Együtt korszerűsítené a Hidegség–Gyergyódamuk közti utat Hargita és Neamț megye

(0 Szavazat)38 megjelenítés

Piatra Neamțon találkozott Hargita megye képviselete a Neamț megyeiekkel szeptember 25-én, szerdán. Eredetileg rendkívüli tanácsülést tartott volna a Neamț megyei testület szeptember 26-án, ám mivel végül a Hargita megyei küldöttség a mai dátumon nem tudott volna elutazni a szomszéd megye székhelyére, szerda délutánra azonnali ülést hívtak össze, az viszont kvórumhiány miatt nem volt döntőképes.  

A közös szándék azonban megvan, erről biztosította Borboly Csaba Hargita megyei elnököt neamți kollégája, Culiţă Tărâtă a találkozón, amelynek a legfőbb témája a két megye területén haladó, a Gyimesközéplok községhez tartozó Hidegség települést Gyergyódamukkal összekötő 127A jelzésű útszakasz leaszfaltozása volt. A beruházást Hargita Megye Tanácsa és Neamţ Megye Tanácsa közös erővel valósítaná meg. Emellett terítékre került a Békás-szoros mint turisztikai látványosság népszerűbbé tétele, valamint a kétnyelvű turisztikai táblák kihelyezése is. Hargita megye részéről Borboly Csabán kívül jelen volt Rácz Árpád megyei tanácsos, Tánczos Barna szenátor, valamint Mihók Péter, Gyimesközéplok polgármestere.
Neamţ megye tanácselnöke a fejlődés, a megújulás, az előrehaladás mellett foglalt állást.
– Most lehetőségünk van arra, hogy nyitottan, pozitívan gondolkodjunk, hogy megvalósítsuk a beruházást, megszolgálva ezzel a térség lakóinak irántunk tanúsított bizalmát – fogalmazott Culiţă Tărâtă.
Borboly Csaba arra biztatta a szomszédos megye elöljáróit, hogy vegyenek részt a két megye közötti kapcsolat kiépítésében, közös tevékenységek lebonyolításában, hiszen erre az együttműködésre az európai uniós alapok lehívásánál is szükség lesz.
– Gyermekeink és a ma itt élők számára is fontos, hogy együttműködjünk, hogy jó barátságban legyünk. Ha harcolunk, hogy mi kié legyen, nem jutunk semmire – hangsúlyozta Borboly.
A Hargita megyei küldöttség oszlopos tagja volt Tánczos Barna szenátor is, aki a gyimesi lakók kezdeményezését üdvözölte, miszerint szükség van a fejlesztésekre, az útépítésre.
– Az út leaszfaltozása fontos nemcsak a turizmus fellendítése, hanem a két megye közti együttműködés szempontjából is, hogy partnerekként legyen elképzelésünk a jövőt illetően – mondta Tánczos, aki úgy véli, a közös munkával példát mutathatnak más megyéknek, amelyeknek szintén szükségük van az együttműködésre, a közös perspektívára.
Mihók Péter, Gyimesközéplok polgármestere a gyergyódamukiakkal ápolt jó viszonyra világított rá hangsúlyozva, hogy már csak az aszfaltút kell összekösse a két települést. Rácz Árpád megyei tanácsos Háromkút helyzetére világított rá. A település 180 lakója számára rendkívüli jelentőséggel bírna az aszfaltút kiépítése, hiszen megkönnyítené és gördülékenyebbé tenné a közlekedést. Kiemelte ugyanakkor a táj szépségeit is.
– Kár lenne, ha nem láthatnák egyre többen, hogy milyen gyönyörű a Csalhó-hegy, amikor áthaladunk a hágón – mutatott rá a gyimesközéploki iskolaigazgató.
Borboly Csaba megyeelnök elmondása szerint a 127A megyei út felújítása főleg a Hargita és Neamț megye határvidékén élőknek fontos, hisz például nem mindegy, milyen gyorsan jut el a mentő- vagy a tűzoltóautó a helyszínre sürgősségi esetekben, ugyanakkor jó úton a turisták is szívesebben látogatnak a térségbe. Jelenleg a Gyimesekben fogászati és családorvosi rendelő működik, de ha nagyobb probléma adódik, ami komolyabb orvosi ellátást igényel, a helyiek kénytelenek beutazni Csíkszeredába. A két megye határvidékén élők számára nagy problémát jelent, hogy a mentőautó nehezen tudja megközelíteni házaikat, utcáikat. Az aszfaltút kiépítésével ezt a problémát is el lehet hárítani, a mentő gyorsabban ér oda a beteghez, hamarabb nyújthat segítséget.
– A térség lakói az idegenforgalom fellendülésére számíthatnak az út korszerűsítése nyomán. Gyimesben évről évre egyre több turista fordul meg, elszigeteltsége miatt azonban nem választják állandó szálláshelyül, ha más látványosságokat is megnéznének. Ma a turistáknak csaknem 180 kilométert kell utazniuk, ha Gyimesből például a Gyilkos-tóhoz, a Békás-szoroshoz vagy a békási tóhoz akarnak eljutni. Az aszfaltút megépítésével ez a távolság mintegy 150 kilométert rövidülne, így a turisták fontolóra vehetnék, hogy szállásuk Gyimesben legyen, ahonnan mindennap máshová mennek kirándulni. Ez új löketet adna Gyimes turizmusának, a szállásfoglalások fellendülésének – nyilatkozta Hargita Megye Tanácsának elnöke. Hozzátette: az aszfaltút megépítésével lehetőség nyílna a Gyergyódamuk és Hidegség közti vidék bejárására, a természeti adottságok, épített örökség felkutatására, megmutatására, sőt közös túrák szervezésére is: a Neamț megyében kirándulók könnyedén átjutnak a Gyimesekbe, Szépvízre, és fordítva. Közös projekteket lehetne szervezni, amelynek révén a turisták egy nap alatt bejárhatják Hargita, Neamț és Bákó megyét szervezetten vagy önállóan, sorolta a lehetőségeket Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2013. szeptember 26.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774