még 2010-ben elkészült a több mint hárommillió euró értékű beruházás révén – amelyhez, az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhetően, a kormány biztosított forrást –, ám azóta sem sikerült beindítani, mert elmaradtak bizonyos belső munkálatok. A helyi önkormányzat a megyei tanácstól kért támogatást, amelyből többek között egy beléptetőrendszert, a gyógyvíz melegítésére és tárolására alkalmas berendezést, valamint a tusolók vizének melegítésére alkalmas napelemes rendszert helyeznek üzembe. Mivel évente 450–500 ezer turista fordul meg Parajdon, és két hónap alatt a sóbánya sós vizű strandjára 98 ezren vásároltak jegyet, Bokor Sándor polgármester számításai szerint napi 200–250 vendégre lenne szükség a komplexum hatékony működtetéséhez. Ennek ellenére két év alatt sem sikerült olyan magánvállalkozót találni, aki vállalta volna ezt a tevékenységet, így a feladatot az önkormányzat által létrehozott cég látja majd el.

 

Csíkszereda, 2015. február 10.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774