Egy közel 40 kilométeres turistaösvénnyel gazdagodott Hargita megye

(0 Szavazat)98 megjelenítés

A hegyimentés népszerűsítésére szerveztek programokat az elmúlt hétvégén a Hargita megyei hegyimentők, kihasználva a kedvező időt. Idén már sokadszorra várták több napon át a kicsiket és nagyokat rendezvényeikre.  A Kossuth-sziklánál első ízben tartottak mászónapot október 11–12-én, ahol a hét új mászóútra főként a kezdőket és a középhaladókat várták.

– Az elmúlt időszakban kialakított utak az amatőr sziklamászókat is kiszolgálják, így a megyében most már mindenki talál magának megfelelő nehézségű pályát a megyében tevékenykedő hegyimentők és Hargita Megye Tanácsa támogatása révén – számolt be Fekete Örs, Hargita Megye Tanácsa Hegyi- és Barlangimentő Közszolgálatának vezetője.
A kezdők a Kossuth-sziklát, a haladók a csibai mászófalakat, a profi sziklamászók a Vargyas-szorosban, a Kelemen-havasokban, az Egyeskőnél vagy akár a Békás-szorosban található több tíz mászóutat választhatják – ismertette a hegyimentők vezetője. Hozzátette: az elmúlt hétvégén is sok új sziklamászóval találkoztak, és remélik, hogy a könnyebb mászóutakon sokan felfedezik a sziklamászás, ezenkívül a természetjárás, Hargita megye természeti szépségeit.
Ugyancsak a hétvégén több mint tíz gyergyói hegyimentő a Bucsin és a Libán közötti gerinc ösvényfestésén dolgozott, több mint 38 kilométer elhanyagolt és nagy munkát igénylő turistaösvényt újítottak fel. A Görgényi-havasok gerincén található kék sáv jelzést évek óta nem újították fel, vagy hosszabb szakaszokon teljesen hiányzott, nagy veszélyt jelentve az erre járó turistáknak és az itt lakóknak egyaránt. A gyergyói hegyimentők munkájának köszönhetően Hargita megye újabb összefüggő turistaösvénnyel gazdagodott, csökkentve ezáltal az eltévedt turisták számát.
Fekete Örs reményét fejezte ki, hogy az arra járó turisták vigyáznak az új ösvényre, táblákra, és azáltal, hogy tisztaságot hagynak maguk után, hozzájárulnak a természet szépségének, érintetlenségének megőrzéséhez.
A közszolgálat munkatársai és önkéntesei ezúton is balesetmentes túrázást kívánnak mindenkinek!

 

Csíkszereda, 2014. október 15.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774