Döntött a testület: folytatódik a kalákakezdeményezés

Tizenhat és fél millió lejt osztanak szét

(0 Szavazat)94 megjelenítés

Mintegy tizenhat és félmillió lejt osztott le a településeknek Hargita Megye Tanácsa január 25-én, az agyagfalvi kultúrotthonban tartott rendkívüli ülésén. Az összeg a Hargita megyei adófizetők által befizetett általános forgalmi adóból és személyi jövedelemadóból származik.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az ülés elején köszöntötte a meghívást elfogadó környékbeli polgármestereket és helyi tanácsosokat, Antal István térségi parlamenti képviselőt, valamint a házigazdákat. A megyeelnök ismertette: a megyei tanács azért tűzte minél hamarabb a napirendjére a forrásvisszaosztást, hogy a helyi önkormányzatok is időben meghozhassák saját költségvetésükre vonatkozó döntéseiket.
A megyei önkormányzat rendkívüli ülésének kezdetén a házigazda Farkas Mózes, Bögöz község polgármestere is köszöntötte a jelenlévőket, hangsúlyozva, hogy számukra nagy megtiszteltetést jelent, hogy az ülés helyszínéül Agyagfalvát választotta a megyei tanács. 
– Jó érzés a 2014-es évet közös tervezéssel, együttgondolkodással kezdeni, hiszen ez hordozza magában községünk és térségünk fejlesztésének lehetőségét. Mint sok helyen a megyében vagy Székelyföldön, Agyagfalván is számos gonddal küszködünk. Ezek közül az iskolaépület körüli problémát kell elsősorban kiemelnem, amelynek megvásárlásához az önök segítségét is kérjük – mondta el a községi elöljáró.
Bögöz polgármesterét követően Fosztó József agyagfalvi református lelkipásztor is üdvözölte a megyei tanácsosokat.
– Nemcsak a tisztelet, hanem a köszönet is idehozott ma este, hiszen az elmúlt években Hargita Megye Tanácsa többször nyújtott segítséget az egyházaknak, köztük a mi református egyházközségünknek is, például az agyagfalvi ravatalozó felépítésének nagymértékű támogatásával. Örvendünk az együttgondolkodás és az együttmunkálkodás néhány éve tapasztalható szép példájának, illetve annak is, hogy a megyei önkormányzat olyan feladatokat is felvállal, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak, mint például az egyházak támogatása felekezetekre vagy térségekre vonatkozó különbségtétel nélkül – fogalmazott az agyagfalvi lelkipásztor.

– Többször említettem már, hogy ez az összeg még a legkisebb községünknek sem oldaná meg az összes gondját, de mi ezt a 67 önkormányzat között kell elosszuk. A megyei tanács a következő héten a saját költségvetése elfogadásakor a településeknek szánt újabb összegről, mintegy százmillió lejről dönt. A Kisvíz és Kisvillany program, a megyei utak építése, illetve a községi víz- és csatornarendszerek fejlesztését érintő programok, és az egyházak támogatását célzó pályázatok kapcsán is ekkor határozunk. Mindezek mellett központi kormányzati forrásokat is igyekszünk minél nagyobb mértékben a megyébe vonzani, ezt szolgálja a hét elején Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettessel sorra kerülő találkozónk is – mondta el a döntés előtt Borboly Csaba.
A megyeelnök ismertette, hogy a megyei tanács keretében erre a célra létrehozott munkacsoport döntés-előkészítés közben pályázati rendszert dolgozott ki az önkormányzatok számára az elmúlt hetekben. Borboly Csaba emlékeztetett, hogy az ősz folyamán többször is felmerült, a kalákakezdeményezést folytatni kell. Éppen ezért a pályázatok egy részét vidéki kultúrotthonok és iskolák kalákában történő felújítására vonatkozó kérelmek képezték. A közösségi kaláka folytatására megközelítőleg hárommillió lej szerepelt az elfogadott leosztástervezetben. A helyi önkormányzatok számára megszavazott összegek között prioritást élveztek a befejezhető projektek, a jelentős beruházások elkezdése és az uniós pályázatok önrésze.
– Jó hír, hogy a településeknek leosztandó pénzösszegek mellett a testület már év elején újabb nyertes európai uniós pályázatokról is dönthetett. Két olyan e-kormányzási pályázatot nyert meg a megyei tanács, amelyek értéke másfél-másfél millió euró, és mindkettőben 15-15 helyi önkormányzat részesül. Az elmúlt ősszel egyébként volt még egy hasonló nyertes pályázat. Nagyon lényegesnek tartom, hogy a megye helyi önkormányzatainak kétharmada ezen megnyert pályázatok révén akkora összeghez jut, mint a mostani leosztáskor – összegezett a megyeelnök a rendkívüli tanácsülés végén.


Agyagfalva, 2014. január 25.
 

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774