Elfogadták a megye saját költségvetését

Idén az utak élveznek elsőbbséget

(0 Szavazat)117 megjelenítés

Hargita Megye Tanácsa idei első soros ülését a Románandrásfalvához tartozó Kissolymoson tartotta január 29-én. A különleges helyszínválasztás oka, hogy ezen a tanácsülésen fogadta el a testület többek között a községet Székelykeresztúrral összekötő útra vonatkozó költségvetést. Az ülésen a megyei tanácsosok mellett részt vett Antal István parlamenti képviselő, Nagy Lajos, Románandrásfalva község polgármestere, helyi tanácsosok, valamint a szomszédos települések, köztük Székelykeresztúr polgármestere is. 

Az olyan elzárt településeken, mint amilyen Kissolymos is, fokozottan kell figyelnünk arra, hogy azok ne néptelenedjenek el – ezt Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke mondta a tanácsülést felvezető beszédében. – Ahol az elszigeteltség ilyen nagy akadályt jelent, segítenünk kell a településeket a munkanélküliség leküzdésében, valamint ösztönöznünk kell arra az embereket, hogy hazatelepüljenek. Ebben az infrastruktúra fejlesztése által tudjuk mi a leginkább segíteni a településeket – jelentette ki a megyei tanácselnök.
A Székelykeresztúrra vezető út megépítése több szakaszban zajlik majd, 2014-ben elkészül a már használható makadámút, és várhatóan 2016-ra új aszfaltúton mehetnek a városba a kissolymosiak, valamint a környékbeliek.
A megye saját költségvetését egyébként 25 millió lejnyi költségvetési hitellel egészíti ki az állam a helyi fejlesztési alapból, amelyet Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes a hét elején hagyott jóvá Hargita megye számára. Ebből az összegből a megyei tanács mintegy 12 millió lejt szán csak az utak feljavítására, valamint újak építésére.
– Idén nagyobb összegből gazdálkodunk, mint tavaly de ennek az az egyik ára, hogy csökkentettük az alintézményeknek szánt összegeket, illetve csökkentenünk kellett a pályázati alapokat is. Emellett a tagdíjainkat is felezzük, nem beszélve a hivatalt érintő megszorításokról. Abban viszont szerencsénk van, hogy még most januárban el tudtuk fogadni a költségvetést, mivel így erre az év folyamán sikerrel építkezhetünk – magyarázta a megyeelnök.
A térség egyetlen városának, Székelykeresztúrnak a polgármestere, Rafai Emil, felhívta a figyelmet azokra a nem egyedi, de súlyos gondokra, amelyekkel a Keresztúr fiúszék küszködik.

80 millió lej a hulladékgazdálkodásra
A tanácselnök beszámolt arról is, hogy az intézmény sikerrel pályázott több uniós kiíráson is. A legsikeresebb pályázaton pedig 80 millió lejt nyert, amelyet a megye hulladékgazdálkodásra fordíthat. Ezt az összeget teljes egészében a Gyergyóremetére tervezett regionális hulladéktározó építésére költik. Egyébként a tegnap, január 28-án két olyan beruházást is sikerrel zártak le – tette hozzá Borboly Csaba – amellyel összesen egy millió lejt spóroltak meg. Ebből 900 ezer lej csak a tölgyesi szanatórium felújítása után maradt meg.
A megyei tanács ugyanakkor elhalasztotta azt a napirendi pontot, amelyben elfogadták volna a megyei buszmenetrendet. Kiderült ugyanis, hogy a településekkel az utasok számára kedvezőtlen menetrendet tartalmazó szerződéseket kötöttek egyes busztársaságok. Sok utas fordult panasszal a megyei tanácshoz a menetrendekkel kapcsolatban az elmúlt időszakban.
Mivel az idei költségvetés nagyon összetett, az utakról és a fejlesztési programokról a közeljövőben részletesebben is tájékoztatjuk a sajtót.


Kissolymos, 2014. január 29.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774