Dokumentumfilm készült diákoknak a nyergestetői ütközetről

Iskolai segédanyag huszárokkal

(1 Szavazat)245 megjelenítés

Valamennyi Hargita megyei iskolába eljuttatják azt a DVD-t, amely a Nyergestető 1849 című 25 perces dokumentumfilmet tartalmazza. A sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatót március 13-án, csütörtökön tartotta a csíkszeredai megyeházán Ferencz Csaba, Csíkpálfalva polgármestere és Ferencz Salamon Alpár megyei tanácsos. Jelen voltak a Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület tagjai is, akik részt vettek a film forgatásán, ők alakították azokat a magyar katonákat, akik védték a szorost 1849-ben.

A szolnoki Varga Sándor András rendezésében készült film vetítése előtt Kósa Johanna szavalt. A tavaly Pálfalván megrendezett Csíki Versünnep nyertese Kányádi Sándor Nyergestető című versét mondta el. Ferencz Csaba polgármester azzal indokolta a dokumentumfilm elkészítését, hogy a nyergestetői csatát a tankönyvek nem nagyon említik – ezért jött az ötlet, hogy a Szolnoki Művelt Emberfőkért Alapítvány egy dokumentumfilmmel méltó emléket állítson a történelmi eseménynek. Ez a kiadvány legfőképp az iskolák számára készült történelmi segédanyagként, és, a Hargita megyeiek mellett, valamennyi Jász-Nagykun Szolnok megyei általános és középiskola is megkapja. A dokumentumfilmben Babucs Zoltán és Gyarmati Zsolt történész, Udovecz György hagyományőrző ezredes és Dezső Tibor lelkész is elmondja gondolatait a Nyergestetőről és az üzenetről. A projekt megvalósításában a Csomortányért Egyesület a Szellő Szálló, a Fortis Hungarorum Egyesület és Csíkpálfalva község is szerepet vállalt. A film nem hozható kereskedelmi forgalomba.
Ferencz Salamon Alpár Hargita Megye Tanácsa nevében köszöntötte a jelenlévőket, amely szintén hozzájárult a dokumentumfilm elkészítéséhez. Elmondta, hogy ez az alkotás is illeszkedik a megyei tanács azon programjai közé, amelyek célja a székelység múltjának feltárása, szimbólumainak ismerete, példaként említhető a Székely Címer-, Pecsét- és Zászlótörténeti Munkacsoport létrehozása vagy A székelység története című könyv kiadása. A megyei tanácsos a DVD-t iskolai használatra ideálisnak nevezte, mivel a film 25 perces hossza lehetőséget ad arra, hogy órán a megtekintése után a tanárok meg is beszélhessék a diákokkal.
A bemutató után Ferencz Csaba átadta a DVD-k egy-egy példányát Bartolf Hedwig főtanfelügyelőnek, Ferencz Salamon Alpár tanácsosnak, Ferencz Angélának, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetőjének és Kelemen Katalinnak, a Kájoni János Megyei Könyvtár munkatársának.


Csíkszereda, 2014. március 13.

Álláshirdetések
Tematikus oldalak

Eseménynaptár
«2024, július»
hkscpsv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
FACEBOOK

Projektek

 

 

 

 

 

 

ENSIE

 

 

Network of Cities for Artistic Creation

European Day of Artistic Creativity

Creative Ideas Bank

 

VADKÁROK HARGITA MEGYÉBEN

Sürgősségi számok

Egységes segélyhívó szám:

112

 

Hargita Megye Tanácsának készenléti szolgálata a megyei utak hótalanítására:

0266 207 774